Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tvůrci Mimoňů znovu bodují: Super Mario je rekordním megahitem jara!


ikona
Cival
airair: zrození legendyanimákben affleckchris pinecreeddungeons & dragonsillumination entertainmentjohn wickjohn wick 4keanu reevesmatt damonshazam!Super marioSuper Mario Bros. ve filmuThe Super Mario Bros. Movietržbyvřískotwick
Videoherní prokletí definitivně padlo? 

Videohry are the new comicsy? Na seriálovém poli udělalo humbuk The Last of Us, rodinnou jistotou se stal Ježek Sonic, solidně se vedlo Uncharted, kutí se dvojka Mortal Kombat a zatímco diváky baví Dungeons & Dragons chystají se velkofilmové verze Duke Nukem nebo Street Fightera. A tím rozhodně nekončíme.

To všechno jsou ale marginálie v porovnání s megaúspěchem Super Maria!

 

Pestrobarevné filmové uchopení videoherní legendy vypadalo dávno před premiérou jako dolarová loženka, přesto málokdo čekal takhle absolutní kasovní triumf: Už před víkendem film nastřádal 58 milionů, a protože od pátku do neděle přidal dalších 146 mega, je výsledkem megalomanských 204 melounů za prvních pět dní promítání v amerických kinech. Prostě narvané sály, startovní rekord na poli animáků a totální megahit!

 

Super Mario si po rozpacích se Super Mario Bros. z 90. let novou adaptací zásadně spravil chuť. Znovu se tak mimo jiné prokázal parádní čuch společnosti Illumination Entertainment, která po animovaných trefách jako Já, padouch, Mimoni nebo Zpívej! dokonale zabodovala i s Mariem. Recenze sice jsou vesměs průměrné, nejvíc výtek ale míří na infantilnost, jednoduchost a dětinskost téhle devadesátiminutové rodinné podívané… což jsou výtky poněkud komické, protože reálně naopak předjímají Mariův úspěch a dokonale vystihují, proč jde o obrovskou hitovku pro rodiny s dětmi.

Zástupců téhle cílovky se podařilo nalákat enormní množství, jak capartů, tak nostalgických rodičů, a výsledkem je dvoukilo z Ameriky a jistý útok na půlmiliardu jen odtud. Zbytek světa přitom taky nelenil a zvládl zapsat dalších 173 milionů. Takže na všech místech velká paráda a s ohledem na velkou spokojenost běžných diváků se dá čekat, že úvodní dolarový vklad za 377 milionů se bude mocně násobit. Dávno před tím se ale Mario stane zatím nejúspěšnějším snímkem roku 2023, protože necelou půlmiliardu třetího Ant-Mana zdolá už o příštím víkendu.

 

Super Mario pochopitelně rozemlel veškerou konkurenci, i sebesilnější. John Wick měl tu výhodu, že největší propady si odbyl minulý týden, takže teď mohl poklesy stabilizovat na 48,5%. Zapsal díky tomu na stříbrné příčce nových 14,6 milionů a posunul se na 147 mega z Ameriky a 304 celosvětově. Titul „nejúspěšnější díl série“ tedy je jistý, protože 329 mega třetího dílu je blízko – a John Wick se teď bude snažit co nejvíc překonat 350 milionů celosvětově.

Prakticky identických čtrnáct a půl mega si připsala fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, ale jejich vnímání bude výrazně depresivnější. Znamená totiž propad oproti prvnímu víkendu o 61% a posun divácky oblíbené týmovky se skvělými recenzemi jen na aktuálních 62 mega z Ameriky a dvojnásobnou sumu, tedy 124 milionů, celosvětově. Není to úplné fiasko už teď, ale při ohromných víc jak stopadesátimilionových nákladech jsou vyhlídky na pokračování sakra daleko. I kdyby se film teď stal trvalkou – což teda fakt nevypadá – a fantasy měla být velkým hitem na VOD. Hláškující Chris Pine je zkrátka ve velkém ohrožení.

A i třetí titul do party si z víkendu odnesl 14,5 mega, Air: Zrození legendy ale bude z celé bandy jednoznačně nejsmutnější. Pro jeden z nejlépe hodnocených titulů sezóny totiž jde o dolarově suchý start – a i když by konverzačka s Affleckem a Damonem vyrostla v oblíbenou jarní stálici, na víc jak páďo z Ameriky by to stačit nemělo, tuplem kvůli brzké streamovací premiéře. Amazon přitom nalil do propagace filmu velké peníze, násobně větší než tržby. A z kin je tedy vůbec nedostane. Něco mi ale říká, že podobně jako u Na západní frontě klid se povede Affleckův režijní počin alespoň v zimě prolobbovat do spousty kategorií příštích Oscarů…

Na páté pozici se dál kupodivu drží šestý Vřískot. Čerstvé tři miliony už nikoho neoslní, stačily ale na posun na globálních 161 milionů. O výhledovém natočení sedmého dílu se ale rozhodlo mnohem dřív.

 

V druhé půlce top desítky najdete ještě nenápadnou náboženskou verbovačku His Only Son s jedenácti miliony, úspěšnou trojku Creeda na 269 melounech a ohromný komiksový propadák Shazam! s prachbídnými 123 miliony.

Zásadně tu zklamává i bizarnost o malujícím zhulenci Bobu Rossovi s Owenem Wilsonem Paint, která z víc jak osmi stovek kin vytáhla necelých 750 tisíc dolarů. Neveselá blamáž. A navzdory hezkým reakcím diváci docela rychle opouští i indie kriminální drama A Thousand and One, které na desáté příčce přepočítává celkově jen necelé tři miliony.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí zaujmout lákavá hororová komedie s Nicolasem Cagem Renfield a horor s Russellem Crowem Papežův vymítač.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace