Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Barbenheimer vládne českým kinům. Konkurence nemá šanci


ikona
Thomas
barbiechristopher nolankinomoaniakmargot robbiemission impossibleoppenheimerryan goslingtom cruisetržby
Kinaři mají žně 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Velmi očekávaný start dvou hollywoodských hitovek pomohl nakopnout česká kina. Rekordy se sice tolik nepřepisovaly, přesto stojí za to se nad některými čísly zastavit a podívat se, jak se lišíme od trendů v USA či Evropě. Řítí se to na nás ze všech stran, jak fenomén “Barbenheimer” proměnil původně drsný souboj dvou velkých hollywoodských hitovek v mírumilovný dvojprogram, kdy diváci místo jednoho filmu klidně dali oba dva, Barbie a Oppenheimera, najednou. V USA padlo několik rekordů, u nás je to nakonec o něco střídmější, ale přesto plné zajímavostí.

Vítězství bere dle očekávání Barbie, která přilákala za víkend 103 tisíc diváků a dalších 14 tisíc v předpremiérách. To samo o sobě není žádný rekord, letos je to až číslo dva po Strážcích Galaxie 3 (122 tisíc) a v historické tabulce by to nestačilo ani na první padesátku. Je to však nejúspěšnější komediální start hollywoodského filmu u nás (naposledy byly takhle solidní druhé Prcičky), v čistém souboji s českými klasikami musí i Barbie sklonit bloňdatou hlavu před fenomény typu Ženy v běhu. Filmová Barbie se však ujímá vedení jako nejúspěšnější start filmu podle hračky (dosud u nás vládli Transformeři) a je to samozřejmě také nej start pro jména jako Ryan Gosling či Greta Gerwig. Jen ta Margot Robbie u nás nasbírala víc s Tenkrát v Hollywoodu.

Otázkou je, zda se Barbie nyní pokusí o zaútočit na nej filmu roku. Strážci Galaxie 3 mají nejen lepší start, ale také překvapivě na komiksovku od Marvelovku velmi pěknou výdrž a nasbírali už 450 tisíc diváků. Pro Barbie by to muselo znamenat vydržet v žebříčku na vyšších pozicích zhruba 3 měsíce, a to nebude zrovna jednoduché. Ve srovnání se zbytkem světa, nejen s USA, je u nás fenomén Barbie přeci jen o něco menší, čemuž také nasvědčuje relativně malý odstup od druhého Oppenheimera. Na většině velkých trhů je náskok v průměru 20 až 30 %, u nás činí rozdíl jen cca 15% v divácích a v tržbách jen 7%!

Oppenheimera u nás táhly dražší prémiové projekce, IMAX na pražské Floře si může mnout ruce, protože je vyprodán v dobrých časech na hodně dlouho dopředu a filmoví fajnšmekři do něj cestují z celé střední Evropy. 88 tisíc diváků pro novinku Christophera Nolana je famózní start, nejlepší v jeho kariéře z pohledu českých kin. Ani trilogie Temný rytíř, ani Počátek či Interstellar neměly takový odpich. A jestli se podaří dodržovat český Nolanovský koeficient pěti, může se Oppenheimer pustit do smělé bitvy o nejvyšší příčky letošního roku. Ostatně kvůli letošní bídě jsou už po prvním víkendu oba dva filmy v TOP 20 a dá se čekat, že příští víkend už budou jednou nohou v TOP 10.

V souvislosti s nástupem Barbieheimera se hovořilo i o tom, jak bohatý víkend sám o sobě byl. Na filmy TOP 20 o víkendu přišlo do českých kin 273 tisíc diváků, což je určitě nejlepší výsledek letošního roku, ale třeba loni ho dosáhl v pohodě start Avatar 2 v prosinci či podobně legendární souboj filmového Vyšehradu a dvojky Po čem muži touží loni v dubnu. A podobných víkendů v české novodobé historii najdeme dost, prakticky každý start filmu nad 200 tisíc (a takových je historicky 14), přivedl celkově na filmy TOP 20 více než 300 tisíc diváků. Opět tedy platí, že tak zásadní čísla tento víkend nepřinesl, je to však příjemné oživení do ospalé doby. Ostatně za prvních šest měsíců letošního roku do kin dorazilo jen něco přes šest miliónů diváků, meziročně se dokonce jedná o 6% pokles a pouze tržby díky dražšímu vstupnému šly o 2% nahoru.

Čeští kinaři tak musí ve výdrž Barberheimera doufat, protože jiné filmy své pověsti zatím nedostávají. Miláček loňského roku Tom Cruise je letošním smolařem. Podobně jako v USA, jeho sedmá Mission Impossible po nástupu Barberheimera po už tak podprůměrném startu padla. U nás o 54 % a celkově počet diváků zatím jen lehce přesáhl 60 tisíc. Teď bude hodně záležet na milosti promítačů, zda vytrvají v nasazování jeho agentské mise, aby dosáhla solidních výsledků alespoň na úrovni dvojky či šestky. Varovným signálem je další růst Top Gun: Maverick v žebříčku (na 9. příčce), letní kina si tedy raději dopřávají loňský model Toma Cruise než ten letošní. Tak jako tak musí Cruise počítat, že u nás ho přejede jak Indiana Jones a Nástroj osudu (už 168 tisíc), tak i pixarovka Mezi živly (143 tisíc) - dva filmy považované v Hollywoodu za propadáky.

Není to ovšem takový propadák jako česká komedie Můžem i s mužem, která po slabém startu padla druhý víkend o 72 % a má zatím jen 13 tisíc diváků v úhrnu. V průběžných číslech ji díky reprízám v letních kinech už dohánějí trvalky typu Ostrov či Buď chlap a příští víkend ji už v pohodě předhoní. Naopak solidně se uvedla ukrajinská animovaná novinka Mavka: Strážkyně lesa, která je ve víkendovém žebříčku se 13 tisíc diváky hned čtvrtá za Barberheimerem a Cruisem.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Příští víkend nás čekají náročnější filmy jako francouzské drama Svět včerejška či česká novinka Dvě slova jako klíč. Na porážku si jde komedie Strašidelný dům natočená podle stejnojmenné Disney atrakce, kterou u nás nikdo nezná. Nene, příští týden budou dál vládnout Oppenheimer s Barbie a ty poklesy po startu nebudou vůbec zásadní.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace