Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Slavíme 20 let od prvního traileru na webu! Díky za přízeň!


ikona
Cival
moviezonenej traileryredakcetrailerytrailerzone
I po dvaceti letech milujeme filmové upoutávky. 

Sakra, to to letí! To si takhle imf s k0C0URem na jaře roku 2003 po nocích zevlí na ICQ a neví, do čeho píchnout, když k0C0UR vyrukuje s návrhem udělat malej web o videohrách – tak aby mohl machrovat, že drží spoustu rekordů v gamesách, který byly cool naposledy uprostřed devadesátek. Imfovi jsou ale jeho rekordy šumafuk, a tak ho přesvědčí, aby radši udělal specializovaný web o filmových upoutávkách. A zbytek je historie.

 

Na hodně specificky vyhlížejícím, typicky oldschoolově červenobílém webu, se začaly servírovat direct linky na filmové upoutávky, které jste si mohli pustit sami doma v počítači. Před existencí YouTube, v době, kdy jste na trailery koukali leda v kině, nebo když vám je nějaký časopis přibalil na bonusové CD, to byl dost zásadní pokrok.

 

První trailerový popisek se objevil na webu TrailerZone.net 8. srpna 2003 a imf v něm svým typickým způsobem komentoval kvality Mizerů 2. Rozsah a formát těchhle úderných minirecenzí filmových upoutávek, u nichž se máte dozvědět něco o připravovaném filmu, pobavit se uvolněnou slovní ekvilibristikou a dočkat se i zhodnocení řemeslných kvalit samotné upoutávky i prezentovnaného materiálu, se za dvacet let v podstatě nezměnily – takhle jsme už opopiskovali 9910 regulérních filmových upoutávek a tři stovky tzv. oldies trailerů. Takže jsme vám nabídli víc jak deset tisíc filmových upoutávek! (kvůli měnícím se standardům přehrávání a odumření starých download linků si samozřejmě bohužel pustíte jen zlomek z nich)

Cesta za deseti tisíci zhodnocených upoutávek tehdy začínala třeba u Matrix RevolutionsPosledního samurajeZtraceno v překladu nebo fenomenální Návrat krále, byl to ale jen začátek velkého dobrodružství. Během těch let na nás vybaflo několik přelomových upoutávek. Vizuální revoluci přineslo Sin City, servery nám strhala Epizoda III, a pak – to už fungovala plnoformátová MovieZone – si mohl celý internet povídal o prvních záběrech z 300Star TrekuPrometheaTop Gunu 2 nebo třeba Napoleona. Zkrátka přišly stovky dalších upoutávek, které nás nutily mačkat play v módu repeat.

 

Jsme šťastní, že jsme sami mohli přispět nejen k tomu, aby se rekrutovaly nové generace filmových fanoušků, ale i k tomu, aby domácí filmaři začali o tvorbě upoutávek více přemýšlet, až se scéna zkultivovala natolik, že na nás rok co rok vykoukne hned několik parádních trailerů domácí provenience. Tohle svérázné umění se samozřejmě dynamicky vyvinulo, tak jako se vyvinul internet, marketingové postupy i samotný filmový průmysl. Kampaně jsou kratší, trailery údernější a eye-candy záběry řazeny tak, aby zvládly zaujmout i během prvních pěti sekund na sociálních sítích, ale trailer jako jedna z dominant propagační fáze stále zůstává.

 

Jsme moc rádi, že je s námi pořád sledujete – i když náš přehrávač má k dokonaosti dál než české romantické komedie – a doufáme, že vám to ještě pár let vydrží.

Vývoj filmových upoutávek si pak názorně prosvištíme a ty nejlepší kusy z historie i současnosti pustíme na čtvrteční Trailer Night v kině Aero (pokud se vyznáte, nezapomeňte dorazit i na kvíz o upoutávkách!), tak aby tahle lovestory mohla dál utěšeně pokračovat minimálně po dvě další dekády. Ty pak ještě stylově definitivně přivítáme na konci září, kdy si dáme narozeninový double feature našich velkých srdcovek Trainspotting a Predátor taktéž v kině Aero.

 

A jaký trailer nejvíc zasáhl vás? Napište své oblíbence do diskuze! 

 

Pusťte si i naše další videa: 

Na pivu s imfem poprvé

Na pivu s imfem podruhé

Na pivu s k0c0urem

Na pivu s Thomasem

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace