Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Strážci Galaxie překonali půlmiliardu, Rodriguezova sci-fi s Affleckem je megapropadák


ikona
TedGeorge
airben affleckblackberrybook clubchris prattdungeons & dragonsevil deadevil dead riseguardians of the galaxyhypnotikjames gunnjane fondajohn wick 4marvelrobert rodriguezsmrtelné zlostar-lordstrážci galaxiestrážci galaxie vol. 3super mariotržbywick
Režiséra Roberta Rodrigueze nezachránil ani Ben Affleck a sci-fi Hypnotik je fail. 

Strážci Galaxie se líbí, to je jasné. Byť trojka rozhodně neokouzlila úplně každého a většina náročnějších kritiků pouze velmi rozvážně zvedá palec nahoru, tak internetové barometry divácké spokojenosti hovoří jasně. ČSFD hlásí krásných 87 %, IMDb potom 8,3. Jasně, čísla budou jako skoro vždy pomalu klesat (ještě minulý týden svítilo jak na naší, tak na světové databázi uživatelských hodnocení o dva bodíky lepší skóre), ale to nic nemění na tom, že James Gunn se svou marvelovskou rozlučkou uspěl, což podtrhují i tržby.

Minulý víkend padlo v USA slušných – byť na poměry podobně ambiciozních a drahých blockbusterů nijak zázračných – 118 míčů a druhý víkend také nezklamal. Marvelovky nebyly poslední roky zvyklé na nižší než poloviční propady a právě Strážci Galaxie 3 zvládli spadnout o pouhých 49 %, což stačilo na pěkných 60 míčů. Jednička i dvojka klesaly o chlup (konkrétně o šest procent) strměji. Kolem a kolem přepočítává Rocketova parta v Americe 213 mega a příští víkend rozhodne, jestli před sebou opravdu máme trvalku.

Pokud ano, tak by klidně mohlo padnout i 333 melounů, které v zámoří utržil první díl. Aby byla pokořena i dvojka, chtělo by to ještě o páďo víc, a to se obávám, že už bude nad síly sympatické sebranky. Zvlášť když se do kin už příští týden přiřítí Rychlá, zběsilá a čím dál směšnější famílie Dominica Toretta, která poprvé po měsíci sesadí všudybyla Chrise Pratta z kasovního piedestalu. Nemluvě o Malé mořské víle o sedm dní později, na kterou půjde každá druhá americká rodinka. No, nebude to teď mít Marvel úplně jednoduché.

I kdyby však aktuální náběh na trvalku přibrzdili Diesel a Ariel, kasovní výsledky Strážčů Galaxie 3 budou v kanclu Kevina Feigeho vnímány pozitivně. Zbytek světa totiž slyší na slzopudné loučení s komiksovými veterány ještě o třetinu silněji a připisuje 315 tučných melounů. Počítáte správně, po deseti dnech v kinech padla v součtu s Amerikou půlmiliarda a pokud se nemýlím, tak aktuálních 528 kulatých by mělo vyhnat Strážce až někam k osmi kilům. Zvlášť pokud se na film bude i nadále chodit v Číně, která za první víkend reportuje respektuhodných 58 mega.

V dobách dávno minulých, kdy svět šílel z Iron Mana, Capa a dalších Avengers, by takový kasovní výsledek možná někdo odzíval. V realitě, kde Marvel čím dál více sází na Disney+ seriály pochybné kvality (viděl jsem She-Hulk a chtěl jsem se stát právníkem, abych je zažaloval za urážku dobrého vkusu), přičemž do kin posílá chucpe čtyřku Thora, hnusného Ant-Mana a Wasp: Quantumania, nekonečně nudné Eternals a konečně i chystané Marvels (trailer raději nechávám bez komentáře), mi relativně chválená týmovka se sympatickým mývalem, která možná trhne 800 mega, přijde jako hezký úspěch. Bude hůř.

Rychle k druhému místu, kde je zase ten Chris Pratt. Super Mario Bros. ve filmu se minulý víkend dočkalo překvapivě výrazného poklesu o 54 %, ale to byla jenom výjimka, zapříčiněná právě premiérou Strážčů. Čerstvý  padák animáku o necelou třetinu přinesl do pokladničky baculatého instalatéra dalších třináct míčů, takže v Americe má na kontě vyloženě fantastických 536 melounů.

Co svět? Ještě lepší, protože už třetí víkend v kuse úřaduje Japonsko a i díky němu přepočítává Luigi s Mariem globální miliardu a dvě stě deset míčů k tomu. Takový tržební nářez už letos pravděpodobně nikdo nepřekoná, protože v následujících týdnech a měsících ještě přibydou dobře dvě kila. Nevěřím, že podobně obří číslo ještě před pár měsíci někdo tipoval.

Bronz bere pokračování Dámského klubu. Jednička se před pěti lety dočkala premiéry i v našich kinech a přišlo na ni 28 000 diváků, kteří toužili sledovat Jane Fondu a Diane Keaton, jak procítěně čtou knižní bestseller Padesát odstínů šedi. Dvojka už do našich kin pravděpodobně nepůjde a při pohledu na zámořská čísla mám pocit, že tuzemští distributoři dělají dobře. První díl totiž v Americe otevřel za 13,5 mega, zatímco sequel nezvládnul ani polovinu.

Pokračování se přitom mohlo opřít o Den matek, který se v neděli slavil i za velkou louží. Nu, dostat do kina maminky a babičky je po covidu holt čím dál nevděčnější úkol. Zvlášť když nerozjedete podobnou slevovou akci jako u nedávné 80 for Brady a navíc naservírujete ještě horší film, než byla jednička. Neřeším kritiky. Cílovka, na jejíž šuškandě jsou podobné geriatrické komedie závislé, však udělila nízké Cinemascore B+. První díl přitom dostal áčko, načež v USA rozmnožil úvodních 13,5 melounů hned pětinásobně. To u dvojky vážně nehrozí. Dámský klub: Další kapitola je tedy při pohledu na vysoce nadstandardních 3 500 kin a rozpočet 20 mega (bez podobně mastného marketingu) průšvih.

Brambora bude optimističtější. Smrtelné zlo: Probuzení zvládlo za necelé čtyři týdny trhnout v kinech po celém světě 131 míčů, takže při pohledu na rozumný šestinový rozpočet můžeme hovořit o velmi solidním hororovém hitu. Produkující Sam Raimi musí mít radost, že jeho Evil Dead (V.I.M. bude nejdříve za půl roku) zajímá diváky i více než čtyřicet let po premiéře kultovní jedničky. Vlastně bych se vsadil, že se za pár let dočkáme dalšího dílu, v němž tentokrát Bruce Campbella nejenom uslyšíme, ale i uvidíme. Nostalgie je mocná čarodějka a diváci slyší nejenom na návrat Michaela Keatona do batmanovské kápě.

Na pětce nadále paběrkuje Are You There God? It’s Me, Margaret. K čemu je, že si připsala pouze pětinové poklesy, když se pořád trápí někde u 16 milionů dolarů. Studio Lionsgate určitě chtělo mnohem víc a musí je vyloženě ničit, když sledují fakticky bezvýhradně nadšené reakce kritiků i diváků a přitom nejsou schopni z adaptace zámořské knižní klasiky vykřesat hit.

Ještě než si rozebereme propadák na šestém místě, tak bych rád napsal, že mi Robert Rodriguez (navzdory proměnlivým kvalitám svých snímků) už dlouho přijde jako sympaťák a vůbec mě nepohoršuje, že do natáčení Hypnotiku maximálně zapojil svoje potomky. Racer Max Rodriguez byl jedním z producentů, Rebel Rodriguez složil hudbu, dcera Rhiannon se postarala o storyboardy, další syn Rogue storyboardy rozpohyboval a poslední (?) syn Rocket pomáhal se střihem. Věřím Rimsymu, který si výsledných 93 výplachových minut na rozdíl od většiny zámořských kritiků dokázal užít, takže hejt na autora Žraločáka a Lávovky není na místě.

Sedmdesátimilionový Hypnotik semlely okolnosti, se kterými žádný Rodriguez nemohl nic udělat. Film vyprodukovala privátně financovaná společnost Solstice Studios (možná si vzpomínáte na jejich thriller Vyšinutý s Russellem Crowem) a po vzoru Lionsgate spoléhala především na předprodeje do světa. Jenomže co se nestalo v roce 2020 – covid. A Solstice pouhé tři roky po svém začátku de facto zbankrotovalo. Hollywood a pandemie byly nelítostné.

Následující dva roky se marně hledal nový americký distributor, což s nelibostí sledovali především zámořští investoři, kteří do akčňáku s Affleckem nalili desítky milionů dolarů a nezbývalo jim než čekat, až se film dočká americké premiéry, což bylo smluvní podmínkou, aby ho mohli promítat i v dalších zemích. 

V USA nakonec biják vyslal do multiplexů neznámý indie distributor Ketchup Entertainment, který s podobně velkou premiérou samozřejmě doposud neměl pražádnou zkušenost (hádejte dvakrát, kolik bylo investováno do nutného marketingu) a z více než 2 100 kin připlulo od diváků nazpět vyloženě tragických 2,3 milionů babek. 

Čísla ze zbytku světa nejsou v tuto chvíli ještě dostupná (premiéra se o víkendu konala nejenom u nás, ale i v Hongkongu, Austrálii a Malajsii), ale už teď je jasné, že si to režisér Ality zase jednou pořádně vyžral. Obávám se, že dalších sedm pětek mu na akčňák pro odrostlejší publikum už nikdo nikdy nedá. Nezbývá než znovu točit pro děti a Netflix, kde se v září dočkáme dalších Spy Kids s podtitulem Armageddon.

Zbylou čtveřici si prolustrujeme už jenom v rychlosti. John Wick: Kapitola 4 bere sedmičku a Keanu Reeves se poslední týdny (i díky pozdní premiéře v arabském světě) docela rozjel. Celosvětově přepočítává už více než 418 mega. Lionsgate bude chtít pokračování, protože podobně silnou franšízu prostě nemají a prequel Hunger Games to bude mít na podzim hodně složité.

Z traileru nevábně vyhlížející romantika Znovu se zamilovat na osmém place se už příští týden začne pakovat z 2 700 kin, protože aktuálních pět amerických míčů a účast Céline Dion neospravedlňuje delší setrvání v zámořských sálech, které budou muset pojmout jak Diesela, tak dva Pratty.

Deváté místo má sportovní retro pohádka inspirována historickým marketingovým dealem Air: Zrození legendy. Na rozdíl od propadnuvšího Hypnotiku se tady Ben Affleck před premiérou snažil, obcházel všechny talkshows a v USA nakonec padlo 50 mega. To asi bude vše, protože premiéru si už snímek odbyl na Amazon Prime a soudě podle nárůstu počtu hodnocení na ČSFD už do kina (minimálně u nás) moc lidí nepřijde.

No a konečně nestor víkendových žebříčků z posledních týdnů - Dungeons & Dragons: Čest zlodějů na desítce. V Americe už je víceméně hotovo a z 92 milionů se kilo bohužel nějak zázračně nestane. Ve světě (včetně USA) potom partička kolem Chrise Pinea přepočítává celkových 206 míčů a moc dalších doláčů už bohužel smutným finacujícím kaskadérům také nepřiteče.

Strašně rád bych vám tu teď napsal, že se oblíbená fantasy dočká úspěchu na streamech, Paramounti přehlédnou vysoký 150milionový rozpočet a pokračování časem vznikne, ale na pohádky už nějaký ten rok nevěřím. Už teď vám ale mohu slíbit, že stejně jako KarelR budu mít svižnou dobrodružnou oddechovku v osobní topce roku.

Na úplný závěr výjimečně zmíním i jedenácté místo. Zdroje se prozatím různí, přičemž třeba BoxOfficeMojo nebo The Numbers pasují na tuto pozici hranou adaptaci anime Saint Seiya: Rytíři zvěrokruhu – Počátek. Já budu s dovolením věřit spíše Deadline (počkejme si na přesnější zítřejší čísla) a na konec si posvítím na BlackBerry.

Životopisnému snímku o nejoblíbenějším výrobci mobilních telefonů Baracka Obamy (také jste na té mašince kdysi ultrarychle vyťukávali SMSky?) s Jayem Baruchelem v hlavní roli se ze 450 amerických kin nepodařilo vytěžit více než zanedbatelných 740 klacků a při pohledu na IMDb a minimální počet plánovaných premiér ve světě nemá "nezávislý" americký distributor IFC žádný důvod k oslavě. Další prvotřídní The Social Network holt jen tak nevznikne.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend se dočkáme už desátého dílu Rychle a zběsile. Vin Diesel před pár dny naznačil, že by ho mohly následovat ještě dva další, což je o jeden více, než jsem doufal. Uvidíme, jestli ho po premiéře budou proklínat nejenom diváci, ale i doposud  trpělivé studio Universal, které na nekonečné franšíze vydělává čím dál méně chechtáků.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace