Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Strážci Galaxie bezkonkurenčně první, česká novinka zklamala


ikona
Thomas
guardians of the galaxykinomaniakmarveltržbyživot pro samouky
Chytají marvelovky druhý dech i v českých kinech?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Druhý květnový víkend se obešel bez velké hollywodské premiéry, svoje vedení tak bez problémů obhájili třetí Strážci Galaxie. Ze čtyř novinek si nejlépe vedla česká komedie Život pro samouky, ale s největšími lokálními hity se měřit nemůže.

Zatímco americké sloupky o víkendu jen zářily nadšením, jak se třetím Strážcům Galaxie podařilo klesnout ani ne o polovinu týden po premiéře (což znamená, že prokletí posledních ne úplně povedených marvelovek je “určitě už zlomeno”), u nás jsou výsledky ještě zajímavější. Pokles proti prvnímu víkendu je pouhých 36 % a po nejlepším startu série tak film peláší stát se brzy i totálním vítězem celé trilogie. Aktuálně jsme na číslovce 248 tisíc diváků, celková čísla dvojky (285 tisíc) tak padnou nejpozději před víkendem. Tím se Strážci Galaxie 3 dostanou do TOP 10 nej filmů Marvel Cinematic Universe u nás a možná si budou chtít ukousnout více. Teď je záleží, jak moc je zastaví Vin Diesel a jeho rodina v Rychle a zběsile 10, kteří nám teprve potvrdí, jestli Strážci jsou tak tržebně dobří, jak všude píšou a nebo jen měli dobré načasování.

Naopak česká čísla do tržeb Super Maria až tolik nepřisypou, po měsíci a něco čerstvě padla hranice 300 tisíc diváků (nebo chcete-li přepočet, něco přes 2 milióny dolarů), tudíž skoro stejně jako budou mít Strážci Galaxie 3 už po dalším víkendu. Super Mario bráchové teď budou muset vsadit na efekt Kocoura v botách - přidávat pomalu ale jistě solidní čísla několik měsíců v kuse. Jinak to bude vlastně jen nadprůměrně úspěšný animák, alespoň z českého pohledu. Mimochodem, nezlomný Kocour v botách 2 ještě stále v českém žebříčku je a dokonce porazil i dvě čerstvé novinky. Naopak se musel sklonit před hezkým ofiko startem francouzského animáku Myška Pattie: Na vlnách dobrodružství, který se zařadil ve víkendovém žebříčku hned za Super Maria a přilákal hned 9 tisíc diváků. Vzhledem k dalším dvěma dětským filmům v první desítce (Mia a já, Život kotěte) slušný úspěch.

Na stříbrnou příčku víkendu, za Strážce Galaxie, ale před Super Maria a Myšku, se vmáčkla česká novinka Život pro samouky. Režisérka zajímavé pohádky Hodinářův učeň tentokrát vsadila na větší jistotu, nicméně jak už ukázal minulý rok, české komedie nebo romantiky nejsou automaticky právě tou větší jistotou, tuplem když nemáte v obsazení Jirku Langmajera. Takže je to pro tuhle situační komedii jen necelých 19 tisíc a jestli se něco zásadního nestane další víkend, půjdou čísla rychle dolů. Zatím nejvíce potrestaný byl při startu této české novinky jiný starší český kousek Buď chlap!, který popadal o 52 % oproti minulému období a cílová stanice s názvem 200 tisíc diváků se mu povážlivě vzdaluje.

Dobře to nevypadá ani pro dva další hráče, kteří usilovali o stejnou metu. Dungeons & Dragons i John Wick 4 pod tíhou další konkurence přisypávají jen malé tisícovky diváků a také se povýšení na slušnou hitovku hned tak nedočkají. Splněno naopak hlásí nové Smrtelné zlo, dle očekávaní se stále udrželo v popředí zájmu a hlásí pokoření 50 tisíc diváků. Papežův vymítač může jen tiše závidět, tomu se podobné přání nesplní. Žebříčkem také rychle propadává novinka z předminulého týdne, finský akční nářez Sisu, který zřejmě brzy opustí TOP 20 a nebude mít na kontě ani 20 tisíc diváků. Škoda.

Nejsmutnějším hrdinou víkendu je ovšem Ben Affleck. Jeho napínavé novince Hypnotik se nepodařil vstup ani v USA, pouhé 3 tisícovky diváků z Čech mu skóre nevylepší. V žebříčku má přitom Ben ještě jedno želízko, sportovní drama Air: Zrození legendy ovšem od pátku po zhruba měsíci v kině streamuje také Amazon Prime Video a tudíž pro něj v topce už brzy nebude místo. Do žebříčku ještě pronikla slovenská dokumentární novinka Katedrála a romantické drama Znovu se zamilovat, Priyanka Chopra to ovšem naplno roztočí až další víkend.

Kompletní žebříček tržeb zde

Favoritem příštího víkendu je samozřejmě Rychle a zběsile 10, pro fajnšmekry je ovšem připravena i celostátní premiéra britského filmu Aftersun / All Inclusive známého z loňského karlovarského festivalu. A ti největší fanoušci si mohou dát v kině restaurovanou verzi Vesničky mé střediskové.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace