Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Barbie slaví miliardu, Nolan jede a MEG 2 i Želvy ninja zaujaly


ikona
Cival
barbiechristopher nolandisneygreta gerwigindiana jonesjason stathammargot robbiemegmeg 2mission: impossiblemluv se mnouoppenheimerparamountseth rogensound of freedomstrašidelný důmtom cruisetržbywarner bros.želvy ninja
Bude Barbie nejúspěšnějším filmem roku? 

Barbenheimer jízda pokračuje. A Super Mariovi z toho dál tuhne úsměv, protože plastová panenka Barbie nechce příliš zpomalit a žene se k jeho letošnímu trůnu. Navzdory úderu dvou silných premiér se jí povedlo udržet na prvním místě zámořského kasovního žebříčku a při poklesu o pouhých 43% si připisuje dalších 53 milionů dolarů. V Americe to už dělá famózních 459 milionů a Barbie se tu může směle hnát k víc jak šesti stovkám!

 

A bude to pohodová cesta, protože to nejdůležitější už má růžová produkce Mattelu a Warner Bros. dávno v kapse. Miliarda už celosvětově padla! Film se tak stal nejen výjimečným popkulturním fenoménem, ale i továrnou na stamiliony do kapes studia i tvůrců. Greta Gerwig se může radovat z totálního triumfu své vize a těšit se nejen na další týdny v pokladnách kin, ale i na sezónu výročních anket a nejrůznějších cen.

 

My se naopak musíme při „vynalézavosti“ a „prozíravosti“ hollywoodských hlavounů bát, co bude následovat. Zkazky o vyžádané dvojce, natož informace o plánech na vytvoření celého barbieverse umí zneklidnit, protože opakovaný fór leckdy už nebývá fórem. A těžko si představit, že by se vrátil kompletní tvůrčí i herecký ansámbl a že by ten ironický, sebeshazující tón fungoval i podruhé. Hračkářští giganti se do toho navíc chystají adaptovat všechno od polly pocketů, přes Barneyho a He-Mana, až po Monopoly, z čehož člověku naskakuje už vyloženě husí kůže. Něco mi říká, že tahle „feministická revoluce“ ve výsledku moc dobrého pro tvorbu nepřinese, i když si kinaři teď můžou libovat.

 

Kinaře těší i vytrvalost Oppenheimera, který dokonale těží ze svých kvalit (ratingy recenzentů i diváků jsou enormně vysoké, což úplně nechápu, ale jsem v jasné menšině) a samozřejmě i z jisté imaxovské nedostupnosti, která se nejnázorněji projevuje ve vyprodanosti pražského sálu. Nolanovi se povedlo vytvořit kapitální event, což mi dělá radost jak kvůli němu, tak kvůli celému byznysu. A taky proto že by studia přeci jen mohla častěji slyšet na originální látky a občas přiklepnout výraznému autorovi sto mega na jeho vizi. Vyplatit se to totiž může náramně, i po finanční stránce.

Oppenheimer to o víkendu odpálil za dalších 29 milionů z amerických kin (pokles jen o 39%!) a přepočítává tu krásných 229 mega. Celosvětově je to dokonce už 558 mega, což nabízí celkové vyhlídky na osm set milionů jen z kin. Je to jeden z nejoptimističtějších kasovních příběhů roku a je fajn, že za ním nestojí nějaká zaběhlá značka, ale původní námět.

 

Až za dva tahouny léta spadly při své premiéře nové Želvy ninja pod dohledem Setha Rogena. Rozjívený animák – jestli se nepletu čtvrtý způsob, jak velkofilmově uchopit tenhle komiksový fenomén pro stříbrná plátna – se docela trefil do rodinné poptávky, protože zapsal o prvním americkém víkendu 28 mega a za prvních pět dní promítání pak celkem 43 milionů.

Na rozdíl od rezervovanějších českých ohlasů se film v Americe těší velmi pěkným reakcím, a to jak od diváků, tak i od kritiků, u nichž má dokonce 96% pozitivních recenzí (!) při vysokém ratingu 7,6 z 10. Jasně, extáze jako u posledního Spideyho to není, ale na trvalejší zájem a tedy i kilo z Ameriky by to mělo bez problémů stačit. A při sedmdesátimilionovém rozpočtu možná i na již anoncovanou dvojku.

 

Víkendovou náladu měl spokojenější nakonec překvapivě MEG, který zvládl v žebříčku přeskočit Oppieho a užít si na stříbrné příčce otvírák za třicet mega. Zámořští recenzenti si na popcornové blbině jaksepatří pošmákli a usmažili sequel od artového režiséra Bena Wheatleyho hromadou hejtů (jen 29% textů je pozitivních a rating 4,5 z 10 zoufalý). Ale diváci jsou spokojeni podobně jako minule, a proto film v Americe neshoří.

První MEG se stal ale nečekanou letní hitovkou hlavně díky zbytku světa a stejně to bude fungovat i s dvojkou. Tu totiž spasí globální výnosy, a to hlavně díky Číně, která už megažralokům přihrála na konto přes padesát milionů. Celosvětový start druhého dílu je díky tomu za krásných 141 milionů a MEG má díky tomu zase jednou náběh klidně na čtyři stovky ze světových kin, ale i na výrobu třetího dílu. Což je při mocném stotřicetimilionovém rozpočtu zase malý velký zázrak. Statham má radost a po megažralokovi a megachobotnici čekejme megarejnoka s megakaprem.

 

Na páté příčce dál paběrkuje nový Strašidelný dům. Tenhle kapitální Disneyho propadák nenasbírá ani kilo celosvětově, což je prostě ostuda a hlavně totální provar. Tom Cruise proti tomu kouše „jen“ zklamání, kterým je i průběžných 494 milionů pro Mission: Impossible 7. Tohle Ethan Hunt prokaučoval ve všech směrech (jak jsme probírali v minulých týdnech) a při pohledu na třísetmilionový rozpočet a slabší tržby tiše pláče.

Extra juchání je naopak nadále slyšet z tábora Sound of Freedom. Drama se skromným rozpočtem se raduje už z jedenáctinásobně vyšších tržeb, a i když z aktuálních 163 milionů už na zámořské dvoukilo nedosáhne, pořád jde o absolutní dolarový triumf. Neužije si ho ovšem jeden z podporovatelů filmu, který byl zatčen a obviněn kvůli obchodu s dětmi – což je ironické nejen s ohledem na téma snímku, ale i kvůli razanci jeho „konspirační“ cílovky, která pochybovače o Sound of Freedom ráda označuje za pedofily a fanoušky „omlazování hollywoodských hvězd pomocí krve kradených novorozenců“. Solidní bizárek.

 

Desítku uzavírá chválený horor Mluv se mnou, nakonec celkem spokojené pixarovka Mezi živly s víc jak čtyři sta miliony a velmi nešťastný Indiana Jones 5 s naopak míň jak čtyři sta miliony ze světových kin. Byla to bolestivě prodělečná rozlučka.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit solidně vyhlížející horor The Last Voyage of the Demeter, hity uplynulého víkendu se ale radují, že plánované Gran Turismo posunulo svůj zámořský start až za další dva týdny.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace