Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Barbie čtvrtý týden vládne českým kinům. Stala se nejnavštěvovanějším filmem roku


ikona
Thomas
barbiegran turismokinomaniakoppenheimertržby
Novinky se na legendární panenku a Oppieho stále nechytají. A čeká se na Kazmu  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Co šlo nahoru, musí jít i dolů. Po skvělé návštěvnosti minulý víkend tu máme tentokrát veskrze průměrný letní víkend, kde slábnoucí hitovky marně pronásledovaly průměrné novinky.

Předminulý víkend připomínalo počasí u nás podzim, a tak se diváci nahrnuli do kin. Teď se naopak vrátily maximální tropy a na číslech se to hned projevilo. Suma sumárum je to jen 154 tisíc diváků pro filmy TOP 20 a hlavně více než 50% pokles mezi víkendy vedoucí dvojice Barbie Oppenheimer. Pro oba filmy to znamenalo jen mírný obláček na jinak jasném nebi, protože čtvrtý víkend po sobě dál suverénně všechny válcují a mohu si čerstvě připsat i postup na první resp. třetí příčku nejnavštěvovanějších filmů roků. Barbie už má na kontě 533 tisíc diváků a nechala tak dosavadního vládce, Strážce Galaxie 3 se 456 tisíci, daleko za sebou. A pádí se dál, 600 tisíc by měla být formalita. Uvidíme, jaké tempo bude mít růžová mánie během prvních zářijových týdnů.

Oppenheimer také dále překonává očekávání, na dostřel už je hranice 400 tisíc. Tempo poklesu je zase o něco větší než Barbie, a můžeme jen hádat, zda za to může vyřazení dvou denních slotů z IMAXu na úkor Gran Turisma. Zbylé dva jsou stále vyprodané a není vyloučené, že se to do konce jeho běhu už nezmění. Pro uklidnění fanoušků Christophera Nolana jen doplníme, že Oppenheimer se u nás stává jeho nej filmem, tedy nejenže překonal všechny díly Temného rytíře, ale hlavně u nás velmi úspěšný Počátek (328 tisíc diváků).

Na rozdíl od USA jsme se u nás už nyní dočkali filmové adaptace populární hry Gran Turismo. Moc rychlý rozjed to ale není, jen něco přes 20 tisíc diváků. To je zhruba na úrovni 9 let starého kolegy Need for Speed, který velmi podobný otvírák stačil jen zdvojnásobit a pak se poroučel do propadliště dějin. Holt, pokud se nejedná o Super Mario Bros. ve filmu nebo Ježka Sonica, s komerčním potenciálem videoherních adaptací je to u nás slabší. Pořád to byl ale lepší start než zbylé dvě další novinky týdne. Levný horor Pavučina přilákal něco přes 4 tisícovky diváků, tady se ovšem velká čísla nečekala. Naopak čeští producenti #annaismissing by si určitě přáli více než necelé 3 tisícovky a 11. místo ve víkendovém žebříčku. Další fenomén jako V síti se tentokrát nekoná.

Nervózní také mohou být jejich kolegové z produkce Nikdy neříkej nikdy. Po velmi pěkném otvíráku (46 tisíc diváku) padla novinka z minulého týdne o nepěkných 61 %, což je pro české filmy vždy znamení, že domácí koeficient z úvodního víkendu nebude více než 4. Útěchou jim může být, že sahají po vysněné hranici 100 tisíc a jejich lokální pronásledovatelé jako Dvě slova jako klíč ztrácejí dech ještě rychleji. Nicméně vzhledem k očekávaným českým premiérám v následujících týdnech moc prostoru na další růst nebude. Letní kina navíc stále tvrdošíjně a úspěšně hrají staré fláky jako Ostrov a Přání k narozeninám.

Hollywoodské novinky z minulého týdne, Meg 2 a nové Želvy Ninja, také ošklivě padly (70 resp. 78 %), jejich slušná otevírací čísla byla evidentně nadhodnocena ošklivějším počasím než nějakým speciálním zájmem. Oba přidali cca 7 tisíc diváků za víkend a celkově atakují necelých 40 tisíc. Budeme končit někde okolo 70 tisíc. Ve víkendové tabulce je navíc předběhl podceňovaný animák Mezi živly, který už sahá po čtvrt milionu diváků a titulu dětského vítěze letošního léta. Hořkou pilulku si tentokrát musel polknout Tom Cruise, jeho sedmá Mission: Impossible se dál propadá žebříčkem a za poslední 4 dny přišlo na jeho šílené dobrodružství na motorce méně diváků než na reprízovaný Top Gun: Maverick z minulého roku. Ale hranice 100 tisíc diváků do konce týdne padne.

Kompletní žebříček tržeb zde.  

Příští víkend čekejme v žebříčku velké změny. Dorazí nová DC komiksovka Blue Beetle a sprostý pejskařský film Vocasy na tripu. Favoritem je ovšem ONEMANSHOW: The Movie, která v předprodejích vykazuje skoro až neuvěřitelná čísla. Aktuální stavy z předprodejů multikin atakující hranici 150 tisíc diváků od čtvrtka do neděle. Čeká nás rekordní start roku. 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace