Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Super Mario opět vybojoval zlato, ale kinaři prohráli s jarním počasím


ikona
Thomas
dungeons and dragonsevil deadkinomaniaksuper mario brostržby
Mario čeká, až ho vyzvou Strážci Galaxie 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Pondělní volno a konečně kvalitní jarní počasí, to jsou dva hlavní viníci toho, že návštěvnost za poslední dubnový víkend padla pod 100 tisíc diváků souhrnně, což se letos ještě nestalo. A protože chyběly velké novinky, pořadí se prakticky od minulého žebříčku nezměnilo.

Počtvrté v řadě zvítězil Super Mario Bros. Zatímco ve světě válcuje konkurenci a už má na kontě miliardu dolarů v tržbách, u nás to taková ostrá jízda není - aktuálně překonal “jen” metu čtvrt miliónu diváků. V celkovém žebříčku videoherních adaptací je to pořád až české číslo tři (za Warcraftem a Sonicem) a bude potřebovat ještě dost víkendů, aby se vyšplhal úplně nahoru. Průměrné tempo 23 tisíc diváků za víkend stačilo na stávající konkurenci, ale na velké novinky následujících víkendů už to bude málo.

Druhé místo si zopakoval horor Smrtelné zlo: Probuzení. Po sympatickém startu poklesl zájem druhý víkend jen o 27 %, celkově jsme už na 37 tisících divácích a odhady, že to bude nej horor první poloviny roku, už dostávají reálné obrysy. Ne, s čísly Maria se opravdu měřit nemůže, ale cokoliv nad 50 tisíc diváků už je pro žánrový snímek dost a 100 tisíc diváků pro zajímavost za posledních 5 let překonaly jen nej hitovky typu To. Také bronzový hráč, fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, jede jen v rámci svých možností. Po pěti víkendech je na 156 tisících a dál už to bude růst jen pomalu. Coby chválené trvalky by ale oba dva hráči mohli sbírat drobné tisícovky klidně celé léto.

První novinkou je na čtvrtém místě animák Mia a já ve filmu, 8 tisíc diváků je odpovídající úrovni béčkových animáků a znalosti stejnojmenného animovaného seriálu. Taková animovaná Zvonilka ale 3x v posledních 10 letech otevřela výrazně lépe. Finský válečný nářez Sisu si našel cestu k zhruba 5 tisícovkám diváků. Není to úplně film pro masové publikum, takže nečekejme výrazná čísla ani v dalších týdnech. A konečně romantické drama Krásná katastrofa cílené pro změnu na fanoušky stejnojmenné knihy nasbíralo jen něco přes 4 tisíce diváků. Druhé After se zatím nekoná.

Tyto novinky týdny odsunuly slabší premiéry minulých týdnů, nejvíce popadala komedie Mafia Mamma (-47 %) a animák Medvěd a myška na cestách (-66 %), oba jsou tak na cestě z TOP 20. S nástupem Smrtelného zla přišel o vítr také Papežův vymítač, jehož návštěvnost se zřejmě jen o fous přehoupne nad 50 tisíc diváků. Bez větších fanfár brzy zmizí ze žebříčku také výrazné filmy jako Tři Mušketýři: D’Artagnan (v součtu jen 18 tisíc) či Renfield (jen něco přes 10 tisíc), více se také čekalo od dua Affleck a Damon v dramatu Air: Zrození legendy (zatím jen 20 tisíc diváků).

Silnější půlku žebříčku tak kromě již zmíněných hitů a vybraných novinek doplňují ještě stále solidně skórující John Wick 4 a česká romantika Buď chlap!, oba by se rádi dočkali nasazování než padne hranice 200 tisíc diváků. Větší šanci bude mít i přes nižší aktuální skóre český zástupce, hlavně vzhledem k blížící se sezóně letních kin. Na ně bude spoléhat i neudolatelný Avatar: The Way of Water v boji za svojí chimérou v podobě 300 miliónů korun v tržbách (chybí 1,8 miliónů), naopak už příště by mohl slavit Kocour v botách: Poslední přání, jehož návštěvnost už je snad jen jeden týden od překonání 500 tisíc diváků.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Letní sezónu hollywoodských trháků otevře už tento čtvrtek (či v předpremiérách už tuto středu) trojka Strážců Galaxie a jsme moc zvědaví na výsledky. Jednička kdysi otevřela s nenápadným skóre 37 tisíc diváků, dvojka už to ztrojnásobila na 110 tisíc. Podaří se novým Strážcům navázat na podobné skoky jako předvedl čtvrtý Thor nebo druhý Doctor Strange a dohmáte někde na hranici 150 tisíc diváků? A nebo na ně dolehne komiksová kocovina, která postihla poslední dva marvelovské zástupce, Black Panther 2 a Ant-Man 3, kteří byli schopni přilákat v průměru jen poloviční nápor fanoušků?

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace