Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: velkolepá první část Tří mušketýrů: D´Artagnan


ikona
do_Od
Alexandre DumasEva GreenFrancieMiladyprvní dojmyTři mušketýři
Francouzi posílají do kin nové uchopení světoznámé klasiky. A lepší péči už si snad ani přát nemohla. 

Legendární román Alexandra Dumase Tři mušketýři se v průběhu let už dočkal nesčetně mnoha adaptací. Tu nejznámější ze sedmdesátých let viděl pravděpodobně každý, tu z roku 2011 od Andersona zase pro změnu většina duševně zdravých lidí ignorovala, nyní to každopádně vzali do rukou opět samotní Francouzi, přičemž projekt dostal pravděpodobně tu nejlepší možnou péči, jaká se nabízela, a podle toho to taky vypadá. Naše dojmy krátce po projekci si můžete přečíst níže.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Dobré, ale zdaleka ne bezchybné. Noví Tři mušketýři už v trailerech naznačili, že budou trošku realističtější a drsnější než asi nejslavnější verze ze sedmdesátých let. No a jsou. Ovšem co se akce týče, až takovou kvalitu jsem nečekal. Většina bitek je hodně fyzická a hrdinové jsou na jejich konci špinaví a udýchaní, což herci asi ani nemuseli moc hrát, protože se obvykle všechny souboje jedou na jeden záběr. A vypadají velmi dobře. Stejně jako zbytek filmu, co se týče výpravy a kamery, je tohle první liga, na kterou se mnohdy nechytá ani Hollywood.

Navíc tu máme opravdu hodně sympatické obsazení a děj pádí dopředu někdy až příliš rychle (dvacet minut navíc a zvolnění v závěru by určitě neuškodilo), takže ty dvě hodiny utečou jako voda. Jen při nich tvůrci občas trošku zaškobrtnou. Dialogové scény působí občas až příliš pateticky a utahaně, najednou kamera prostě zabírá dva lidi a ti si povídají a dynamika mizí bůhvíkam. V kontrastu s našlapaným zbytkem to výsledný zážitek trošku kazí. Ale vážně jen trošku, protože celkově jde o pořád o hodně nadprůměrný příspěvek do žánru, na který se v posledních letech dost zapomíná.

Jak to vidí Rimsy:

Je to hezký, ale…? Ne, to by bylo zbytečně přísné. Nové uchopení Dumasovy klasiky se od literární předlohy i nejslavnější adaptace ze 70. let v leckterých podzápletkách odchyluje, příběhová kostra však zůstává stejná – a je jasné, že leckteré mladší ročníky si už s rošťáckým Michaelem Yorkem nevystačí, takže nové zpracování populárního dobrodružství dává smysl.

Francouzská produkce si moderně zakládá na naturalističtějším pojetí nežli starší, romantizované verze, a tak se d´Artagnan pořádně vyválí ve špíně a blátě. Hlavním tahákem jsou pečlivě komponované bojové scény, často snímané bournovsky pohyblivou kamerou na jeden záběr. Především v první polovině filmu se jedná o velké lákadlo, později mají přednost politické hrátky. Noví mušketýři mě tedy ze sedačky nezvedli a neřekl bych, že se jedná o nečekaně inspirativní či jakkoli fascinující modernizaci, zároveň však bez problémů dokážou jakožto oddychové, historické dobrodružství na dvě hodiny příjemně zabavit.

Jak to vidí do_Od:

Zhruba v takovouhle aktualizaci jsem doufal. Francouzi si na rozdíl od nás umí své kulturní bohatství hýčkat, takže zatímco Žižka patří mezi to nejhorší, co jsme loni v kinech dostali, a to převážně proto, že ho točil mizerný režisér a ještě horší scenárista Jákl, nová adaptace legendárních Mušketýrů od Dumase obdržela ty nejlepší současné francouzské herce, talentovaný štáb, štědrý rozpočet, parádní akční stránku a ještě zbylo na kupu nádherných panoramat, přičemž režisér podobně vizuálně strhujícího Eiffela Martin Bourboulon netroškařil a rovnou známý příběh rozdělil na dva celovečerní filmy. A ten první je vzácný případ snímku, který bych normálně chtěl a vydržel sledovat ještě pár desítek minut navíc.

Celé je to sympaticky špinavé, dost politické, zároveň nechybí důraz na romantiku, především je to ale hrozně fajn. Je fakt, že postavy mezi sebou vedou občas takové nemastné neslané dialogy, jenže jenom co vás poprvé pohltí atmosféra Paříže poloviny sedmnáctého století a seznámíte se s charismatickou trojicí mušketýřů spolu s d´Artagnanem, Milady, králem i královnou a následně ještě řadou dalších figurek na působivě velkolepé šachovnici, je to docela jedno, protože se budete kochat a bavit a rozjímat nad tím, jak parádně tahle nová verze šlape. Akce v lese na jeden záběr je boží, ovšem sledovat zase jednou proklatě sexy Evu Green, kterak pletichaří a uhrančivýma očima svádí, koho může, to se nikdy, nikdy neomrzí. Hned bych si dal to pokračování.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (38)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace