Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Fantasy Dungeons & Dragons zabodovala, ale pokračování je ve hvězdách


ikona
TedGeorge
65chris pinecreeddungeons & dragonsdungeons & dragons: čest zlodějůhasbrohis only sonjohn wickjohn wick 4keanu reeveslionsgateparamountscreamshazam!tržbyvřískotwarner bros.wick
Povedená fantasy komedie s Chrisem Pinem potřebuje, aby se na ni chodilo i v dalších týdnech  

Letos se mi o kasovních výsledcích hollywoodských blockbusterů píše hezky. Pokud pominu k neúspěchu od samého počátku odsouzené pokračování Shazama a hrstku méně ambiciózních výjimek, tak v přímém přenosu sledujeme toužebně vyhlížený návrat diváků do kin. Co na přelomu roku načali Avatar: The Way of Water a Kocour v botách: Poslední přání, to poslední týdny potvrzují Creed 3, Vřískot 6, John Wick: Kapitola 4 a konečně i Dungeons & Dragons. Byť v posledním případě to bude trochu složitější.

Už po pátečních 15 míčích bylo nadmíru jasné, že Čest zlodějů v Americe nepropadne. V USA nakonec za první víkend káplo nečekaně vysokých 38,5 milionů dolarů, přičemž zbytek světa nezůstává o moc pozadu a přisypává 33 mega. A to navzdory propadáku v Číně, kde biják utržil zanedbatelných pět melounů (zavzpomínejme na Warcraft: První střet, jenž v miliardové zemi kdysi zvládnul během prvního prodlouženého víkendu vydělat třicetinásobek!), a i faktu, že start ve Francii, Brazílii, Indii, Itálii a hrstce dalších zemí bude následovat teprve následující týdny.

Ještě před pár měsíci přitom analytici unisono prorokovali kasovní provar, který bude v domovské Americe ještě rád za 25 milionů, a studio Paramount bude spolu s hračkářským gigantem Hasbrem brečet (snímek financovaly napůl), protože nějaký bláznivý vedoucí odsouhlasil přepálený rozpočet 150 kulatých. Chris Pine, který v hravé fantasy naprosto vládne, si mimochodem z kulaté sumy sám ukrojil 11,5 mega předem na honoráři

Jenomže Paramount po ultra úspěšném Maverickovi nepřestává překvapovat. Místo toho, aby po vzoru Warnerů a dalších profesionálních průserářů podtaktoval kampaň a na poslední chvíli se snažil ušetřit alespoň na uvedení mastného bijáku do kin, udělal pravý opak. Film se dočkal povedených trailerů, televizní stanice zaplnily cool klipy a Dungeons & Dragons se už před třemi týdny dočkalo premiéry na populárním zámořském festivalu South by Southwest.

Do světa se okamžitě rozletěly zkazky o povedeném dobrodrůžu s ultra sympatickými hrdiny a pokud se snad někdo marně domníval, že se tvůrci a studio za výsledek stydí, mohl se o kvalitách přesvědčit na četných předpremiérách nejenom u nás, ale i v dalších evropských zemích. Na Rottenech k dnešnímu dni svítí velmi dobré hodnocení kritiků 7,4/10, barometr divácké spokojenosti Cinemascore hlásí parádní A- a kolega KarelR prý pomalu plánuje, že půjde do kina potřetí. Šuškanda se holt rozjela na plné pecky a mně nezbývá než producentům pogratulovat. Takhle se to dělá.

Hrozivý propadák je tedy při pohledu na velkou spokojenost snad všech diváků (na CSFD mimochodem svítí krásných 85%!) s velkou jistotou odvrácen. Člověk si najednou pokládá otázku, která byla ještě na začátku roku skoro nemyslitelná: „Budou slušné tržby stačit na pokračování?“. Tady bych byl zatím velmi opatrný, protože vysoký budget je nemilosrdný. Aby se snímek alespoň zaplatil, měl by v globálu rozhodně zamířit za čtyři kila.

Za normálních okolností bych řekl, že díky nadšeným ohlasům to vlastně reálné je a my bychom klidně mohli zažít nástup milované trvalky z ranku Kocoura v botách (to jsem možná vytáhnul příliš silný kalibr). Mnozí diváci se do multiplexů očividně vracejí pro další a další nášup, načež snímek vehementně doporučují všude okolo.

Jenomže už tuto středu zamíří do kin dychtivě očekávaný Super Mario Bros. ve filmu, na který by měli zamířit jak děcka, tak postarší fanoušci nezdolného instalatéra se zálibou ve skákání po želvách. Nejenom Cival by vám sice řekl, že naddimenzovaná kina jsou v současnosti schopná pojmout více velkých premiér, která jdou v rychlém sledu za sebou a moje obavy o výdrž Zlodějů jsou přece neopodstatněné, ale… Už stříbrná pozice bohužel ukazuje, že schopnost multiplexů uživit více blockbusterů vždy neplatí.

John Wick: Kapitola 4 v Americe totiž padá druhý víkend o ostřejších 61 %, což je pro (ve všech směrech bobtnající) franšízu historicky nejhorší výsledek. Jeden z důvodů vyššího poklesu je i ten, že právě na úkor Cti zlodějů přišla čtyřka Wicka o slušnou řádku prémiových sálů. Jenom pro srovnání dodávám, že dvojka klesala druhý víkend o 47 %, přičemž trojku postihnul padák o 57 procentních bodíků. Wick má každopádně po 28 milionovém víkendu v USA na kontě 122 melounů, přičemž zbytek světa (bohužel včetně Ruska) vyhání globální součet oblíbeného akčňáku na velmi sympatických 244 mega.

Jasně, co by za to jiní dali a při pořád ještě rozumném stomilionovém rozpočtu mluvíme –⁠ navzdory příkřejším americkým propadům –⁠ o velkém úspěchu, který na franšíze závislý Lionsgate nadále nutí uvažovat o pětce. Jenomže stejně jako Dungeons & Dragons měla Baba Yaga vyloženě parádní hodnocení od kritiků i diváků, takže rychlejší ústup ze slávy vzbuzuje otázky… Uškodila gun-fu baletu s Keanu Reevesem skoro tříhodinová stopáž, nebo spíše rychle nastupující konkurence, která mu sice neodlákala (přece jenom trochu jinou) cílovku, nicméně mu vyžrala IMAXy a další prémiové sály? Pravděpodobně od každého trochu.

Kdo bere bronz? Vypadá to na remízu mezi Vřískotem No. 6 a další z nekonečně řady křesťanských vymejváren s názvem His Only Son. Úspěšný Ghostface je už coby kamenem dohodil u amerického kila. Pravděpodobně padne někdy v půlce týdne. Biblický příběh Abraháma, kterému Hospodin poručil, aby obětoval syna Izáka, potom stejně jako mnoho dalších letošních pohádek pro nenáročné věřící vyhrává díky miniaturnímu rozpočtu a faktu, že o jindy drahý marketing se postarají v Americe kazatelé. Pět mega a tři sta tisíc doláčů k tomu bude stačit na jakž takž profitabilní tah multiplexy.

Pátou pozici si vybojoval Creed III a tady je (navzdory aktuálním peripetiím Jonathana Majorse) vše v nejlepším pořádku. Synátor Apolla je v zámoří díky slušivému 36% propadu na vyloženě parádních 148 míčích a kdyby trochu zabral zbytek světa (aktuálně 110 kulatých), tak mohla klidně padnout i tři kila. Nakonec to s největší pravděpodobností nedopadne a jediným dílem boxerské ságy, který milník pokořil, zůstane rusobijec Rocky ve čtvrtém dílu.

Na šesté pozici se pomalu (respektive rychle) loučí Shazam. Hněv bohů nikoho nezajímal už při premiéře a po třech týdnech má zbytečné warnerovské pokračování za 125 mega na kontě pouhých 53 melounů z domoviny a dalších 66 míčů ze zbytku světa. Takže v součtu nakonec nepadne ani stopáďo, což je teda dílo. Jeden z těch obřích propadáků, který vůbec nikoho nepřekvapuje a nemrzí. Koneckonců i problémy pronásledované studio s ním tak trochu počítalo předem.

Co sedmička? Novinka A Thousand and One a já se teď narychlo musel podívat na trailer, protože o filmu slyším poprvé. Černošské drama vyhrálo hlavní cenu poroty na prestižním Sundance, načež snímek zakoupil nezávislárnám zaslíbený Focus Features, kterého si právě pro distribuci podobných artových snímků vydržuje Universal. Jejich filiálka ho v USA vyslala do necelé tisícovky kin a výsledkem je bídných 1,7 milionů. Slabota, nicméně zažili jsme už i horší případy festivalových miláčků, které o pár měsíců později v klasické kinodistribuci skoro nikoho nezajímaly.

Zbylá místa okupuje předražený dinosauří průšvih 65, jehož globální tržby ještě ani nedorovnaly číslovku v názvu, po půlmiliardě pořád ještě zoufale pošilhávající digibordel Ant-Man a Wasp: Quantumania a konečně ateistům zapovězená agitka Jesus Revolution, jež v Americe pořád táhne. Jinak by právě nepřeskočila tučných 50 mega. Ještěže podobné křesťanské rychlokvašky zajímají pouze Američany a v našich kinech je dostatek volných sálů pro komedie, v nichž zamilovaného Prachaře učí Sokol a děsí medvěd.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend vyhraje na plné čáře Super Mario Bros a Chris Pratt znovu stvrdí, že patří mezi nejrentabilnější hollywoodské hvězdy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace