Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Transformers překvapili a překonali Spideyho, bodoval nový oscarový favorit


ikona
Cival
hororkostlivecmalá mořská vílaminulé životyoscarpast livesrychle a zběsilespider-manspider-man: napříč paralelními světyspider-man:across the spider-versestrážci galaxiesuper mariotransfomers: probuzení monstertransformerstržby
Dočkají se Transformers dalších dílů? 

Covid opravdu odešel, takže se mohla vrátit nabušená letní sezóna: A multiplexy si týden co týden užívat nový mohutný blockbuster. Jenže doba se za poslední roky přeci jen výrazně změnila a diváci se naučili chodit na velké filmové události napříč celým kalendářním rokem. Studia však jako by při natěšení na konečně pořádné léto na tuhle skutečnost letos zapomněla a skoro všechny blockbustery nesmyslně nacpala do tří letních měsíců (přičemž jiné týdny jsou úplně volné). A tyhle velkoprodukce se teď vzájemně vymlátí...

 

Vlastně to vychytali jen třetí Strážci Galaxie, kteří vlítli do vyprázdněných kin a až za dva týdny jim šlo konkurovat Fast X a za tři Malá mořská víla, oba tituly s jinou cílovkou. I díky tomu se divácky oblíbená komiksárna i po rozpačitém otvíráku protlačila už k 805 milionům dolarů celosvětově a v Americe se pořád fajnově drží na čtvrté pozici žebříčku (aktuálně se sedmi miliony). Všechny ostatní tituly si ale vzájemně konkurují a ubližují, a to nás ještě v půlce července teprve čeká vyvražďování M.I:7Oppenheimera a Barbie.

 

Díky výše zmíněnému aktuálně docela narazil nový Spider-Man. Geniální animák se těší z extatických recenzí i nadšených diváckých ohlasů, nálet nových Transformerů do skoro čtyř tisícovek kin a drtivé většiny IMAXů ale logicky musel Spideyho srazit. Stalo se a po famózním otvíráku přišel pád o 54%, i když na pořád velmi luxusních 55 mega z druhého víkendu. Animovaný Spider-Man si nicméně celkově vede ve své kategorii báječně, protože za deset dní promítání nastřádal už 225 mega z amerických kin a 389 mega celosvětově. Přesto se zdá, že si hollywoodská studia v té letní vřavě přeci jen až příliš překáží navzájem.

Ostatně Spider-Mana už od čtvrtka poškodí a i roboty zásadně vyplaší ambiciózní Flash. Takže Transformeři si sice můžou užívat nečekaného úspěchu a faktu, že startovali z první pozice, ale jejich panování kdovíjak dlouhé trvání mít nebude. Odpich za šedesát mega tak sice může být pro Paramounty velkým povzbuzením, protože poslední robotí eskapády startovaly mnohem níž - pětka Transformerů na čtyřiceti milionech a Bumblebee dokonce na slabé dvacce (byť před dolarově plodnými Vánocemi) - což by mohlo značit, že série nabrala na energie a čerstvém větru do blatníků.

 

Jenže tak horké to nebude. Což o to, horko je na spoustě míst zeměkoule a slunečné počasí určitě bude brzdit roboty v rozletu víc, než by se mohlo zdát, zásadní ale bude brutální konkurence v už zmíneném komiksovém combu Flash & Spider-Man, tváří v tvář kterému si lze těžko představit, že budou Transformeři plenit pokladny i příští týdny.

Zvlášť když mají plecháči velmi průměrné recenze, tlumící spokojené ohlasy běžných diváků. Globální start Transformerů za 170 mega se tak může zdát velmi fajn a nepochybně jde o těžení nad plán, těžko ale předpokládat dorovnání šesti kil pátého dílu a i půlmiliarda Bumblebeeho mi přijde v tomhle blockbusterovém přetlaku docela daleko. Právě půlmiliardu přitom produkce potřebuje minimálně - 200 mega totiž padlo na rozpočet a desítky milionů byly bezpochyby utopeny do reklamy... 

 

Navzdory tlaku dalších filmů se v amerických kinech dál solidně drží Malá mořská víla. Pokles o 45% a přisypání dalších 23 milionů v zámoří pomohly k posunu na 414 milionů celosvětově, takže je zjevné, že půlmiliarda padne. Zastánci rusovlasé bledé Ariel radost mít nebudou, ale Disney tenhle projekt určitě nebude v účetním bilancování na konci roku hodnotit jednoznačně záporně.

Za trojkou Strážců Galaxie se dál snaží kingovský Kostlivec, ale kdovíjakej šlágr to není. Na poměry menších hororů nadstandarní pětatřicetimilionový rozpočet se z kin nevrátí, protože na kontě v globálu svítí zatím jen čtyři pětky. Ale za pár let by se projekt do plusu dostat měl. Inu, horory jsou obecně fajnovým byznysovým artiklem...  

 

Sedmý Super Mario se posunul už na těžko překonatelnou miliardu a 315 melounů, zajímavé je přitom, že o příčku výše umístěný akční výplach Fast X se po čtvrtém víkendu protlačil na polovinu téhle sumy. Při enormních nákladech nezní 652 rychlých a zběsilých milionů kdovíjak impozantně, ale na sólovku Hobbse a další přímé pokračování v květnu 2025 to zjevně bude bohatě stačit. Jason Momoa už se těší.  

Do desítky se vešly ještě prý velmi marné komedie Pappa Mia a The Machine s průběžnými deseti miliony na kontě. Nově se ale do pořadníku prodralo i euforicky hodnocené indiečko od A24 Past Lives aka Minulé životy, které zahájilo svou slibnou pouť po promítačkách půlmilionem z šestadvaceti kin. Tohle zavání nejen Oscary, ale i velkou letní trvalkou. A hlavně útokem na nej filmy roku!

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se k Flashovi přidá v kinech černošská hororová komedie The Blackening

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace