Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Indiana Jones v Česku překvapil, pronásleduje ho spousta animáků


ikona
Thomas
flashindiana joneskinomaniakmezi živlyspider-mantržby
Filmové fandové ve velkém dobývali festival v Karlových Varech, ale stále jich dost přišlo na rozloučení s Indiana Jonesem. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Historie Indiana Jonese v českých kinech je podobná jízda nahoru a dolů jak v legendární honičce v dolech. Tím, že se jedná o pětici filmů uvedených v rámci 40 let a několika různých historických etap, není úplně jednoduché srovnávat díly mezi sebou, jako spíš s tím, co filmy podobného ražení v kinech přinesly. 63 tisíc diváků pro Nástroj osudu za první víkend je vlastně úspěch a pětka dokonce u nás o malé stovky diváků překonala start čtyřky. To je úplně jiný scénář než v USA, kde Nástroj osudu zůstal hodně za očekáváním a na předchozí díl ztrácí skoro 30%, Češi tedy překvapili větší nostalgií nad návratem a rozloučením oblíbeného archeologa než samotní Američané.

Pětka Indyho pro zajímavost za premiérový víkend v pohodě strčila do kapsy třeba start Uncharted, prvních Pirátů, dvojky Jumanji či nového Tomb Raidera. Henry Jones Jr. zůstává tedy alespoň prozatím nejúspěšnějším hledačem pokladů u nás. Většina jeho konkurentů, včetně čtyřky, však držela úspěšně i další týdny a úvodní vklad oproti běžnému trojnásobku dokázala bez problému i zpětinásobit. Nového Indyho tak budeme moci vyhodnotit až opravdu po delší době, kdy bude vidět, zda obstál i díky šeptandě a vydržel v kinech i proti drsnější letní konkurenci.

Solidní start Indiana Jonese je navíc ovlivněn koncem školního roku, který obecně pomohl všem filmům rodinného typu. Děkovat za to může především pixarovka Mezi živly, která po rozpačitém startu úctyhodně drží a za třetí víkend od premiéry přivábila dokonce více diváků než víkend první! 24 tisíc diváků za přelom června a července tak doplňuje součet na 82 tisíc a český distributor už může začít pomalu hovořit o malém úspěchu. I když příští víkend rodiny zmizí na dovolenou, evidentně se stačilo rozšířit, že Mezi živly jako dobrá zábava funguje. V kinech se bude hrát dál nejen v letních, ale po prázdninách stále i v těch normálních. A to v konkurenci, která okupuje pro podobný segment také další příčky.

Na bronzové pozici stále dobře funguje komiksovka Spider-Man: Napříč paralelními světy. Už má nasysleno přes 170 tisíc diváků a evidentně se mu bude dařit i nadále. Největším držákem posledních týdnů jsou ovšem třetí Strážci Galaxie. Aktuálně mají 430 tisíc diváků, v těchto chvílích už pravděpodobně o něco více, čímž se v historické tabulce Marvel Cinematic Universe mohou posunout před třetího Thora. Pouze čtyři marvelovky v našich kinech byly úspěšnější - trojka a čtyřka Avengers, třetí Spider-Man a zatím ještě i čtvrtý Thor. Na toho kolegové ztrácí nějakých 30 tisíc diváků, což vůbec není nereálné dohnat během prázdnin. Tak i tak dojde k zajímavé situaci – Strážci Galaxie coby tým budou zastoupeni ve čtyřech z pěti nej marvelovek u nás.

Závidět překvapivý růst Mezi živly či výdrž Strážců Galaxie mohou další novinky, v čele s animákem Krakenteena Ruby. Necelých 11 tisíc diváků sice nevypadá jako úplný propadák, ale je evidentní, že se kinaři báli nasazovat Ruby jako nový dětský tahák po odevzdání vysvědčení. Důkazem budiž osmé místo Super Mario Bros. a desáté místo Kocoura v botách 2, kteří se na výsluní vracejí po několika týdnech či měsících. I když jsou oba dva online, stejně jsou pořád v kinech zárukou úspěchu.

Děti vzaly na milost novou Malou mořskou vílu, která možná nakonec dá 50 tisíc diváků. Do žebříčku se také vrátily už dávno odepsané věci jako Myška Pattie, Děti Nagana a věřte, nevěřte, také Top Gun: Maverick. Ať žijí letní kina. Kdo naopak moc nežije, je komiksový Flash, další pád o 60 % a na kontě něco přes 31 tisíc diváků. Potřebuje zhruba ještě 200 diváků, aby se odlepil ode dna filmů DC Extended Universe a nechal za sebou druhého Shazama, ale pak se zřejmě rozplyne jak duch.

Kompletní žebříček tržeb zde

Duchové budou jinak nejvýraznějším přírůstkem nadcházejícího víkendu, kdy dorazí nový díl hororové série Insidious s podtitulem Červené dveře. Pak tu ještě máme slovenskou romantiku To ty nosíš smůlu, lásko či francouzskou komedii Hrdina nikoho. Oči všech však budou během týdne i víkendu stále namířené buď na Vary a nebo Chorvatsko, proto žádné velké drama příští pondělí nečekejme.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace