Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejistá budoucnost Star Wars se rozrostla o tři celovečeráky


ikona
KarelR
daisy ridleydave filonijames mangoldstar wars
Na co se můžou těšit fanoušci Star Wars? A na co se mohou těšit milovníci epických sci-fi filmů? Odpovědi na tyhle dvě otázky jsou dost odlišné. 

Další rok, další várka oznámených Star Wars filmů, které určitě vzniknou… anebo taky ne, protože raději nemají datum premiéry. Zhruba tak by se dal shrnout letošní ročník Star Wars Celebration, jehož největším odhalením byl návrat Daisy Ridley do role Rey (hm). Znamená to, že se blíží Epizoda X? Kdo ví, oficiálně to zatím nikdo nepřiznal. Nově oznámený film, jenž se odehrává 15 let po Epizodě IX a Rey se v něm bude starat o obnovený řád rytířů Jedi, ale jen těžko schováte pod něco jiného.

Lucasfilm možná nechce předbíhat, kdyby se projekt režírovaný Sharmeen Obaid-Chinoy ještě stihnul zrušit. Jeho tvůrkyně má koneckonců na kontě dva Oscary za krátkometrážní dokumenty (Zachovat si tvář, Dívka v řece: Cena odpuštění) a natočila dva nejhorší díly Ms. Marvel, což není zrovna vizitka někoho, kdo by měl nutně jít ve stopách George Lucase, J. J. Abramse nebo Riana Johnsona.

Možná tenhle přístup ale naopak klapne, jelikož druhý oznámený celovečerák hraje absolutní lucasfilmovou klasiku. V minulých letech dorazili na meetingy ohledně Star Wars třeba David Benioff a D.B. Weiss, Kevin Feige, Taika Waititi, Patty Jenkins, David Gordon Green, Shawn Levy nebo Damon Lindelof a všichni dostali šanci vymyslet si vlastní Star Wars… jen aby z toho doteď nic nebylo. Nejnověji se v zasedačce ocitl James Mangold (možná zabloudil po cestě ze střižny Indiana Jonese 5?), jenž sice chystá Bažináče pro DC, ale pro jistotu začal psát i vlastní Star Wars.

O čem budou? O prvním Jediovi, který začal využívat vesmírnou Sílu. Mangold chce natočit něco ve stylu biblického eposu, jenž bude o 25 000 let předcházet dosavadní filmy, a upřímně to zní jako vtip, jenž někdo v Lucasfilmu vzal vážně a už to nešlo zastavit. Naštěstí bude snadné říct, že Bažináč dostal přednost a nechat tenhle projekt potichu vyšumět, což určitě nehrozí celovečeráku číslo tři.

Ten totiž bude režírovat samotný Dave Filoni, klíčový tvůrce animovaných Star Wars, jenž měl pod palcem Klonové války a Povstalce, načež se přesunul ke hraným seriálům. Právě Filoni dal světu Mandaloriana a Ahsoku (plus animovanou Vadnou várku), takže vás určitě nepřekvapí, že jeho film bude sloužit jako epické propojení aktuální seriálového vesmíru, v němž se to jen hemží postavami z Klonových válek a Povstalců.

Největší lákadlem dozajista bude hlavní padouch, velkoadmirál Thrawn, jehož hraná verze se představí v letošním seriálu s Ahsokou. Čerstvý první trailer ukázal nejen Thrawnova záda, která samozřejmě patřila jeho seriálovému dabérovi Larsu Mikkelsenovi, ale také Mary Elizabeth Winstead jako Heru Syndullu, Natashu Liu Bordizzo jako Sabine Wren a Emana Esfandiho jako Ezru Bridgera. Pokud vám tyhle postavy vůbec nic neříkají, tak vězte, že jde o hrdiny Postalců, k nimž patří ještě Garazeb "Zeb" Orrelios, jenž měl nedávno cameo v Mandalorianovi. Filoni si zkrátka plní své sny v hrané podobě a už stihnul prohlásit, že bude film vlastně jen „dalším logickým krokem“ a ne úplným koncem příběhu z Nové republiky.

To nás mimochodem přivádí k tomu, že Lucasfilm oficiálně rozdělil časovou osu Star Wars na devět (!!!) ér, ve kterých se můžou odehrávat nové filmy a seriály. Jmenují se (nádech) Dawn of the Jedi, The OId Republic, The High Republic, Fall of the Jedi, Reign of the Empire, Age of the Rebellion, The New Republic, Rise of the First Order a New Jedi Order. Jak jste správně rozluštili, Mangoldův film by měl zahájit dění v Dawn of the Jedi a Obaid-Chinoy naopak rozjede New Jedi Order. Star Wars se tak strategicky roztahují do daleké minulosti i budoucnosti, kde nebudou muset složitě obcházet a doplňovat předchozí dění.

Tenhle problém naopak bude mít řada hraných věcí z Disney+. Zatím jsem nakousnul jsou pouze Ahsoku, jejíž sólový seriál dorazí v srpnu (konečně nějaká řežba se světelnými meči!). Druhou letošní novinkou pak bude Skeleton Crew, vyloženě dětské dobrodružství ve stylu Goonies, kde si Jude Law zahraje neznámého rytíře Jedi. První trailer potvrdil, že půjde o další projekt z éry Nové Republiky (tedy letmo propojený s Mandalorianem), na internetu však debut čtveřice školáků z předaleké galaxie nehledejte. Viděli ho pouze účastníci Star Wars Celebration, kteří navíc dostali upoutávky na seriálovou nadílku pro rok 2024.

Ta sestává především ze druhé série Andora, která už se natáčí a bude mít premiéru v srpnu 2024. Famózní seriál, na který bohužel skoro nikdo nekouká, pak doplní The Acolyte, první hraný výlet do éry Vrcholné republiky (aka The High Republic), v němž se k rytířům Jedi přidá třeba Carrie-Anne Moss. Hlavní hrdinkou nicméně bude padawanka s tváří Amandy Stenberg, která se přidá k Sithům a zaplete se do thrillerového příběhu, jenž se (nejen) akcí zkusí přiblížit k Matrixu. Ano, Carrie-Anne Moss rozdává rány už v traileru, hodně štěstí při hledání uniklého ripu.

Takže kdybych to měl všechno shrnout? Další filmové Star Wars jsou pořád v nedohlednu, jelikož se premiéry oznámené na prosince 2022, 2024 a 2026 už dávno posunuly na prosince 2023, 2025, 2027. A v prosinci 2023 očividně nic nedorazí, takže opatrně prázdná data stále nic neznamenají. Docela velké věci se budou dít na Disney+, ale stále jen pro fanoušky zrušeného Rozšířeného vesmíru (Ahsoka nazvala Thrawna dědicem Impéria, mrk mrk), malých radostí od Filoniho (Mandaloriana už v podstatě převzala Bo-Katan, Din Djarin je poloviční křoví a Grogu úplné křoví), a pro těch pár lidí, kteří dali šanci Andorovi a těší se na druhou a finální sérii.

„Řadoví“ diváci, kteří od Star Wars chtějí velké sci-fi události, můžou tenhle vesmír už čtvrtým rokem zvesela ignorovat. Biblický epos totiž asi vidět nechtějí, návrat Rey taky ne, a jelikož neznají původní knižní Epizody VII-IX, k nimž Filoni táhne svůj Mandoverse, nejspíš je nevytrhne ani velkoadmirál Thrawn. Snad se to zlomí příští rok, kdy už Lucasfilm bude muset vytasit něco hmatatelného pro širší cílovku. Že ano? ŽE ANO?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (109)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace