Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 filmů, které byste letos ve Varech měli vidět


ikona
Rimsy
filmový festivalkarlovy varykviff
Karlovarský filmový festival pomalu začíná, a tak se pojďme podívat, na co v sálech Thermalu také možná narazíme. 

Vysvědčení jsou rozdána, sluníčko dává zabrat potním žlázám a Russell Crowe se už prošel po kolonádě. Nastaly tedy ideální podmínky k tomu, abychom si v programu karlovarského filmového festivalu zakroužkovali tituly, které letos stojí za pozornost. V abecedním pořadí přinášíme dvacítku očekávaných i trochu nenápadných filmů, jimž byste měli dát šanci.

Anatomie pádu

Zlatou palmu z letošních Cannes zpochybňoval jen málokdo, což je podtrhuje superlativy, jimiž je snímek Justine Triet se Sandrou Hüller v hlavní roli provázen. Strhující soudní drama navíc svou délku dvou a půl hodin prý dokáže bez problémů obhájit.

Bod obnovy

Sci-fi je v české kinematografii zastoupeno velmi vzácně, a tak si každý pokus v tomto žánru zaslouží pozornost. Námět o zálohování osobnosti pro případ předčasné smrti zní lákavě, takže doufejme, že jej debutující Robert Hloz zpracoval co nejlépe.

Citlivý člověk

Režisér Tomáš Klein dokázal po Janu Němcovi dokončit Vlka z Královských Vinohrad a nyní v Hlavní soutěži uvede svůj horečnatý plnohodnotný debut. Vybral si k němu jen těžko zfilmovatelnou knihu Jáchyma Topola, což jistě povede k velmi specifickému filmovému zážitku.

Club Zero

Groteskně krutý snímek o poruchách příjmu potravy polarizoval publikum v Cannes, odkud si nakonec odvezl značně nelichotivá hodnocení. Svérázný experiment Jessicy Hausner však za pozornost rozhodně stojí.

Dokonalé dny

Ostřílený Wim Wenders se tentokrát rozhodl sledovat japonského uklízeče veřejných záchodů a na tomto základě vytvořil jímavý, humanistický portréts minimem slov. Je potřeba říkat víc?

Electra

Hned dva zajímavé kraťasy, o nichž se v posledních měsících mluvilo, budou ve Varech k vidění. Platí to pro citlivý animák Deniska umřela a hlavně další počin oceňované Darii Kashcheevy, jež po Dceři opět předkládá těžký kalibr.

Chiméra

Talentovaná italská režisérka Alice Rohrwacher navazuje na své předchozí snímky jako Šťastný Lazzaro či Zázraky a opět servíruje mix magického realismu, živelné vizuálnosti a zabíhavého děje.

Infinity Pool

Novinka Brandona Cronenberga opět připomíná, že být synem Davida Cronenberga je v podstatě diagnóza. Temná sci-fi vize s Miou Goth a Alexanderem Skarsgärdem totiž děsí hlavně zlem, které pochází hluboko z našeho nitra.

Kapitán Teplomet zachraňuje univerzum

Obskurní queer komedie zatím působí jako jednoznačně nejšílenější položka z půlnoční nabídky. Dílo o neortodoxním superhrdinovi by mohlo mít podobně campové kvality jako loňský karlovarský hit Kouření způsobuje kašel.

Karaoke blues

Finský režijní veterán a milovník všeho špatného Aki Kaurismäki si z Cannes odvezl velmi pochvalné recenze, a tak uvidíme, zdali jeho osvědčený recept na černou sociální komedii zafunguje i ve Varech.

Když vlny utichly

Filipínská legenda slow-cinema Lav Diaz se tentokrát držel zpátky a stopáž jeho posledního filmu tak jen lehce přesahuje tři hodiny. Černobílý vizuál, westernová atmosféra i tepání do politických poměrů nám zcela vzdálené země. Co chtít víc?

 

Master & Commander: Odvrácená strana světa

 

I po dvou dekádách z tohohle oceánského dobrodružství prýští osobitost a osudovost, plynoucí jak z napětí mezi Russellem Crowem a Paulem Bettanym, tak i z hrozby v podobě neporazitelné francouzské galeony.

Medvědi tu nejsou

Pronásledovaný íránský režisér Jafar Panahi si z loňských Benátek odvezl Zvláštní cenu poroty. Jistě v tom sehrály roli i těžké podmínky, v nichž musel realizovat svou novinku o filmovém režisérovi, který nemůže normálně natáčet. I díky této až příliš realistické rovině stojí chytré drama za pozornost.

Minulé životy

Debut jihokorejské režisérky Celine Song by mohl napodobit loňský úspěch Podezřelé a prostřednictvím procítěné romance dvou lidí středního věku nabídnout osudový dotek asijské exotiky.

Princezna Nevěsta

Sama Robin Wright na festivalu uvede svůj možná nejznámější snímek. Hravá meta-pohádka dává divákovi možnost se zamyslet nad ohranými vzorci fantasy žánru a navíc i po letech velmi uspokojivě baví.

Přišla v noci

Společný projekt Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara zmapuje noční můru mnoha mladých párů, totiž nečekané nastěhování tchyně do domácnosti. Mix hororu a černé komedie vsadí na propracovaný scénář a chytrý minimalismus.

Sbohem, Julie

Kde jinde než ve Varech proniknout do tragických okolností občanské války v jižním Súdánu? Drama o přátelství dvou žen navzdory děsivým podmínkách se dočkalo i ocenění od poroty sekce Un Certain Regard v Cannes.

Umberto Eco –⁠ Knihovna světa

Téměř hodinu a půl dlouhá dokumentární procházka nejen po životě a tvorbě jednoho z nejzásadnějších západních myslitelů druhé poloviny 20. století, ale i po jeho vpravdě specifické knihovně. Pro fajnšmekry povinnost.

Unavená naděje

Hledání sebe sama, otázky sexuality či morálního selhání. Obecná témata uchopuje turecký režisér Nuri Bilge Ceylan ve svém opulentním románu Unavená naděje prostřednictvím příběhu venkovského učitele, který by rád zamířil do velkého města.

Úsvit

Očekávaný tuzemský zástupce v Hlavní soutěži kombinuje detektivku a historické drama s mysteriózními prvky. Co se o tajemném zločinu dozví Eliška Křenková jako těhotná manželka ředitele baťovské továrny v předvečer druhé světové války?

Samozřejmě se z pročítání programu těžko odhaduje, z čeho se vyloupnou nečekané poklady. Pokud tedy už teď máte nějaké své tipy, neváhejte se o ně podělit v komentářích, ať 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace