Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Indiana Jones ovládl nejslabší víkend v českých kinech


ikona
Thomas
flashharrison fordindiana jonesinsidiouskinomaniakmission impossibleostrovtom cruisetop guntržby
První místo pro legendu, na velký potlesk to ale není 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Filmový festival v Karlových Varech. První prázdninový týden okořeněný dvěma státními svátky. Vedra na padnutí. A nikterak velké novinky. To vše způsobilo, že souhrnná návštěvnost filmů TOP 20 jen sotva přelezla 90 tisíc diváků a jedná se tak o nejslabší víkendovou návštěvnost v tomto roce. Doufejme, že níže už před Vánoci nepůjdeme.

První místo překvapivě uhájil Indiana Jones a Nástroj osudu. Ještě před dvěma týdny by tato věta zněla zvláštně, ale vzhledem k slabému přijetí pátého dílu je aktuálně jakékoliv vítězství dobrou zprávou do Lucasfilmu. V USA už takové štěstí Indy neměl a semlel ho nový horor Insidious: Červené dveře. U nás ovšem tak hororům nefandíme a nostalgie po nejslavnějším dobrodruhovi stříbrného plátna pořád trvá. 25 tisíc nových diváků, ovšem mezivíkendově si ovšem pohoršil o 58 %. Teprve další týden ukáže, zda to je propad způsobený výše zmíněnými okolnostmi, a nebo ta energie bude vyprchávat jako u jakýchkoliv dalších blockbusterů. Pětka Indyho u nás každopádně má zatím 117 tisíc diváků a je to prakticky stejné tempo, jaké měl před 15 lety čtvrtý díl. Ten se velmi sympaticky držel další tři týdny a nakonec nasbíral slušných 274 tisíc diváků. Uvidíme, zda v nastávající letní konkurenci bude zestárlý Harrison Ford stejně úspěšný.

Horor Insidious: Červené dveře se u nás na rozdíl od své domoviny musel spokojit až se stříbrem a přilákal zhruba 13,5 tisíce diváků. Není to žádná sláva, třetí díl s podtitulem Poslední klíč měl před pěti lety zhruba dvojnásobný odpich. Potvrzuje se, že hororům se u nás aktuálně vůbec nedaří a nezmění to ani série z produkce Jamese Wana, která u nás kdysi solidně trendovala. Nové Smrtelné zlo zatím bez obav vede letošní hororovou tabulku, uvidíme, zda to za dvě měsíce změní druhá Sestra. Její předchůdkyně před pěti lety vystrašila skoro 200 tisíc diváků.

Na třetí příčce víkendu se drží pixarovka Mezi živly. Zázračný růst jako o minulém víkendu, kdy ještě dojížděly školní představení, se vytratil a dorazilo jen něco přes 10 tisíc diváků. Aktuálně padla hranice 100 tisíc diváků celkem a film se pomalu dere ode dna pixarovského žebříčku, kde za sebou nechává většinu premiér z posledních 3 let. Na proniknutí do té lepší půlky by ovšem potřeboval ještě dalších 100 tisíc diváků a to zatím moc nevypadá. Uvidíme, jak se bude držet v dalších týdnech v programech letních kin. Prckové i jejich rodiče navíc stále ještě chodí na animovaného Spider-Mana (aktuálně už 184 tisíc diváků celkem) či třetí Strážce Galaxie (441 tisíc - pokořen třetí Thor!) a žebříček je navíc naplněn dalšími dětskými filmy jako je Krakenteena Ruby (celkem jen 17 tisíc, ale pořád v první desítce), Malá mořská víla (přehoupla se přes 50 tisíc) nebo nezastavitelný Super Mario Bros. (už 362 tisíc).

Druhou větší novinkou týdne byla slovenská romantika To ty nosíš smůlu, lásko. Ospalý start s pouhými 2 tisícovkami diváků ukazuje, že české romantiky se svého trůnu jen tak nevzdají. Viz Ostrov, který se díky letním kinům vrátil s pompou do žebříčku a šest měsíců po premiéře v pohodě slovenskou konkurenci přejel a přidal další tři tisícovky. Tím také pokořil hranici 300 tisíc diváků a v letošním žebříčku stále drží třetí příčku - po Strážcích Galaxie 3 a Super Mario Bros. Návratu v letňácích se také dočkali další čeští zástupci, Buď chlap! či Přání k narozeninám. Několik měsíců od premiéry tak největší české zimní a jarní hity dál dělají kinařům radost.

Naopak radost nikomu nedělá Flash, který je jednou nohou venku z TOP 20 a příští víkend už ho v ní neuvidíme. Loučí se s číslem zhruba 34 tisíc diváků, po druhém Shazamovi nejhorší DCEU film. Splněno hlásí Vin Diesel a jeho Rychle a zběsile 10. Hranice 200 tisíc diváků nepadne, na to se na něj chystá silnější konkurence, ale po slabším startu to úspěch je. Rozhodně větší než poslední Transformers, kteří zatím ještě ani nepokořili 70 tisíc diváků.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Nadcházející víkend nás čeká nová česká komedie Můžem i s mužem, belgický akčňák Rebel či japonský animák Suzume. Všechny ale chce předběhnout Tom Cruise a jeho sedmá Mission: Impossible. Vzhledem k blížící se combo konkurenci Barbie a Oppenheimer šel nečekaně do vybraných kin už o týden dříve a přilákal už prvních 5 tisíc diváků, což stačilo o víkendu na šesté místo. Příště bude chtít doběhnout první, tuplem když mu zásada kryje ještě loňský Top Gun: Maverick, který také díky letním kinům zažívá pěkný comeback a přidává dalších 1500 diváků. Kdo tedy správně plánuje dovolenou, může si v kině udělat hezký Tom Cruise maratón.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace