Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Malá mořská víla v Česku propadla, stále vládne Rychle a zběsile


ikona
Thomas
cool girlkinomaniakmalá mořská vílarychle a zběsilestrážci galaxietržby
Malá mořská víla u nás pohořela. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Slunečný víkend a finále mistrovství světa v hokeji. Dva hlavní důvody, proč návštěvnost kin padla strmě dolů. A nezachránila to ani nová disneyovka Malá mořská víla. Už během víkendu přicházely zprávy o tom, že finanční výsledky nové Malé mořské víly za první dny budou hodně rozporuplné. Velmi pěkný start v USA (96 milionů za první tři dny) doprovázely zcela protichůdné zprávy o výsledcích ze zbytku světa, kde se filmu tolik nedařilo nebo vyloženě propadl. A soudě podle čísel za první víkend v Česku, má to také blízko k propadáku. 

Pouhých 15 tisíc diváků za první čtyři dny je prakticky stejně slabý výsledek jako měl třeba před pandemií Dumbo či během pandemie Mulan. Nutno říct, že ani Aladin, první Zloba nebo Popelka neměli nijak oslnivý start (cca 25 tisíc diváků), ovšem dokázali startovací čísla natáhnout na šestinásobek. Žebříčku nejúspěšnějších Disney předělávek suverénně u nás vévodí trojice Lví král, Alenka v říši divů a Kráska a zvíře, kteří neměli problém přinést i 100 tisíc diváků za první víkend a celková čísla byla v průměru čtyřnásobná. Vzhledem k reakcím není příliš pravděpodobné, že by nová Malá mořská víla předvedla podobnou výdrž, takže není vyloučené, že nedonese ani 50 tisíc diváků.

Start Malé mořské víly byl dokonce natolik slabý, že skončila ve víkendovém žebříčku až třetí. První místo uhájila novinka minulého týdne, Rychle a zběsile 10. Pokles činí ne úplně příjemných 55 %, což ale není ve srovnání se staršími díly nic mimořádného. Desítka už za sebou nechala čtyři starší díly série a nyní uhání rychle a zběsile k medailovým pozicím. Na ně potřebuje alespoň 170 tisíc diváků, nyní má 113 tisíc a před sebou jen další víkendy plné nových hollywoodských hitů a slunečného počasí. Jestli se udrží hned ten další víkend a pokles nebude drastický, je reálné té mety dosáhnout.

Stříbrnou příčku o víkendu udrželi Strážci Galaxie 3, kteří přidávají dalších 23 tisíc diváků a v průběžném žebříčku letošního roku překonali dosavadní jedničku Super Maria. Tempo za první měsíc je velmi podobné tomu, co převedl před rokem čtvrtý Thor, a proto je reálné, aby současných 340 tisíc diváků bylo ještě o dalších 100 tisíc vyšší. Strážci budou ale ohroženi nástupem animovaného Spider-Mana tento víkend a konkurenčního Flashe v druhé půlce června.

Vedle Malé mořské víly startovaly ještě další tři novinky, z toho dvě české. Lépe si vedle hudební šaráda Cool Girl!, která ovšem nemá úplně cool start. Srovnejte 9 tisíc diváků v kinech s počtem fanoušků, které má Anna Šulcová coby influencerka na TikToku (900 tisíc), Twitteru (390 tisíc), YouTube (490 tisíc) či Instagram (950 tisíc) a vidíte, že to s konverzí úplně nevychází. Film Muž, který stal v cestě nakonec v kinech také odstartoval, ačkoliv mu stál v cestě možný soudní spor ohledně autorství námětu, drama o jedné méně známé postavě během komunismu doneslo necelých 4 tisíc diváků. Suverénně nejhůře si vedla hraná verze populární japonské mangy Saint Seyia s českým podtitulem Rytíři zvěrokruhu, pouze 1 tisíc diváků za první čtyři dny potvrzuje výsledky z USA či Japonska, kde se tato adaptace také neujala. 

To jiná fantasy adaptace odchází ze žebříčku relativně se ctí. Dungeons & Dragons se sice hraje už jen pro pár stovek diváků, 170 tisíc diváků vcelku je úspěch, který by v relativním srovnání mohli za oceánem závidět. Ještě o něco více oslnil také další důchodce, John Wick 4 s číslovkou 181 tisíc diváků je aktuálně čtyřkou letošního roku. Z bramborové pozice letošního roku by ho mohla v nejbližší době vyšoupnout česká komedie Buď chlap, která už začíná dostávat steroidy z letních kin a jako jediný film v TOP 20 mezivíkendově roste.

Kompletní žebříček tržeb zde.  

První červnový víkend bude chtít pro sebe urvat animovaný Spider-Man, bude hodně zajímavé sledovat, zda po relativně skromném startu prvního dílu (24 tisíc diváků) dojde k výraznému nárůstu, tak jak si to malují v USA. Do boje jde také komedie Pappa Mia! nebo český krimi-thriller Erhart.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace