Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Komiksovka od DC Blue Beetle v amerických kinech vyhořela. Kazma nedorazil a tržby padají


ikona
Cival
barbenheimerbarbieblue beetlechristopher nolandcdc comicsdisneygreta gerwighororjamie foxxjason stathamkomiksmegmeg 2mission: impossiblemluv se mnouoppenheimersound of freedomstávkastraysthe last voyage of the demetertržbyvocasy na trpuwarner bros.
Jak dopadl nový hrdina a sprostí psi? 

Zatímco česká kina prožívají díky davům Kazmových věrných bezmála rekordní extázi, americký trh s filmy čelí nouzi a na podobného spasitele bude teď pár měsíců marně čekat (je mimochodem komické sledovat davy Kazmových fandů, co se zkouší dostat do trezoru s milionem dolarů a nedochází jim, že systém bude určitě nastavený tak, aby se ho nikomu nepovedlo otevřít, dokud film bude v kinech - a že by radši měli vsadit Sportku). V čele zámořského žebříčku tak sice stanul nový blockbuster od DC Comics, ale jeho výsledky jsou naopak rekordně slabé.

 

Hispánskému hrdinovi jménem Blue Beetle stačilo na první příčku vetchých 25 milionů dolarů, což je proti všem Batmanům, Supermanům a Wonder Woman prostě tragédie. Diváci jsou po slabších komiksárnách posledních let žánrem zjevně přejedeni a tragická letošní nadílka je musela vyloženě otrávit. Takže když Blue Beetle šaškoval v podprůměrných trailerech, jež vypadaly produkčně chudě, těžko to mohlo zlákat davy.

 

Reakce jsou přitom lehce pozitivní a shodují se, že jde o pohodový origin, jenž by před dvaceti lety udělal parádu, viz Hladova recenze nebo 76% pozitivních kritik v zámoří s obstojným ratingem 6,4 z 10. Jenže se píše rok 2023 a k vysátí bankovek z peněženek je třeba oslnit něčím lepším, nebo alespoň větším.

Blue Beetle, Gran Turismo či MEG 2 jsme probírali i v novém MZ Live: 

Studio Warner Bros. si tak během pouhého půlroku připisuje už třetí komiksový propadák, když po prodělečných srágorách Shazam 2 a Flash rozpočet nepokryje ani o fous důstojnější modrý brouk. Konkurence je naštěstí pro něj slabá, takže v kinech by se mohl chvíli udržet a 75 mega z Ameriky je realistických. Celosvětově to je ale bída (po prvním víkendu slabých globálních 43 milionů), takže stodvacetimilionový rozpočet film nepokryje ani náhodou. Další superhrdinské fiasko.

 

Bohužel absolutně prohučely i Vocasy na tripu. Přisprostlý upgrade pejskařské komedie se prý povedl a bez problémů pobaví (intelektuální američtí kritici samozřejmě nesouhlasí), podtaktovaná kampaň ale pohříchu nezvládla zlákat příliš mnoho diváků. Otvírák za osm mega je naprosto katastrofální a nezachrání to ani další týdny, ani svět. Tam přitekly, ehm, jen necelé dva miliony, takže katastrofa, že se Maxipes Fík v hrobě obrací

Hollywood se musí při pohledu na oba starty nových želízek děsit. A nepochybně je i nahlodáváno odhodlání držet pozice v rámci stávky scenáristů i herců klidně další půlrok. Blue Beetle a hlavně Vocasy by totiž s podporou svých hvězd (Jamie Foxx, Will Ferrell) určitě mohly vydělat o pár milionů víc. Bez slavnostní premiéry, účasti v talkshows a dalšího PR humbuku se ale muselo spoléhat vlastně jen na trailery. A nestačilo to ani v nejmenším.

 

Trh spadl oproti rekordnímu startu Barbenheimera na pouhou třetinu, a to přitom bude hůř. Barbie s Oppiem totiž pomalu odcházejí. Byť jako trvalky a navíc superúspěšné. Barbie to nemusí mrzet ani za růžový nehet, protože se za pár dní stane nejúspěšnějším filmem roku 2023 ve světových kinech. Super Maria tak holt trumfne další adaptace popkulturní legendy.

Fenomén od režisérky Grety Gerwig zapsal tentokrát 21,5 mega a díky trvajícímu zájmu na ostatních kontinentech se posunul už na miliardu a 279 milionů. Na Maria schází už jen pár desítek melounů. Warneři na takový triumf čekali léta – takže se už teď můžeme bát, jak nám ho sequely, spin-offy a jinými nápodobami dokonale zprotiví.

 

Sukces Oppenheimera tolik neděsí, protože jde o triumf autorského filmaře, jenž miluje kina a poutavé příběhy. A IMAXy. Hlavně díky nim se v Americe připočetlo dalších 10,6 milionů (propad o 44%) a celosvětově se slaví už 718 milionů. Universal si lebedí. Snad i další studia budou odklepávat velké peníze na původní projekty šikovných filmařů!

Solidně se drží Želvy ninja, které přihodily dalších osm a půl mega a v pohodě si dojdou ke kilu z Ameriky. Na brutální výdělek z kin to stačit nebude, ale když si přečtete, jaký merchandisingový klenot želváci představují, mohlo by se bez problémů pokračovat.

 

MEG 2 je na tom v Americe o poznání hůř, protože mu rychle došla pára a stovku v zámoří nepřekoná (aktuálně 66 milionů) a celosvětově se zatím protlačil jen přes tři kila. Jestli to bude stačit na threequel a souboj Stathama s megakrabem zatím vůbec nevíme.

Do desítky se krom parádního hororového debutu Mluv se mnou, který zvládá svými kvalitami bodovat po celém světě, ještě vešly megapropadák Strašidelný dům, zklamavší Mission: Impossible 7 a neúspěšný horor The Last Voyage of the Demeter s bídným mezisoučtem za jedenáct milionů. Na jedenáctce se pak loučí zámořský megahit Sound of Freedom (jeho zákulisí zní mimochodem zajímavěji než film samotný).

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se bude v Americe snažit prosadit Gran Turismo, nějaký velký tyjátr ale nečekejme. Starší diváky pak zkusí oslovit Golda s Helen Mirren a The Hill s Dennisem Quaidem.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (59)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace