Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mission: Impossible startuje pomalu i v českých kinech. Indiana Jones má slušné tempo


ikona
Thomas
indiana joneskinomaniakmezi živlyMission: Impossibletom cruisetržby
Jak moc se chodí v současných vedrech do českých kin? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Horký víkend přinesl překvapivě slabé výsledky nové Mission: Impossible u nás, ještě horší náraz české novinky Můžem i s mužem, ale třeba i stále solidní výsledky Indiana Jonese či Mezi živly. Americké výsledky nového dílu Mission: Impossible zůstaly za očekáváním, ale ani u nás se nejedná o nijak zázračný start. Za poslední 4 dny přilákal z vedra do klimatizovaných kin Tom Cruise v sedmém dílů jen necelých 28 tisíc diváků, což zůstalo za výsledky šestky, která měla zatím nejlepší odpich (38 tisíc). Je to sice lepší začátek, než měla trojka, čtyřka a pětka, ale ty nikdy nepatřily k největším hitům a svůj relativně skromný začátek dokázaly znásobit jen čtyřmi a nepokořily ani hranici 100 tisíc. 

Překonání této hranice bude nyní pro Cruise hlavní cíl, k slabšímu oficiálnímu startu si může přičíst ještě dalších 10 tisíc z předchozího týdne, kdy tak trochu neoficiálně vstoupil do českých kin. Další Top Gun: Maverick se ovšem nekoná. Ten loni otevřel za velmi pěkných 88 tisíc diváků a jak jsme již mnohokrát psali, jeho další výdrž byla neskutečná a dokázal nakonec přinést skoro desetinásobek. Mimochodem, vrátil se aktuálně do TOP 20 a najdete ho jen 12 míst pod novou Mission: Impossible. A ještě jiné srovnání – úplně první Mission: Impossible, natočená skoro před 30 lety v Praze, kdysi přilákala slušných 200 tisíc diváků, od té doby měl však superhvězdný Cruise u nás docela těžkou roli a jen několikrát vysněnou stovku pokořil – třeba se sci-fi Na hraně zítřka, Minority Report nebo Válkou světů. Na komiksové giganty tedy i přes výjimku Top Gun: Maverick i poslední žijící hvězda zatím nestačí.

Jen pro srovnání – Cruise startuje u nás s polovičními čísly než má pátý Indiana Jones, který nese celosvětově punc mnohem většího propadáku. O třetím víkendu poklesl Indiana Jones a nástroj osudu o třetinu, ale už svoje celková čísla přiblížil ke hranici 150 tisíc diváků a zatím u nás průběžně vykazuje Nástroj osudu vyšší návštěvnost než Království křišťálové lebky (celkem 274 tisíc diváků). Pokud se nestane něco mimořádného, minimálně u nás tedy Ford nad Cruisem pohodlně vyhraje. A nebýt konkurence v podobě prázdnin a silné nabídky, mohl by Ford v kůži Indyho myslet na ještě zajímavější mety. 

Dalším z odepisovaných hitů, který chytá druhý dech, je pixarovka Mezi živly. Opět mezivíkendově stoupla, a udržela bronzovou pozici. Už má 123 tisíc diváků a také platí, že za současných podmínek u nás velmi pravděpodobně bude úspěšnější než Tom Cruise. Propadlíkem týdne je dle očekávaní hororový Insidious, po vlažném startu a stříbrné pozici minulý víkend na něj zbyla jen brambora a nějakých 10 tisíc diváků. Stále to jsou spíše podprůměrná hororová čísla, nicméně Smrtelné zlo coby prozatímní letošní hororový král může být už lehce nervózní.

Do TOP 20 pronikly vedle Toma Cruise ještě další dvě premiéry a dokonce hned dvě předpremiéry. Velmi ošklivě narazila nová česká romantika Můžem i s mužem, nepomohla jí ani úspěšná divadelní předloha či solidní dámské obsazení. Necelých 8 tisíc diváků znamená, že nový český hit se nekoná a letní kina raději dál budou sahat po osvědčených starších filmech jako Ostrov, Přání k narozeninám nebo Buď chlap, které jsou v TOP 20 i tolik měsíců po premiéře jen několik pozic pod touto novinkou. Naopak japonská animovaná novinka Suzume ambice lákat masy neměla, díky své specifické cílovce je něco přes 3 tisíce diváků vlastně malý úspěch. V druhé půlce žebříčku najdeme ještě čísla z prvních testovacích projekcí nového ukrajinského animáku Mavka: Strážkyně lesa a amerického nezávislého dramatu Minulé životy, oba jdou do plné distribuce až v dalších dvou týdnech.

U dětských filmů byl obecně vidět ve víkendovém žebříčku zajímavý skok, kdy se klimatizované kino ukázalo jako dobrý pomocník v pauze mezi dovolenými a tábory. V horních pozicích se stále drží animovaný Spider-Man (už jen kousek od 200 tisíc), méně známá Krakenteena Ruby, Super Mario Bros. ve filmu (celkem 364 tisíc) a malý vzestup zaznamenala dokonce i hraná Malá mořská víla (celkem 54 tisíc). Všem jinak stále v souhrnu ukazují záda třetí Strážci Galaxie (449 tisíc).

Kompletní žebříček tržeb zde.

Následující víkend je obecně považovaný za nejzajímavější z celého roku. Do kin jdou totiž najednou dva velmi očekávané, ale ovšem neskutečně odlišné hollywoodské hity. Co myslíte, kdo u nás bude mít větší úspěch? Hraná verze Barbie s Margot Robbie a Ryanem Goslingem nebo dobový opus Opppenheimer od Christophera Nolana?

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace