Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel režisér Exorcisty a Francouzské spojky William Friedkin


ikona
Mr. Hlad
exorcistfrench connectionripwilliam friedkin
R.I.P. 

Často, když zemře někdo, kdo strávil za kamerou celý život, se mluví o tom, že odešla legenda. A upřímně ne vždycky je to zaslouženě. William Friedkin ale legendou byl. Slavný režisérský divočák, který se nebál jít do extrémů, slavil největší úspěchy během sedmdesátých let, kdy se k filmařskému kormidlu dostala generace Nového Hollywoodu a hlavní slovo měli na place často spíš režiséři než studia. A Friedkin o sobě uměl dát vědět. 

V roce 1971 natočil dnes už legendární detektivku Francouzská spojka, která se zapsala do dějin nejen jednou z nejlepších honiček všech dob a několika Oscary (ten za režii byl pro Friedkina), ale i opravdu hodně nepříjemným prostředím drsného New Yorku. O dva roky později pak Friedkin ještě přitvrdil, když natočil klasiku Vymítač ďábla, film, který i po padesáti letech děsí a marně se s ním pokoušejí držet krok podobné snímky. Už tohle by Friedkinovi stačilo k tomu, aby se zapsal do historie. Jenže toho bylo víc. 

Mzda strachu byl legendární propadák a film, při jehož natáčení štáb i herci bez nadsázky riskovali životy. Drsná krimi Žít a zemřít v L.A. je taky záležitost vpravdě kultovní a rozhodně stojí za to i televizní verze 12 rozhněvaných mužů s Jackem Lemmonem. Po roce 2000 pak Friedkin zaujal chlapskou naháněčkou v divočině Štvanec nebo hodně cynickou podívanou Zabiják Joe, díky níž se Matthew McConaughey vrátil do první herecké ligy. Premiéry své novinky The Caine Mutiny Court-Martial, která se bude promítat v září na festivalu v Benátkách, se už ale Friedkin bohužel nedočká. Zemřel 7. srpna 2023 ve věku 87 let. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace