Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rekordní start, rekordní propad! Kazma ztrácí diváky nejrychleji v historii


ikona
Thomas
barbiekazmakinomaniakonemanshowoppenheimertržbyvocasy na tripu
Fenomén Kazma se po týdnu střetl s realitou 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Zatímco většina starších filmů se držela či dokonce stoupla a do žebříčku se probojovaly tři novinky, návštěvnost ONEMANSHOW: The Movie se po prvním víkendu propadla téměř o 80 %.

Co šlo nahoru, muselo jít i dolů. Po rekordním otvíráku z minulého týdne, kdy si ONEMANSHOW: The Movie připsal nejlepší český start historie s 291 tisíci diváky (a druhý nejlepší vůbec, hned po Avengers: Endgame), má film hned další rekord, tentokrát ovšem méně lichotivý. Za druhý víkend na něj přišlo jen necelých 62 tisíc diváků, což by samo o sobě nebylo špatné, ale procentuálně měřeno, je to propad o 79 %. Pro srovnání, Avengers: Endgame, ale i podobně úspěšné starty jako sedmý Harry Potter či třetí Hobit, padly v průměru o 55 %, Vyšehrad třeba jen o 41 % a dosavadní dno zatím tvořily díly ze sérií Padesát odstínů či Twilight, kde po prvotním zájmu o premiéru zájem padl v průměru o 75 %. Kazmových mínus 79 % je historicky nejhorším propadem mezi klasickým prvním a druhým víkendem novodobé historie pro film se startem vyšším než 100 tisíc diváků. 

Loterijní šílenství tak splasklo a teď se bude postupovat jen velmi pomalu. Statisticky největší propady po druhém víkendu jdou ruku v ruce se slabými recenzemi a prokouknutím marketingové masáže. Podobné filmy obvykle svůj první víkend do celkových čísel znásobí jen zhruba dvaapůlkrát, zatímco běžné zahraniční trháky jej násobí třemi a české trháky minimálně pěti. To nás aktuálně směruje někam k celkovému počtu cca 720 tisíc diváků (tedy lehce nad Vyšehradem), ale tempo poklesu je tak brutální, že není vyloučeno rychlé vychladnutí už okolo půl milionu diváků. Do něj aktuálně zbývá zhruba 70 tisíc sázkových poukázek ... ehm, vstupenek a jestli se něco zásadního v nejbližších dnech nezmění, bude otázkou, zda film bude mít sílu vyhrát ještě další víkend. 

Výmluvu na letní počasí či silnou konkurenci nelze úplně použít, protože ostatní se statečně drželi i proti třicetistupňovému vedru. Barbie i Oppenheimer mezivíkendově poklesli jen minimálně a ujali se prozatímní společné vlády v tabulce nejúspěšnějších filmů roku. Barbie s číslovkou 626 tisíc diváků a 117 milionů Kč, Oppenheimer je však zatím dvojkou jen na tržby. Díky prémiovým promítáním v IMAXu a dalších kinech přeskočil Strážce Galaxie 3 zatím pouze na miliony v tržbách (92 vs 87), vstupenek má ještě o cca 8 tisíc méně. Aneb, jak tomu říkají promítači na Floře, taková běžná sobota. Následující týdny tak budou soubojem Barberheimera a Kazmy nejen o víkendové vítězství, tak i soubojem o roční vítězství. Po odsunu druhé Duny na rok 2023 už tak slabý kalendář potenciálních podzimních hitů ještě více zhubl a kinaři budou muset počítat od září s velmi slabou zásobou silných novinek. 

Budou jejich záchranou menší nenápadné trvalky? Česká romantika Nikdy neříkej nikdy má po třech týdnech 125 tisíc diváků a nebýt šílenství okolo Kazmy a Barbieheimera, psali by všichni o solidním úspěchu této lokální novinky. A hned vedle by byl omluvný odstavec o pixarovce Mezi živly, ve kterém bychom si všichni posypali popel na hlavu, jak jsme ji po slabém startu odepsali. 240 tisíc diváků a letošní sedmá příčka v návštěvnosti. Oba tyto filmy mimochodem mezivíkendově stoupaly, stejně jako většina kousků v TOP 20, který se vzpamatoval z Kazmova šílenství minulý týden a teď se vrací do normálu.

Svoje publikum si evidentně našla jak sprostá komedie Vocasy na tripu (po týdnu a půl slušných 32 tisíc diváků), tak herní adaptace Gran Turismo (po dvou a půl týdnech už 58 tisíc). Své fanoušky u nás evidentně neztratil ani Jason Statham (druhý MEG už má 47 tisíc) a nové Želvy Ninja dnes či zítra pokoří hranici 50 tisíc diváků. 

Do žebříčku pronikly tři menší novinky týdne. Pokračování béčkového animáku Letíme startuje s dvojnásobnými čísly než jednička a brousí si zuby na diváky, kteří už viděli Mezi živly třikrát a Kocoura v botách desetkrát (v žebříčku zpět po osmitýdenní pauze!). Ukrajinské publikum vyměnilo návštěvu animáku Mavka za drama Dovbuš. A Liam Neeson dokázal se svým dalším levným akčňákem Jízda smrti přilákat za první víkend skoro stejně lidí jako Blue Beetle před týdnem. Mimochodem, poslední DC komiksovka má po Kazmovi druhý nejhlubší pád týdne, ale protože startovala ani ne se 4 tisíci diváky, znamená to pro ni konečnou a zřejmě ji příští týden v žebříčku ani neuvidíme. 

Kompletní žebříček tržeb zde.

O příštím víkendu dorazí do kin Brutální vedro, což není předpověď počasí, ale nový český film s ideálním datem premiéry. Pro fajnšmekry tu bude i nezávislý thriller Hvězdy v poledne a rozloučit se svojí akční roli ve třetím Equalizerovi přijde Denzel Washington. Ani jeden z nich nebude mít sílu vyzvat na souboj ústřední trojici, všechny ale bude zajímat, jak se souboj Barbieheimer vs Kazma vyrovná.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (58)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace