Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Strážci Galaxie 3 rekordy nelámou, oproti dvojce zájem klesl


ikona
Cival
airbradley cooperchris prattdungeons & dragonsevil deadevil dead riseguardians of the galaxyguy ritchiejames gunnjohn wick 4marvelsisusmrtelné zlostar-lordstrážci galaxiestrážci galaxie vol. 3super mariothe covenanttržbywickzoe saldana
Jak vysoko jsou marvelovská želízka? 

Mysleli jste si reálně, že je Ant-Man výrazně menší značka než Strážci Galaxie? Já taky! První pohled na výsledky v amerických kinech tenhle pocit ale rozhodně nepotvrzuje, protože otvírák za 114 milionů je jen o osm melounů vyšší než u nedávné trojky Ant-Mana! Jak už to ale tak bývá, je to mnohem složitější...

Strážci Galaxie ale rozhodně mají na čem stavět, protože jsou látkou pro celou rodinu a hodně baví i děti na prvním stupni základní školy (oslovují ostatně někdy až moc malé diváky - ale není se co divit, když je verboval i roztomilý seriál Groot nebo uzpívaný vánoční speciál na Disney+), navíc si získali enormní oblibu prvním dílem, jenž se stal obří komiksovou trvalkou a dokonce byl korunován kasovně nejúspěšnějším titulem amerických kin za celý rok 2014!

 

Není divu, že start dvojky se pohyboval v jiných sférách a vyšplhal dokonce na 145 milionů za první víkend v Americe! Jenže to bylo před covidem. A taky před tím, než šlo celé marvelovské univerzum dolů a - přiznejme si to - než postavy Strážců prošly jistou inflací, protože se objevily nejen v Avengers, ale v už zmíněných streamovacích rutinách. Ústřední pětka se rozředila a Star-Lord se i kvůli scenáristům Avengers rozhodně nestal novým Iron Manem. No a pak přišel onen prokletý Ant-Man, který spolu se Shazamem naznačil divákům, že každá komiksová horečka může taky jednou skončit, a svou nekvalitou jistě ubral i natěšenosti na nové Strážce.

 

Ti měli mizerné předprodeje, i díky fajnovým prvním ohlasům ale nakonec zabrali a vyškrábali se na už zmíněných 114 mega. Nadšené divácké reakce (89 % na ČSFD a 8,4 na IMDb) určitě zajistí, že film nepůjde rychle ke dnu, při 150minutové stopáži a obří blockbusterové konkurenci, kterou záhy zajistí Rychle a zběsile 10 nebo Malá mořská víla, bych ale další ohromnou vytrvalost nečekal.

Navíc je otázka, jestli se třetí Strážci zvládnou přes extatické výkřiky fanoušků dohrabat k pověsti zásadní popcornovky, protože americké recenze jsou poněkud vlažnější (hodnocení 7,2 z 10 je kupodivu nejhorší z trilogie, trojka je i pod zmíněným polotrapným vánočním speciálem) a nemusíte followovat v Americe jen mě a MrHlada, abyste občas zaslechli nějaké to rozpačité brblání. Třetí Strážci si každopádně zajistili globální start za 282 milionů, což je jistě hezká suma... jenže dvojka se rozletěla na 428 melounech, což prostě byla jiná liga.

 

Trojka tak může nejen zapomenout na miliardu, ale nejspíš se nevyhrabe ani na 863 mega dvojky. Spíš bych tipoval hezkých sedm kil. Důvody už jsem naznačoval: změny chování diváků po covidu, kvalitativní propad marvelovek korunovaný blamáží čerstvého Ant-Mana s DCčkovým Shazamem a taky zarážející skutečnost, že studio neprodalo spolu s tvůrci rozlučku se Strážci jako úplné fatální završení, které všichni, kdo jednou Rocketa a spol. potkali, musí vidět.

Osudovost Endgame, Logana nebo Temný rytíř povstal z trailerů, kampaně ani samotného výsledného filmu neucítíte, což je nejspíš důvod, proč značka spadla o level níž. A to byl mimochodem teprve skromný pokles - Disney se určitě už teď třese, jaký sešup potká podzimní Marvels...

 

Hollywood se nicméně dočkal milé dolarové injekce a obecně poměrně optimistického rozjezdu letní sezóny (ještě si na ni v týdnu podrobněji posvítíme). Je to dobře, protože první měsíce jedou nad plán a mají šanci nakopnout výrobu zase blíž hojnosti před covidem. Nesmírně v tom pomáhá nadále Super Mario, jenž zažil v Americe první výrazný direkt - jak by ne, když Strážci cílí na jen malinko starší diváky - a o víkendu spadl o 54 % na 18 milionů.

Miliardu má ale brooklynský instalatér dávno v kapse a pochopitelně si mocně šplhl v Asii, takže teď už jde jen o to, jak moc se přiblíží miliardě a půl. Jinak řečeno, jak velkou motivaci bude mít Nintendo ke spuštění kanonády sequelů, spin-offů a... všemožných Zeld.

 

Za první dvojkou už dlí obří díra a filmy od čtvrté příčky dál už mají pod tři miliony z víkendu. Ještě něco relevantního tak připsal pouze hororový návrat Smrtelného zla, jenž se díky dalším šesti milionům posunul už na uspokojivých 114 mega celosvětově. Producent Sam Raimi těží miliony do plusu, takže si můžete být jisti, že jeho lesní duch se do kin zatraceně rychle vrátí.   

Brambory loupe parádně hodnocená romantika pro starší i pokročilé Are You There God? It’s Me, Margaret (stále 99 % pozitivních recenzí při ratingu 8,5 z 10!), díky novým třem milionům se ale posunula jen na průběžných dvanáct míčů. A to je slabota. Jenže jiná novinka o lásce a něžnostech Love Again je na tom ještě o mnoho hůř, protože ta zahájila pouť kiny rovnou jen s dvěma miliony - a to je teprve ostuda! Po ní se zámořská kina s kráskou Priyankou Chopra Jonas asi na chvíli rozloučí...  

 

Na pětce nesmrtelný John Wick si se čtyřmi kily už nemusí nic dokazovat a je spoko. Zbytek pelotonu už musel taky odevzdat sály Strážcům, a proto přisypal max milion a půl. Z dožívajících odpadlíků, tedy Dungeons & DragonsAir: Zrození legendy, Ritchieho Covenanta a finského masakru Sisu nemůže být nikdo úplně v extázi. Dungeons ale aspoň překonali dvoukilo celosvětově a... zbytek si udělal hezkou reklamu před premiérami na streamech, protože hodnocení všech titulů jsou sympatická. To je fajn.       

Kompletní žebříček tržeb tady.

Za týden budou dál pohodově vládnout Strážci Galaxie, protože do kin zamíří jen seniorská dvojka Book Clubu a animák Rally Road Racers pro nejmenší špunty. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace