Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Animovaný Mario ovládl i česká kina, bodují i Dungeons & Dragons


ikona
Thomas
Dungeons & Dragonsjohn wickkinomaniaksuper mario brostři mušketýřitržby
Rodinky vyrazily do biografu 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Krásný víkend zažila česká kina. Nejen díky oficiálnímu volnu v pátek a pondělí, ale také díky horšímu počasí a především díky zajímavým novinkám si na filmy TOP 20 našlo cestu více než 230 tisíc diváků. Takhle silné čtyři dny zažila kina naposledy na začátku února.

Žebříček dle očekávání ovládl animovaný Super Mario Bros. ve filmu, jehož 96 tisíc diváků je zdaleka nejlepším startem letošního roku. Pravda, konkurence letos nebyla nic moc, nejbližší Ant-Man přilákal před dvěma měsíci jen 63 tisíc diváků. Hranici 100 tisíc za první víkend pro srovnání překonalo za celou historii jen 9 animovaných filmů, nový Super Mario skončil tedy těsně pod první desítkou, na dostřel druhých Mimoňů či Mazlíčků, se kterými sdílí stejné tvůrce. Porazil ovšem oba dva díly Sonica coby soupeře původem ze světa videoher, žebříček této kategorie zatím neovládl, protože mu už 7 let vládne pevnou rukou Warcraft: První střet, který u nás otevřel za 123 tisíc diváků. Zájem o něj ale rychle opadnul, pokud Super Mario i díky pozitivním recenzím dokáže svůj otvírák znásobit trojnásobně, tak jak animované filmy běžně umí, titul nejnavštěvovanější herní adaptace už mu u nás nikdo neodpáře.

Kvalitní víkendovou návštěvnost ovšem netvořil jen Super Mario. Pouze o 19 % po prvním víkendu klesla další herní adaptace, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, za což vděčí také pozitivním hodnocením. 100 tisíc diváků úhrnem už je na dosah a časy příšerné první adaptace jsou stejně jako u Super Maria zapomenuty. Hezkých 24 tisíc diváků také přidává o třetím víkendu John Wick: Kapitola 4, pro kterého je aktuálně cílem stát se nejnavštěvovanějším filmem série. Při tomto tempu by se mu to mohlo povést už další víkend a nemusí se bát se dívat směrem k sympatické hranici 200 tisíc diváků. Na stejné číslo míří i česká komedie Buď chlap! i když tam jsou vyhlídky mnohem horší, slabší začátek i horší tempo může tento výsledek ještě před nástupem repríz v letních kinech zhatit. Naopak 500 tisíc diváků pro Kocoura v botách 2 už je skoro jistých, ani čtvrtý měsíc v kinech a VOD premiéra mu diváky neberou, takže dál svým tempem pokračuje v překonávání všech očekávání.

Spolu se Super Mariem udeřila na první desítku ještě další čtveřice novinek, jejichž pořadí v žebříčku vás překvapí. Druhou nejlepší premiérou a víkendovým číslem 5 se stal horor Papežův vymítač, jehož jednoduchá premisa a herecká hvězda jménem Russell Crowe zafungovala na diváky jako ideální kombinace. 14 tisíc diváků je lepší start, než měly další dvě novinky dohromady. Nová adaptace klasiky Tři mušketýři si evidentně myslela na lepší čísla než jen 7 tisíc diváků ze země, která kdysi díla Alexandra Dumase znala nazpaměť. Před tím, než na D Artagnana naváže v prosinci druhý díl s podtitulem Mylady bude, třeba nějak lépe zúročit velmi pozitivní recenze. Naopak výsledek dramatu Air: Zrození legendy je lepší než by se čekalo, film zaostává za mušketýry jen minimálně, tady se projevila síla hvězdné dvojice Ben Affleck a Matt Damon. K teniskám mají Češi tedy aktuálně blíž než k mušketýrkám. Dle očekávání nejslabší start z novinek měl dobrodružný film Zachraňte tygra, ale skoro 4 tisíc diváků není vyložený propadák.

Ve zbytku žebříčku zbylo pro ostatní filmy jen pár drobných. Druhý Avatar je 3-4 týdny od překonání hranice 300 miliónů Kč v tržbách, pořád to je reálné. Mnohem méně reálné je, že by Vřískot 6 mohl být nej filmem série, stále patří do té horší poloviny a nástup Papežova vymítače ho hodně zpomalil. Na první příčku své mravenčí série musí zapomenout také Ant-Man a Wasp: Quantumania, užívá si zřejmě svůj poslední víkend v TOP 20 a končí na čísle 161 tisíc diváků. A velmi brzy skončí i o měsíc mladší Shazam! Hněv bohů, propad o dvě třetiny je konečná a potvrzení, že na tenhle film DC bude chtít nejen kvůli našim kinům rychle zapomenout. 

Kompletní žebříček tržeb zde

Další víkendy do konce dubna budou už na vyložené hitovky slabší, takže zásadní přeskupení v TOP 20 nečekejme. Nejzajímavější novinkou je upíří komedie(?) Renfield s Nicolasem Cagem, hodně nostalgicky potom působí akční Supercela, kde bude Alec Baldwin nahánět tornáda.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace