Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Flash špatné pověsti neutekl a Pixar si připisuje další propadák


ikona
imf
across the spider-verseelementalflashguardians of the galaxypixarspider-mantržby
Dokonalá bouře průšvihů vyústila v mimořádně slabý víkend 

Kde dneska začít? Logicky na prvním místě obrovským průšvihem, se kterým Warneři bojovali dlouhé měsíce. O problematické produkci Flashe jednou natočíme macatý speciál, ale ty důležité palcové titulky si jistě všichni pamatujete. Velké ambice vložené do sólovky nejotravnějšího superhrdiny filmového DCEU (to je důležité upřesnění, protože komiksový Flash je super a animákovou verzi Flashpoint Paradox by si všichni měli povinně pustit), zdivočelý Ezra pravidelně cestující za hranu zákona, ale také snaha prodat sólovku namočením do multivesmírů a zdání zásadního eventu, která se ovšem pomlátila s oznámením nového vedení a tím i směřování DC adaptací. Z DCEU se s příchodem dalších filmů stává DCU a stará garda v něm už jaksi nemá co dělat. Proč tedy chodit do kina na Flashe, když už vlastně nemůže provést nic důležitého. Dokonce ani ten slibovaný reset se vlastně nekoná.

Největším klackem pod nohy po měsících oslavných ód na pracovní verze, reakce testovacího publika a dokonce i pochvaly z řad celebrit (Tomu Cruisovi za hezká slova snad musel David Zaslav koupit stíhačku, nebo co), však byly nemastné neslané recenze a vlažné béčko ve výstupních anketách u kinosálů. Flash je zkrátka nejen zbytečným filmem, on je skrz naskrz průměrnou a nevytěženou adaptací. Což je zpráva, která se rozkřikla online o to rychleji, protože studia nemohla honit mediální pokrytí účastí v talkshows - kvůli stávce scenáristů se ty velké už pěkných pár týdnů nevysílají. Jistě, Ezra by v nich musel odrážet zákeřné otázky, ale s takhle kulhající kampaní se těžko uhraje rozumný výsledek. Kde jsou ty časy, kdy studio vyhlíželo stamilionový otvírák. 

I ten sedmdesátimilionový tracking pár dnů před premiérou zněl optimisticky a ačkoliv čísla ze čtvrtečních projekcí zněly až podezřele slibně, už páteční skóre naznačilo, že tenhle Flash sice doběhne do cíle na prvním místě, ale s obrovskou ostudou oproti superhrdinskému sběru z posledních let. Vždyť i v rámci DCEU je to kapitální ostuda, navíc znásobená velkolepým utrácením za marketingovou kampaň. Když nemáte talkshow, vražte tam televizní spoty. Warneři za ně utratili rekordních 30 milionů dolarů a celkově se částka za propagaci vyšplhala na 110 milionů dolarů. Přičtěte k tomu 220 míčů rozpočtu a vychází vám číslo, ke kterému Flash po víkendovém otvíráku ve výši pouhých 55 milionů dolarů rozhodně nedoběhne. Stačí se podívat na Black Adama, jenž otvíral za 67 milionů dolarů a skončil těsně pod 400 miliony celosvětově. Flashovo zakopnutí naznačuje i globální otvírák, který je skoro o 30 milionů menší, než se čekalo.

U Pixaru jsou pravděpodobně rádi, že Flash takhle vyhořel, protože možná mají pocit, že se o jejich propadáku bude mluvit méně. Mezi živly však se svými necelými třiceti miliony (29,5) také brutálně podlézá trackingovou laťku (největší pesimisté doufali v pětatřicetimilionový otvírák) a málem nedokázalo utéct animovaného Spideymu v jeho třetímu týdnu! Ostuda za 200 milionů, poražená na hlavu nejen pavoučím mužem, ale především miliardovým Super Mariem, který stál méně peněz a s téměř stoprocentní jistotou se stane nejúspěšnějším animákem nejen tohoto roku. O únavě publika se tedy v tomto žánru skutečně mluvit nedá a u Pixaru se zřejmě brzy bude větrat, protože tohle je situace, kterou dvěma, třemi sequely na jistotu rozhodně nespravíte.

Již zmíněný bronzový Spider-Man: Napříč paralelními světy se 27,8 miliony za uplynulý víkend už nám sahá po celosvětové půl miliardě, což je parádní číslo. Kdyby nepřišel o téměř pět stovek sálů, dost možná by Pixar trumfnul, ale na coby kdyby se nehraje, důležité je, že tvůrčí tým může v klidu připravovat trojku. U Transformerů bych si na sequel nevsadil, rozhodně už ne v této podobě. Propad o 67 % po slibném otvíráku se dal čekat, celosvětově jsme na 227 milionech a trhy v Evropě a v Asii rychle umdlévají. Bumblebee měl premiéru o Vánocích, takže je nefér srovnávat a vypíchnout, že měl o druhém víkendu stejných dvacet, ale jeho propady byly i v dalších týdnech minimální, kdežto tady nejedeme z kopce, ale rovnou padáme do jámy. 

Malá mořská víla se může vymluvit na hatery, ale pořád jí zůstane téměř stamilionový otvírák a současný globální součet blížící se 500 milionů, což Disney prostě ukoulí na úspěch. Autoboti se nemohou vymlouvat vůbec na nic, takže je na čase jim v hrané blockbusterové podobě definitivně udělat pápá.

Hororová satira The Blackening má dobré ohlasy od kritiky i diváků, ale zjevně jen malá část publika uvěřila, že Tim Story natočil slušný film. Šest milionů za víkend je v kontextu skromného rozpočtu vlastně úspěch, ale obávám se, že na tenhle narazíte nejdřív za dva roky na Netflixu a to ještě omylem, protože jste se ukliknuli o dva centimetry vpravo ve snaze znovu si pustit Hemsworthovo Vyproštění. Nepatrným oslím můstkem se dostávám ke třetím Strážcům galaxie, kteří nezadržitelně, leč poměrně statečně klesají a celosvětově jsou na 821 milionech dolarů. Mnohem menší tragédie, než jsme čekali, a vlastně je na čase pogratulovat za tenhle nečekaně úspěšný odchod do západu slunce.

Desáté Rychle a zběsile na desátém místě se ještě zdaleka neloučí, naopak se nám z jednoho zbývajícího filmu staly dokonce tři! Dokud běžným divákům neřeknete, kolik celý ten bugr na čtyřech kolech vlastně stojí, budou mít díky usměvavým svalovcům pocit, že tahle kára jede statečně dál a chce “hlavně bavit ty vobyčejný lidi”. Universal sám musí vědět, jak moc se mu to nevyplatí, ale Fast X vlastně tu svou misi z diváckého hlediska splnilo bez výhrad, takže proč se netěšit na nášup, když to pak u číšníka zaplatí někdo jiný.

Ale pojďme si to říct na rovinu, tenhle víkend je důkazem toho, že ten letošní pokus o statečné přepumpování letní sezóny velkými blockbustery vychází jen částečně. Postcovidový restart má pořád ještě své rezervy a optimismus předchozích týdnů teď dostal studenou sprchu. Příští týden si dáme menší pauzu (Nic ve zlým řadu lidí potěší, ale velká čísla od něj nikdo nečeká), nadechneme se, a pak to zkusíme znovu, abychom pravděpodobně zjistili, že Indiana Jones už není takový kabrňák, jak nám ještě před pár týdny až měsíci predikce slibovaly. A pak bude muset tu kinematografii a dobrý pocit z letošního léta, komerčně i umělecky, zachránit Tom Cruise. V květnu bych na něj ještě sázel balík, teď si radši půjdu koupit Sportku…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace