Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: emocionální trojka Strážců Galaxie


ikona
do_Od
emoceMarvelprvní dojmyStrážci Galaxietrilogie
Velkolepá rozlučka plná emocí, nebo pokračování marvelovské bídy? 

Nebudeme ten úvod tentokrát zbytečně protahovat, pakliže nás čtete pravidelně a sledujete dění kolem posledních marvelovek, tak víte, že na tom fáze 4 a 5 nebyly a nejsou zrovna nejlíp, a že ani ten výhled do budoucna není o moc lepší. O to víc se tak oči ubíraly směrem k Jamesi Gunnovi a jeho závěrečnému dílu Strážců Galaxie, kteří přece jen na první pohled působily jako návrat k dobám před Endgame a jeden z mála nadějných blockbusterů, jenž by fandy předchozích dvou dílů neměl zklamat. Jak to dopadlo?

 

Jak to vidí do_Od:

Tak takhle za mě ano. Marvel sice ještě není zpátky, to ale vůbec nevadí, protože znovu a na dlouhou dobu naposled využil služeb skvělého Jamese Gunna, který naštěstí nikam neodešel. Trojka Strážců je tak jedna velká dojemná jízda plná opravdu hřejivých momentů nejen mezi samotnými postavami strážců, ale vlastně i dalšími postavami okolo s tím, že největší důraz je zde kladen věru logicky na mývala Rocketa a jeho přátele z dětství. Právě tenhle origin, který je vyprávěný formou flashbacků, zabírá dobrou třetinu stopáže a funguje nejen jako dojička emocí kvůli svému smutnému obsahu i podtextu (týrání zvířat je ve filmu velké téma), ale i jako důležité pozadí hlavního záporáka, díky čemuž se jinak maličko teatrální High Evolutionary může řadit k těm památnějším v rámci celého MCU.

Nejen to však činí třetí Strážce smutnými. Film má od začátku jasný nádech toho, že se s některými postavami vidíme opravdu naposledy, i díky tomu vlastně tahle mise okořeněná závodem o čas působí dojmem, že se každou vteřinu může stát něco nepředvídatelného a potenciálně fatálního. Na tomhle principu pak Gunn nejenže skvěle kočíruje tempo, ale činí rovněž celý děj konstantně napínavým a zábavným, protože většinu seriózních momentů prokládá samozřejmě jak svým typickým humorem, tak hlavně kanonádou vizuálních nápadů, jenž patří k tomu nejlepšímu, co jsme v sérii doposud viděli. A to samé vlastně platí i o akci, ať už té kontaktní (na konci je i boží sekvence na jeden záběr), nebo vesmírné, které tam ale zase tolik není. Pár detailních výtek bych asi našel, povětšinu jsem ale v kině buď žasnul, nebo brečel, nebo obojí, což se mi na marvelovce nestalo od Spider-Man: Bez domova. Tentokrát tedy nehlásím spokojenost, ale rovnou nadšení, a okamžitě si jdu vybrat lístky na další projekci, kde se ovšem tentokrát obejdu bez zbytečného a místy překážejícího 3D.

Jak to vidí Rimsy:

Ale jo. Hned na začátku máme záběr z futuristické mývalí množírny a jezevcům se v letošních blockbusterech už asi víc nepřiblížíme. Dojemné flashbacky z trudné Rocketovy minulosti jsou nezvykle seriózním prošpikováním opětovné záplavy pubertálních vtípků a místy skutečně velmi otravných dialogů. Navzdory přiznané jalovitosti je však parta Strážců Galaxie pořád charismatická, a tak její poslední dobrodružství v tradiční sestavě pořád baví.

I na ploše dvou a půl hodiny dokáže Gunn utáhnout vcelku koherentní příběh s pochopitelnými motivacemi a opentlit ho nejen trochu zapadlými, leč příjemnými hudebními fláky hlavně z 90. let, ale hlavně sympaticky fyzickými bitkami, které zdařile zakrývají všudypřítomné efekty. Mezi klady patří i smysluplné využití kamarádsko-outsiderské podstaty Strážců Galaxie, jež se tentokrát točí kolem záchrany Rocket Raccoona, a brojení proti experimentování na zvířatech. Naopak zamrzí cringe taneční závěr, klasicky marvelovsky generický záporák a nic nepřidávající 3D verze. Takže nakonec tu máme důstojné završení trilogie, které baví, udrží pozornost a dokáže i zahrát na city. Na Logana to teda asi stačí…

Jak to vidí KarelR:

Nářez. Strážci Galaxie 3 vrací Marvel k opulentní zábavě s výbornou akcí a funkčním ždímáním emocí. Gunn jako by na rozdíl od zbytku firmy nezapomněl na recept, který MCU v jeho první dekádě tahal nad konkurenci, a loučí se s bandou odvážných outsiderů v nadmíru uspokojivém stylu. Jak avizovala kampaň, v centru dění je tentokrát Rocket, s nímž si odžijete pár opravdu tíživých momentů. Tradiční handrkování o tom, kde je menší idiot, tak v závěru trilogie doplňuje i kupa scén, u kterých vám docela zatrne a jen tak je nevymažete z hlavy. Gunn tu zkrátka tasí kompletní paletu svých schopností a dává do filmu celé srdíčko, čímž smazává i pár nepřehlédnutelných problémů (přemíra hudby, nadbytečný Adam Warlock). Pořádně si tenhle konec jedné éry (s možná nejvymazlenějším záběrem celého MCU) užijte. Další super marvelovka může teoreticky dorazit tak za dva roky. Auč!

Recenzi čekejte v nejbližších dnech. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace