Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Flash jako vrchol chaosu u DC. Zachrání to až Superman?


ikona
do_Od
BatmanBlue BeetleDCDCEUJames GunnrebootSupermanThe Flash
O konci DCEU, tvrdém pádu Flashe i nejistých vyhlídkách Blue Beetlea a dvojky Aquamana. 

Začalo to epicky supermanovskou nadějí s ikonickým Henrym Cavillem a končí to o deset let později poměrně smutně omáčkou na bradě Ezry Millera v jednom z největších propadáků roku. Říká se, že o mrtvých jen v dobrém, přesto se kritickým konverzacím o komiksovém zklamání roku jménem The Flash nějakou dobu nevyhneme. A to zejména proto, že se nás dlouhé měsíce studio Warner Bros. snažilo přesvědčit, ať zapomeneme na problematickou hlavní hvězdu i fakt, že už mezitím dávno byl oznámen reboot celého univerza, jenž všechny ty poslední rozjeté DCEU projekty učinil automaticky irelevantními. Budiž, stále se nabízela možnost, že to bude alespoň kvalitní blockbusterová tečka, jež to celé smysluplně uzavře k fanouškovské spokojenosti. Nakonec z toho však vyšel nanejvýš lehce nadprůměrný výplach, u kterého musí lidé provádět velkou mentální gymnastiku, aby to nějakým způsobem uhájili. Jenže ve finále není vůbec důležité, jestli se to více lidem líbilo, či nikoliv, studio úspěch přepočítává na dolarové bankovky, a těch za domácí otevírací víkend přinesl Flash do pokladnice Warnerů ještě méně než dnes vysmívaný Black Adam. A to je průšvih.

Zatímco tak na filmových serverech začínají vycházet rekapitulační články na téma DCEU jako takového, jež shrnují všechno dobré (když řeknu, že toho nebylo málo, je to slovo do pranice?), špatné, i to zcela bizarní, co se za posledních deset let událo, oči hlavounů WB se už pomalu ubírají směrem ke zbylým „přechodným“ DC projektům jako Blue Beetle a druhý Aquaman. Ano, jak může DCEU končit, když tu stále máme dvojku Aquamana s Jasonem Momou, který mimochodem podobně jako Gal Gadot dodnes naplno nepotvrdil, že se sérií končí. Herec měl sice před pár měsíci schůzku s James Gunnem o své komiksové budoucnosti, po níž odcházel velmi, velmi nadšený. Jestli šlo o spekulovaný projekt s Lobem, nebo o dalšího Aquamana, ale momentálně nevíme. Režisér James Wan se pak tváří, že Aquaman byl ze své podstaty podmořského hrdiny odjakživa více odstřihnutý od zbytku DCEU, snímek, jenž do kin zamíří o Vánocích, se nicméně pachuti spojené s nemastným neslaným koncem DCEU nezbaví. Přidejte bojkot nenáviděné herečky Amber Heard a Warneři před sebou nejspíš mají další těžké chvilky. A opět si za to můžou sami.

Každopádně řeči, že se Miller, Gadot, i Momoa mohou v budoucnu vrátit, ale Cavill ne, protože Gunn točí nového Supermana s mladším hercem, z dlouhodobého hlediska jenom matou fanoušky a dále prohlubují chaos i antipatie vůči budoucím komiksovým filmům od DC. Jasně, není dobré před premiérou vašich filmů oznamovat, že se daní herci už nikdy nevrátí, pak ale nedává smysl oznamovat kompletní reboot, když stále máte v kalendáři ještě čtyři filmy. Dříve či později se bude muset někdo kousnout a na férovku říct, kdo konkrétně končí, a co se naopak bude považovat za kánon. A pak se tvářit, že jde všechno podle plánu minimálně do té doby, než to Warnerům celé opět vybouchne nikoliv s novým Supermanem, ale některým z těch méně známých oznámených gunnovských projektů po něm.

Nicméně tohle všechno nás přivádí k blížící se srpnové komiksárně Blue Beetle. Režisér Angel Manuel Soto natočil film o prvním latino superhrdinovi a leckdo tak věří, že to minimálně z finančního hlediska nebude takový průšvih, jako zažili Flash a spol. A možná mají pravdu. Panuje zde určité riziko vypouštět do světa další komiksový DC film takhle krátce poté, co jste si značnou část fandů zprotivili a zbytek světa vůbec neoslovili – ostatně Disney by se Star Wars mohlo vyprávět – z nejrůznějších koutů internetu se tak ozývají hlasy, jestli by nebylo lepší snímek odložit až někam do roku 2026. Z pohledu ochrany značky by to jistý smysl dávalo, fiskálně už bohužel nikoliv, Blue Beetle tak zkrátka bude muset doufat, že na něj publikum dostatečně uslyší. Čemuž se teď Gunn i Soto nenápadně snaží přispět třeba tím, že hrdinu označují za prvního představitele nového univerza, které však oficiálně v hrané podobě začne až s výše zmíněným Superman: Legacy.

Gunn tohle uvedl v nedávném podcastu s Michaelem Rosenbaumem (kterému mimo jiné musel slíbit, že se nový Lex Luthor nebude ztvárněním podobat ani verzi od Hackmana, ani té od Eisenberga – což mimochodem není potvrzení, že v novém Supermanovi bude Luthor…), zatímco Soto se v podobném duchu vyjádřil v rozhovoru pro Total Film. Jenom pro připomenutí, první kapitola nového DCU má nést název Bohové a monstra a ještě před Supermanem údajně dorazí animovaný seriál Creature Commandos, v němž si zahrají například Frank Grillo (Rick Flag sr.), David Harbour (Eric Frankenstein), Viola Davis (Amanda Waller) nebo Indira Varma (Frankeinstenova nevěsta). Z toho je patrné, že někteří herci jako Davis, John Cena díky druhé řadě Peacemakera, a nejspíš i další ze Sebevražedného oddílu přece jen nadále budou součástí Gunnova vesmíru, což pravděpodobně povede k věčným dohadům, proč to v jejich případě šlo, a v Affleckově či Cavillově ne. Že režisér Flashe zároveň natočí i nového Batmana, zatímco Matt Reeves stále spřádá plány na svůj vlastní netopýří mikrokosmos, raději vůbec nezmiňuji. Nepřehledná situace zkrátka trvá a bude trvat ještě dlouho poté, co už všichni zapomenou, jak fenomenálním způsobem ta vyzdvihovaná závěrečná kapitola DCEU v létě roku 2023 v kinech narazila. A ne, ani když se povede první Superman, nebude to ještě ona kýžená spása. Ta přijde jenom s konzistencí a kvalitou, kterou komiksové filmy obecně v posledních letech bohužel postrádají.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace