Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: ambiciózní The Flash


ikona
do_Od
BatmanBen AffleckDCEzra MillerMicheal KeatonSasha CalleSupergirlSupermanThe Flash
Komiksový rychlík Flash konečně dorazil do kin. Co jsme na něj říkali? 

Očekávání byla veliká, minimálně tedy po nadšených ohlasech všech prvních diváků, novinářů a taky celebrit. Tento týden však komiksového Flashe čeká střet s realitou, která alespoň dle prvních recenzí na Rottenech a předběžných odhadech tržeb nevypadá zase tak růžově. Do kina jsme každopádně vyráželi v početné sestavě a tak si nyní můžete přečíst hned trojité první dojmy z filmu, ve kterém komiksovému rychlíkovi od DC kryli záda taky Batman s tváří Michaela Keatona a Supergirl s nováčkem Sashou Calle. Jak to dopadlo?

Jak to vidí KarelR:

Je to velké, hlasité a barevné a vůbec to nedává smysl. Co to je? Ano, nový Flash se ladně zařadil po bok žánrové konkurence a bohužel není ničím výjimečný. V jádru totiž jde o DC verzi plácání se v mnohovesmíru, která má hodně styčných ploch s dvojkou Doctora Strange a trpí hlavně slabou prací s postavami a přemírou digikejklí. Proč se finále odehrává na nudné pláni, kde nic není? Proč jede (hlavně „mladý“) Ezra tak vysoký level otravnosti? A proč to celé vede odnikud do bodu, který má vyvolat akorát nekonečnou debatu v hospodě? Tempo naštěstí není úplně marné a příběh má silné jádro ve Flashově vztahu s matkou (tyhle scény fungují na jedničku). Pokud ale čekáte něco víc než komiksový výplach, v němž je Michael Keaton docela fajn a Sasha Calle prakticky zbytečná, těšíte se zbytečně. Třeba kreslený Spider-Man je se svým mnohovesmírovým dobrodružstvím v úplně jiném (mnoho)vesmíru. 

Jak to vidí Rimsy:

Mohlo to být mnohem horší. To je pro film z DC univerza pochvala, že? Ezra Miller jako Flash nejsou tak toxičtí jako ve skutečnosti a většinu času se mu daří odstínit dvě povahově rozdílné verze Barryho Allena vcelku sympaticky. Právě tento pochopitelný vnitřní konflikt je hnacím motorem celého filmu, v němž se Flash snaží vyrovnat se smrtí matky a nespravedlivým obviněním otce. Kolem tohoto jádra se samozřejmě motá nostalgický Batman Michaela Keatona, spousta oranžovo-modrých digitálních efektů a rolí generála Zoda zjevně znechucený Michael Shannon.

Hlavně můžeme být rádi, že zmatek jménem DCEU snad konečně končí a s takto rozehranými kartami snad ani nic dechberoucího natočit nešlo. The Flash se na rozdíl od řady Snyderových superhrdinských pokusů drží více nohama na zemi a i v obligátně přepálené stopáži dokázal Andy Muschietti udržet vcelku svižné tempo. Výsledný film tak sice nikdo příliš nepotřeboval, ale když už mu dáte šanci, nejspíš vás neurazí. 

Jak to vidí do_Od:

Nejlepší film od DC! Teda hned za Nolanovou trilogií, Batmanem Matta Reevese, vůbec všemi staršími Batmany (snad až s výjimkou Batman a Robin), Sebevražedným oddílem Jamese Gunna, Sebevražedným oddílem Davida Ayera, Mužem z oceli a Batman vs. Superman Zacka Snydera a Jokerem. A vlastně oběma Wonder Woman i prvním Shazamem. Hned za těmihle pár filmy ale hrdě stojí nový Flash, který mění hierarchii moci u DC (nebo to byl Black Adam?), revolucionizuje subžánr multiverzních komiksáren a ještě dává nový význam slovům jako akce, humor a emoce…

…teda až na to, že vůbec. Šel jsem do kina s čistou hlavou a připraven dát tomu šanci. Jenže hned v úvodu při údajně boží akční sekvenci jsem musel kroutit hlavou nejen nad úrovní humoru, která mě zjevně čekala, ale i triků (Barryho běh prostě nevypadá dobře, a to je Flashovou hlavní superschopností!). Bohužel to s každou přibývající minutou bylo jenom horší. Příběh mě nedojal ani na vteřinu, hlavní postava i její mladší verze byly nehorázně otravné, Keatonův Batman zredukován na hloupé one-linery, a když už se objevila jediná normálně se chovající postava Supergirl s tváří sympatické Sashy Calle, příliš dlouho se na plátně neohřála.

Představte si Spider-Man: Bez domova, akorát bez srdíčka, funkčních vztahů, funkční nostalgie, s totálně znuděným záporákem (chudák Michael Shannon…) a vlastně i ničím ohromující akcí. Přesně to je Flash. Převážně nestravitelný guláš, po kterém by všichni měli zpětně docenit, když se na plátně sešel Affleckův Batman se Supermanem Henryho Cavilla, protože ten hejt, který BvS tehdy dostalo, je ve srovnání s děním v tomhle filmu naprosto směšný a nepatřičný. Upřímně netuším, kdo se na tomhle filmu bude bavit, já to ale bohužel nebyl, a snad ještě víc než dřív už se nemůžu dočkat, až DC tuhle kapitolu definitivně uzavře a James Gunn položí základy nového univerza se zcela odlišným tónem i vizuálním pojetím. 

Recenzi čekejte v nejbližších dnech. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace