Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rychle a zběsile je znovu globálním megahitem. Strážci Galaxie se drží


ikona
Cival
blackberrybook clubevil deadevil dead risefast & furiousfast and furiousfast xguardians of the galaxyjohn wickjohn wick 4marvelrychle a zběsilerychle a zběsile 10smrtelné zlostrážci galaxiestrážci galaxie vol. 3super mariotržbyvin dieselwick
Vin Diesel to balit nemusí! 

Fakt jsem doufal, že slovo „tenquel“ nikdy v souvislosti s hollywoodskými blockbustery neuslyším. Ale stalo se – a dokonce letos ne naposledy, protože SAW X už si brousí čepele na podzimní jatka. Rozhodně to ale nebude taková událost jako Fast X. Tahle sága sice má to nejlepší za sebou, svého času ale patřila mezi top tři největší kasovní série, takže i v časech relativního úpadku může frčet jako tučný byznysový vehikl.

 

Rychle a zběsile 10 se v Americe rozjelo na 67,5 milionů za první víkend. V Americe tak teprve podruhé od čtyřky nepřekoná dvoukilo. Tržby se budou zjevně pohybovat zhruba na úrovni devítky, která nastartovala za 70 mega, v Americe se protlačila na 173 milionů… ale víc jak půlmiliardu přisypala ze zbytku světa.

 

Desítce kdekdo predikoval, že mizerné kvality předchozího dílu výnosy „nové epizody“ výrazně poškodí, ale nic extra dramatického se nestalo. Jednak se trh přeci jen oklepal z covidu (devítka běžela na jaře 2021 během pandemických let a po dlouhém odkladu) a letos se chodí do kin víc než loni. Zadruhé trailery byly jaksepatří explozivní a angažmá Jasona Momoy a dalších nových tváří poměrně lákavé. Fanouškovská základna je navíc sakra početná – vždyť osmička v roce 2017 startovala s 532 melouny z prvního globálního víkendu! – takže i když mizerné kvality devátého dílu určitě část diváků odehnaly, pořád je na čem stavět a čí peněženky dojit.

Rychle a zběsile 10 se díky tomu mohlo rozjet líp než před čtrnácti dny Strážci Galaxie a započíst si hned na startu příjemných 319 milionů dolarů. Enormní rozpočet přesahující tři kila, by se tak měl pokrýt z kin a Vin Diesel a jeho rodina můžou celkem v klidu chystat jedenáctý díl. A nejspíš i dvanáctku.

 

Už zmíněná trojka Strážců Galaxie využila svých kvalit, oblíbenosti u diváků a toho, že vysokooktanová rychlá sága není tak mocná jako dřív k tomu, aby udržela propady na solidních 48%. Z Ameriky díky tomu připlulo dalších 32 milionů a z průběžných 266 melounů můžou Rocket, Star-Lord a jejich parťáci furt doufat v útok na třistapade. Celosvětová čísla jsou nadále velmi sympatická - aktuálně na 659 milionech. Ant-Man 3 (475 mega), Black Adam (393M) nebo nedej bože Shazam 2 (133) z nedávné doby můžou jen závidět.

Na bronzové příčce je nadále maxitrvalkou Super Mario. I proti Dieselovi klesl jen o 22% a díky dalším deseti milionům z Ameriky se posunul už na 1,248 miliardy celosvětově. Na Mavericka to stačit nebude, ale i tak jde o kolosální triumf nejspíš celoroční jedničky sezóny 2023. A taky zařazení do animákové top 3 historie, před dvojku Úžasňákových a za obě Ledová království. Té kanonády animovaných videoherních následníků se už teď bojím…

 

Na čtvrté pozici už celkem tápe sequel Book Clubu, jenž se díky čerstvým třem milionům posunul na třináct mega z Ameriky. Solidní bída, která patří leda na stream.

Naopak nové Evil Dead na pětce (141 milionů celosvětově) a samozřejmě i nesestřelitelný John Wick 4 na pozici číslo šest (už 427 melounů!) můžou v klidu zamířit do kinodůchodu, protože na další díly už mají jednoznačně finančně založeno a teď jen budou sbírat další příznivce v domácnostech. Jen je otázka, zda na ty přídavky v obou případech dojde…

 

Třeba taková retro adaptace bestselleru Are You There God? It´s Me, Margaret se na sedmé příčce s chabými průběžnými osmnácti miliony taky vyložene těší, až se dostane na stream. Pak se totiž bude moct začít psát jiná pohádka než ta stávající a velmi smutná o tom, jak filmaři absolutně nevyužili nadšených recenzí a film navzdory svým kvalitám prohučel.

Desítku pak uzavírá už totálně vyšumělé trio – Hypnotik celkově se čtyřmi milony, Blackberry s jedním melounem a romantika Love Again s bídnými pěti.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se chystá Butlerův Kandahar, De Nirovu komedii About My Father a výplachovku The Machine s Markem Hamillem rozdrtit nová verze Malé mořské víly. Ochránce bělosti pleti podmořských zrzek čekají při pohledu na tržby příštího víkendu nejspíš hodně krušné chvíle.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (67)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace