Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hollywood má problémy. Scenáristická stávka začíná


ikona
imf
stávka scenáristů
Hollywood se na několik týdnů zasekne. Co to vlastně znamená? 

Nechci být zbytečně melodramatický, ale tady se tomu asi nevyhneme. Po týdnech marného vyjednávání se WGA, sdružení hollywoodských scenáristů (zjednodušeně odbory), definitivně pouští do předem ohlášené stávky. Co to znamená? Že žádný scenárista pod WGA – a je jich přes dvacet tisíc – nesmí pracovat na jakémkoliv rozjetém projektu, ani si psát do šuplíku něco na objednávku. A to je v podstatě 99 % scénářů v Hollywoodu. Naposledy se takhle velká stávka rozjela na přelomu let 2007 a 2008. Trvala tři měsíce a napáchala nedozírné škody (finanční i divácké). Jablkem sváru tehdy byl nástup online filmů a nevyřešené příjmy pro scenáristy v případě, že studio „jejich” film někomu přeprodá se ziskem. Netflix tehdy teprve nesměle začínal, ale v nové, aktuální stávce hraje hlavní roli.

Jsou to právě streameři, kteří si scenáristy ochočili a následně i trochu zotročili. Pryč jsou štědré podmínky známé z běžných televizí, streameři si najímají scenáristy z projektu do projektu, často operují s malými týmy, případně konzultantům upírají kredit v titulcích (a tím i možnost kariérního růstu). Dokud bylo práce hodně, přehlíželo se to zlé, jenže teď si všichni utahují opasky a pohár trpělivosti přetekl. S čím dál nižšími počty epizod, nejistou prací a absentujícími residuals (tantiémy/zbytkové platby) se ze scenáristiky stává chudá a vrtkavá profese. Netflix, proslulý svým tvrdým vyjednáváním, však ze stávající situace nehodlá ustoupit ani o krok, a podle insiderů je právě on tou pověstnou žábou na prameni.

Co nás ve zkratce čeká? Scenáristé budou s cedulemi běhat po Los Angeles, producenti je budou v médiích ostřelovat jako vyděrače a sobce, kteří drží v šachu zbytek branže, a televizní talkshow nebo třeba Saturday Night Live si vezmou neplánované volno, protože pro ně nebude mít kdo psát. Jakékoliv roztočené filmy budou mít problém, protože na place nebude moci být scenárista, který by operativně upravoval hercům dialogy. Když se to stalo v letech 2007-2008, poznali jsme následky toho až o rok, dva později, ale občas to bylo skutečně nepřehlédnutelné (nejslavnějším případem zůstává Quantum of Solace, ale je toho mnohem víc). 

Je šance, že tentokrát bude stávka kratší, ostatně už za týden začnou vyjednávat režisérské odbory, a pokud se s producenty rychle dohodnou na svých podmínkách, vytvoří to na stávkující scenáristy tlak. Hollywood jako takový se samozřejmě bude do poslední chvíle tvářit, že vše je v pořádku. A projde mu to, protože letošní sezónu má velmi hezky rozjetou. Jen délka a průběh stávky naznačí, jak velké škody nakonec tvrdohlaví zástupci obou stran napáchají. Komu fandíte vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace