Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spidey znovu v čele! Flash je megapropadák, Nic ve zlým nezaujalo


ikona
Cival
asteroid citydc comicselementalflashguardians of the galaxyjennifer lawrencemarvelmezi živlynic ve zlýmpixarspider-manspider-man: across the spider-versetransformerstržbywarner bros.wes anderson
Na kolik si přišly novinky JLaw a Wese Andersona? 

Flash je pořádnou katastrofou. Osobně nad ním plakat nebudu, protože jde podle mého o další mizernou, vizuálně přeplácanou a příběhově nedomrlou komiksovku od DC v té dlouhé éře rozpaků po Batman v Superman. Ale i tak mě překvapuje, jak velkému fiasku Warneři musí čelit. Pro ně měl být Flash něčím jako Endgame a Spider-Man: Bez domova, proto se na scénu vrátil Michael Keaton a několik dalších superstar v cameo úlohách. Jenže příliš brzo před premiérou se rozkřiklo, že hypeovací kampaň marně zakrývá slabý film a výsledkem byl slabý otvírák za 55 milionů.

 

Jenže tím pohroma zdaleka neskončila. Nikterak oslavné reakce diváků, průměrné recenze i přebujelá stopáž vedly k okamžitému sešupu v kasovním pořadí (v pátek propad o 81%!) a k mezivíkendovému pádu tržeb o tři čtvrtiny. Potenciálně obří letní megahit, se kterým si někteří warnerovští hlavouni věřili i na miliardu, naprosto hoří a potupně skončí kasovně mezi megapropákem Shazam 2 a trojkou Ant-Mana. A to dokonce daleko od 393 milionů Black Adama, což je skutečnost, jíž by asi nikdo sledující hollywoodský byznys před pár týdny nevěřil.

 

Flash si o svém druhém víkendu připočetl v Americe jen patnáct milionů, sesunul se na třetí pozici a přeskočí jen o kousek kilo ze zámoří. Celosvětové výnosy budou vypadat trochu líp, ale i tak je průběžných 210 milionů ostudných. U DC se teď musí strašně klepat o osud Blue Beetla a všechny postsnyderovské zbytky chvatně sypat do kotle na podpal.

Flashe jsme rozebírali v posledním liveku: 

Ve světových kinech tak nastává uprostřed letní sezóny hodně zvláštní jev, kdy se kina vyprazdňují a zjevně je chvíli nebude mít kdo uspokojivě naplnit. Flash totiž doručí sotva třetinu svých předpokladů a za bukem čeká jen unavený Indiana Jones, jenž má mizerné recenze a ještě mizernější předprodeje vstupenek, a animák Krakanteena Ruby, který se má podle výpočtů stát jedním z největších rodinných průšvihů historie, protože absolutně nikoho nezajímá. Zatímco mezi květnem a červnem nabíhaly megafláky s týdenní rozestupem, teď budou kina poloprázdná.

 

Nejvíc si kvůli tomu drbe hlavu Tom Cruise, který naplánoval premiéru své sedmé Mission: Impossible na půlku července a nedošlo mu, že hned o týden později ho hodlají rozemlít dvě maximální těžké váhy letošního léta Barbie a Oppenheimer a zabrat si mj. všechny IMAXy, ze kterých loňský Cruiseův Top Gun vytahal rozhodující část svých tržeb. Proto se premiéra nenápadně sune kupředu a Mission: Impossible se prý bude dát chytnout na různých předpremiérách už od 10. července, aby bylo dost času udělat z ní megahit.

Kinaři ale musí aktuální situaci hodně těžko kousat, protože po parádních prvních pěti mesících je tohle studená sprcha. Do háje šli v krátkém sledu Flash, noví Transformeři (na šestém místě přepočítavájí rozpačitých 341 milionů) a i pixarovka Mezi živly, která sice využila Flashova padáku a slabší nabídky premiér a s 18,5 melouny udržela stříbro, ale dohromady teprve překonala globálních 121 mega, takže žádné velké juchání.

 

Aktuální největší konkurent, geniální animák Spider-Man: Napříč paralelními světy tak mohl bez trápení využít zaváhání ostatních a stát se definitivně letní trvalkou. Dalších 19 milionů z uplynulého amerického víkendu při propadu o krásných 29% ho vykoplo zpátky do čela žebříčku a hlavně posunulo na 560 globálních milionů. Takže ten další Oscar bude podepřený i parádní ekonomickou bilancí. Velká škoda té nejspíš dlouho nedostupné trojky

Dvě ambiciózní novinky se pohříchu neprosadily: Oddychovka Nic ve zlým nezvládla využít natěšení na pořádnou eRkovou letní komedii z ranku Superbad nebo Zbouchnuté a navzdory solidním recenzím, diváckým reakcím i star-power Jennifer Lawrence odstartovala s patnácti miliony. V Americe to bude za čtyři pětky a celosvětově výhled tak na šedesátku, což je nejen zklamání a slabota, ale s ohledem na pětačtyřicetimilionový rozpočet i neúspěch.

 

Nikterak okouzlující jsou bohužel i výnosy Asteroid City. Američtí kritici sice dávají znovu palec nahoru (průměrné hodnocení 7,1 z 10) a hardcore andersonofilové si můžou pomlaskávat, ale nejen podle otvíráku za deset mega a útoku na pětatřicítku z Ameriky se zdá, že vrcholné období má Wes Anderson asi opravdu za sebou a oscarové majstrštyky z ranku Grandhotelu Budapešť jen tak znovu servírovat nebude…

Ve zbytku desítky má největší radost Malá mořská víla, která dorazila na kótu půl miliardy dolarů. Zvlášť v kontextu výše uvedených failů docela cenný dolarový přísun. Ještě větší radost mají Strážci Galaxie 3, kteří se přehrabují už v 826 milionech z celého světa a drží tak víru v hrané komiksovky z hlediska posledních několika měsíců.

 

A jsou tu ještě dvě hororové látky - strašidelná komedie The Blackening od našeho „oblíbence“ Tima Storyho je na slabých dvanácti melounech, děsuplný Kostlivec podle Stephena Kinga nastřádal hezkých 57 milionů dolarů a nebýt žánrově nadstandardních nákladů za 35 mega, určitě by se dočkal dvojky.

Kompletní žebříček tržeb tady.

V pátek vlítne do kin Indy. Bude to fiasko, nebo legendární archeolog v penzi v nějakém ohledu překvapí?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (42)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace