Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Velký návrat rozpůlených filmů


ikona
KarelR
mission: impossiblerychle a zběsilespider-mantri musketyri
Letošní rok vrací do hry populární trik, o kterém se kupodivu moc nemluví. Tak to pojďme napravit. 

Rozpůlené, nebo chcete-li dvoudílné filmy mají vcelku složitou historii, největší slávu však zažívaly zhruba dekádu zpátky. Finále Harryho Pottera, Twilightu a Hunger Games se rozhodla poždímat diváky nadvakrát a všem to vyšlo tak dobře, že se podobnou cestou vydala i Divergence. Ta ale v kinech shořela tak bolestivě, že se druhý díl finále nikdy nenatočil (pamatujete si na zábavné zvěsti, že se konec nacpe do levnějšího seriálu?), a Hollywood dal od půlených filmů pro jistotu ruce pryč.

 

V dalších letech se tahle klička používala jen výjimečně – na double dip si trouflo hlavně levnější To a naopak megalomanské finále Infinity ságy. Po rozlučce s Avengers pak půlení testovala jen už Duna, načež si leckdo mohl říct, že jsou rozpůlené filmy v dnešní nejisté době skoro mrtvou taktikou. Jenže víte co? Opak je pravdou. Letos jsme totiž dostali hned čtyři akční podívané, které diváky (více či méně) překvapily otevřeným koncem.

Vezměme to chronologicky. Na začátku dubna se do českých kin probila nová adaptace Tří mušketýrů, respektive její první část nazvaná D'Artagnan. Francouzi natočili oba díly pohromadě, takže je dvojka (s podtitulem Mylady) dávno hotová a čeká nás v prosinci. Asi jste si všimli, že první trailer Mušketýrů míchal záběry z obou filmů (i proto byl tak našlapaný), a správně počítáte, že mezi premiérami uplyne jen osm měsíců. To je samozřejmě naprosto ideální situace, takže zamrzí, že jednička i přes své jasné kvality (76 % na ČSFD, 7/10 na IMDb a 7,3/10 na Rottenech) neměla v Česku zrovna obří návštěvnost.

Zcela opačná situace panuje u druhého bijáku na holení, květnové desítky Rychle a zběsile. Vin Diesel kdysi slíbil dvoudílné finále autařské ságy, jen aby na premiéře začal mluvit o tom, že se možná dočkáme hned trojitého zakončení. Jedenáctka se v každém případě ještě nezačala točit, a kdo ví, jestli má (vzhledem ke slibování dvanáctky) vůbec hotový scénář. Globální tržby 704 milionů dolarů jsou každopádně o něco nižší než u devítky, takže bude Vin rád, když se jedenáctka vůbec dostane před kamery bez snižování rozpočtu a opravdu půjde do kin v dubnu 2025. O tom, že má film na ČSFD jen 58 % (IMDb prakticky totožně hlásí 5,7/10 a Rotteny 5,9/10), raději budeme mlčet. Ano, jedná se o zdaleka nejhůř přijatou půlenou novinku.

Vin tak možná smutně kouká na červnového kresleného Spider-Mana, který je naopak absolutním triumfem. Animák za 100-150 milionů dolarů vydělal 668 mega a diváci ho milují (91 % na ČSFD, 8,9/10 na IMDb, 8,6/10 na Rottenech), takže kauza vyždímaných trikařů bohužel nabíhá do zdi. Druhý díl příběhu (Beyond the Spider-Verse) je oficiálně slíbený na březen 2024, nepočítejte ale s tím, že tohle datum premiéry zůstane. Už před stávkou se z něj nenápadně couvalo a teď je jasné, že bude malý zázrak, když se film odsune jen o rok. Klidně to vzhledem ke složitému tvůrčímu procesu (viz zmíněné nadávání na control freaka Phila Lorda) může být daleko víc.

No a jsme u čísla čtyři aneb sedmičky Mission: Impossible. Ta jako jediná přiznává půlení v názvu a zatím je to s ní všelijaké. Ohlasy jsou sice skvělé (86 % na ČSFD, 8/10 na IMDb, 8/10 na Rottenech), po stránce výdělků však není moc zázračná a drtivě ji přejíždějí levnější hity jako Barbie a Oppenheimer. Natáčení osmé mise začalo už v březnu 2022 a vždycky se počítalo s tím, že bude velmi dlouhé, jelikož ho Christoper McQuarrie prokládal postprodukcí sedmičky. Plánované dokončení teď v létě ale zařízla stávka, což by teoreticky mohlo ovlivnit premiéru, s níž se počítá na červen 2024. Možná si ještě pamatujete, že mělo jít Mission: Impossible 8 původně do kin v srpnu 2022, takže je házení klacků pod nohy Ethana Hunta opravdu nekonečné.

Velký návrat půlených filmů nicméně jako celek probíhá dobře. Tři ze čtyř pokusů mají dobré ohlasy, a i když se finančně extrémně daří jen pavoučímu řádění, všechny nakousnuté příběhy se dříve či později dovypráví. Jako první dokoukáme Mušketýry, jako poslední asi Rychle a zběsile. Největší pecka by nicméně mohl být Spider-Man a největší blockbusterový zážitek Mission: Impossible, kde bude Tom Cruise mimo jiné blbnout na letadle. A kdo ví, co dalšího nám zatím tají!

Poslední věc, kterou bych chtěl u téhle skvadry rozebrat, je samotné půlení příběhů, k němuž se letos přistupovalo dost odlišně. Zatímco Rychle a zběsile vsadilo na ten neprovařenější extrém (cliffhanger ve stylu „Proboha, jak tohle Vin Diesel přežije!“), Mission: Impossible se nachází na druhé straně barikády se splněním hlavního úkolu filmu a poklidným nasměrováním k tomu dalšímu. V podobném stylu končí i Mušketýři, kteří také nabízí kompletní finální akci a přihazují menší háček na další díl. Což je ostrý kontrast vůči Spider-Manovi, jenž má řekněme poklidnější závěr, jen aby nechal hrdinu v nebezpečí podobně jako Rychle a zběsile.

Jedinou vyloženě styčnou plochou je tak práce s ženskou hrdinkou, která je ve třech hollywoodských filmech dost podobná (s Mušketýry je to složitější). Zatímco hlavní hrdina ujde jen půlku svého dějového oblouku (Dom, Ethan i Miles ještě budou mít hodně práce), celistvost filmům vždy dává kompletní ženský oblouk. Nechci tu úplně spoilerovat, ale Letty, Grace i Gwen vyřeší stěžejní problém, který je před ně ve filmu postaven, aby se příště mohly pustit do dalšího. Záplava diskuzí o tom, že by blockbusterové hrdinky neměly být jen dámami v nesnázích, tedy částečně nese ovoce. Minimálně ve dvoudílných filmech se našlo dost prostoru k tomu, aby padouchy řezající holky měly vlastní nosné příběhy!

Uvidíme, jak se Hollywoodu (a Francouzům) bude dařit ve druhých polovinách nových filmů. Minimálně ve třech případech je velká šance na dobrý film a nebál bych se říct, že ve všech čtyřech případech platí, že kdo viděl první část, je zvědavý na finále. Na jaké zakončení se nejvíc a nejmíň těšíte vy? Jak jste se tvářili na letošní „půlící momenty“? A věděli jste u všech filmů, že nedostanete celý příběh, nebo vás to někde překvapilo? Dejte vědět v diskuzi a klidně přihoďte i reakce svého méně informovaného okolí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace