Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: závodní Gran Turismo


ikona
do_Od
David HarbourGran TurismohraOrlando BloomPlayStationprvní dojmyzávodní filmy
Jak dopadla adaptace legendárního závodního simulátoru? 

Sony v posledních týdnech pořádně duplo na plyn a reklamě na nové filmové Gran Turismo jste se tak prakticky nedokázali vyhnout, tedy minimálně takový dojem budí zahraniční reakce na marketing snímku režiséra Neilla Blomkampa, který tento týden konečně zaparkuje v kinech. Tady u nás jsem až takovou masáž nezaznamenal, na druhou stranu pakliže je pravda, co zaznělo ve filmu, tudíž že herní sérii hraje po světě nějakých 80 milionů hráčů, své publikum by si to mělo najít. Tou hlavní otázkou až doposud ovšem bylo, jestli se Blomkampovi podaří vrátit s tímhle komerčním flákem do první ligy, a taky jestli filmová adaptace legendárního závodního simulátoru vycházející ze skutečného příběhu Janna Mardenborougha fanoušky vůbec potěší. Obrázek si můžete udělat už z našich prvních dojmů.

Jak to vidí Rimsy:

Nic proti tomu nemám, i když jsem asi anti-cílovka. Asi každý, kdo si v příštích dnech koupí lístek do kina na film Gran Turismo, bude mít pozitivní vztah k veleoblíbené playstationové sérii či alespoň k závodním hrám/snímkům obecně. Mně je oboje vcelku ukradené, díky čemuž jsem mohl k novince Neilla Blomkampa přistoupit nezaujatě a s otevřenou myslí. Což je ale bohužel chyba.

Příběh vycházející ze skutečných událostí sleduje kariéru velšského mladíka Janna Mardenborougha, který se od závodění ve hře Gran Turismo shodou okolností dostal až ke skutečnému profesionálnímu závodění. Janna hraje talentovaný Archie Madekwe, jemuž zdatně sekundují David Harbour a Orlando Bloom a samozřejmě po řemeslné stránce bychom nedostatky hledali těžko. Efekty překypující pasáže, v nichž se maže rozdíl mezi virtuálními a skutečnými závody jsou nejednou dokonce velmi zdařilé a nápadité.

Problémy jsou ve dvou věcech. Zaprvé se jedná o ten nejgeneričtější sportovní příběh, v němž dojde k přesně nula překvapením a odklonům od stále funkční rockyovské šablony. Hlavně se ale jedná o důsledně vypulírovanou reklamu na produkty několika značek, jež stojí za vznikem filmu. Kdo něco takového vyčítá aspoň částečně podvratné Barbie, tahle míra komercionalizace umění pro něj může být skoro nezkousnutelná. Ale budiž, pro petrolheady se asi bude jednat o příjemnou podívanou, i když zcela bez diváckých výzev. Skutečnými vrcholy snímku je tudíž Jannovo soupeření s německým jezdcem Schulinem vedoucí k hláškám „Pozor na Schulina!“ či „Zezadu se na tebe tlačí Schulin.“

Jak to vidí do_Od:

...člověk se chce záměrně vyhnout vtípkům se Schulinem, protože se k něčemu takovému přece nesníží, a pak si nad sebou přečte Rimsyho. No nic, snad si někdo přečte i ten zbytek.

Jakožto fanda série i motorsportu obecně, hrdý vlastník PSka namísto Xboxu a vlastně někdo, koho neurazilo ani filmové zpracování Uncharted (6/10 je podle mě fér), jsem odcházel z projekce Gran Turisma relativně spokojený. První třetina sice působila jako jedna velká reklama a složité vysvětlování pro mě coby hráče zřejmých věcí mě úplně neujistilo, že je Blomkamp zpátky, ovšem jakmile postavy usedly za volanty skutečných závodních aut, dostal snímek štávu a konečně se rozjel vstříc zajímavému, byť ne úplně historicky akurátnímu příběhu.

Navzdory nízkým očekáváním se Gran Turismu podařilo vybudovat funkční vztahy mezi postavami, takže později mohl mocně dolovat emoce v momentech, které jsem třeba ve filmu vůbec nečekal. Stejně tak člověka potěší množství závodů, které jsou sice plné CGI (tady holt musíme počkat na Apex), ale díky hezkým záběrům z dronů přesto dynamické, dravé a pohlcující. Řemeslně zkrátka není co vytknout, příběh pak nepřichází s ničím novým, je ale v rámci mezí dojemný i napínavý, což je u sportovních filmů to hlavní. Potěšil mě pak David Harbour, který se mi sice v posledních letech maličko začal zajídat, tady mi však jeho mírné přehrávání přišlo sympatické a díky chemii s hlavním závodníkem mi to připomnělo dvojici Duvall + Cruise z (těžce nedoceněných) Bouřlivých dnů. Jestli se mi to do zítra celé nevykouří z hlavy, což by nemělo, nebál bych se to označit za černého koně letošního léta. 

Recenzi čekejte velmi brzy. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace