Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhý Shazam propadl i v českých kinech. Rozdrtili ho noví Bastardi.


ikona
Thomas
65avatar 2bastardikinomaniakkocour v botáchshazamtržby
Tomáš Magnusek si připsal cenné skalpy. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Po delší době se o víkendu sešla zajímavá sorta novinek, zlato nakonec bral překvapivě čtvrtý díl české série Bastardi. Nad tou zvedá obočí nejeden filmový kritik, ale diváci si k prvním třem dílům cestu našli. Čtyřka přichází 11 let po trojce, je to tedy podobný odstup, jaký si dopřávají aktuální hitovky jako Avatar nebo Kocour v botách. A evidentně s pozdními návraty diváci nemají problém, takže i když čísla třetího dílu už byla dost podprůměrná, čtyřka se nadechla k solidnímu startu s necelými 18 tisíci diváků. To sice nejsou v kontextu slavnějších českých hitů nijak závratná numera, ovšem v současné mizérii to úplně v pohodě na zlato stačilo. Uvidíme, co další víkendy, filmoví Bastardi totiž po premiéře rychle propadali žebříčkem dolů a o velkou trvalku českého stylu se nejednalo.

Bastardi za sebou nechali i největšího favorita víkendu, komiksovsku Shazam: Hněv bohů. Ta šla do boje bez větších fanfár i reklamy a její start je podobně hořký jako za oceánem. 16 tisíc diváků je oproti jedničce propad o polovinu v porovnání prvních víkendů, stejně špatně si vede i v srovnání s nedávným Black Adamem. Nebo ještě jinak – je to suverénně nejhorší start filmu propojeného vesmíru DC u nás. Ten se podobně jako ve světě nemůže rovnat se zájmem konkurenčního Marvelu, v Česku je ten rozdíl ještě výraznější. Chybějící reklama ovšem není nutně důvodem špatného startu, lidé evidentně už jsou komiksovkami pomalu nasycení, ostatně konkurenční Ant-Man se propadl o 60 % při nástupu Shazama a jen o fous aktuálně překročil v součtu 150 tisíc diváků. Čísla dvojky (182 tisíc) zůstanou nepřekonána. Shazam 2 vyhlíží v součtu sotva třetinu této částky, a přestože nemá úplně tak špatné recenze jako právě Ant-Man 3, nemůže spoléhat na šuškandu jako třeba měl Kocour v botách.

Právě Kocour v botách 2 rodinným zábavám stále vládne, v součtu už má přes 450 tisíc diváků a klidně si může myslet na půl milión. Nezpomaluje ho ani další rodinná konkurence ani fakt, že už je k dispozici online. Končící jarní prázdniny odpálily do druhé poloviny žebříčku další dětskou zábavu. Asterix a Obelix, Mumie, Zoubková víla, Bella a Sebastian, Úžasný Mauric popadali v průměru o více než 50 % a když nepočítáme Asterixe, na nějaká zajímavá čísla od 100 tisíc diváků výše mohou zapomenout.

Do boje o diváka vstoupily tento víkend ještě další tři větší novinky, ale ani jedna z nich nezanechala větší stopu. Dinosauří sci-fi 65 podobně jako v USA maximálně prošumělo, necelých 6 tisíc diváků za první víkend je méně, než tahá Avatar 2 za 14. víkend. Ten navíc může oslavovat – o víkendu počítadlo návštěvnosti skočilo na 1,438 milionů diváků, finálně tedy dvojka překonala jedničku i na lístky a posunula se v tabulce nejnavštěvovanějších filmů novodobé historie na jeho 5. příčku. Trojice před ním (Bohemian Rhapsody, Tankový prapor, Ženy v běhu) už má vždy více než 1,5 miliónů diváků, což nevypadá pro Avatara aktuálně reálně překonat v tomto nasazení, na dosah jsou Černí baroni na čtvrté pozici (1,470 miliónů). Podobně jako jednička má šanci při předpokládaném znovuuvedení před dalším dílem. Avatar: Way of the Water teď bojuje o jiný milník, 300 miliónů Kč v tržbách. Chybí cca 6,5 miliónů, což je ještě nějakých 30-35 tisíc diváků. Uvidíme, zda je to reálné.

Posledními novinkami víkendu bylo i slovensko-české drama Služka, historické drama pro náročné přilákalo jen 3 tisíce diváků. Ještě méně měl český dokument Velké nic, Vít Klusák tentokrát nevytvořil další Český sen a zůstane v pelotonu vzadu. Z náročnějších filmů může mít radost hlavně distributor čerstvého oscarového vítěze Všechno, všude, najednou, který se do TOP 20 vrátil po půl roce. 1600 nových diváků ovšem jeho celkovou bilanci (15 tisíc) úplně na hlavu neobrátí.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Příští víkend je favoritem akční nářez John Wick 4 a česká novinka Buď chlap! Do kina také budete moci zajít na dokument Kuciak: Vražda novináře a překvapivě také na anime ze série Demon Slayer, kterým český distributor vyzkouší po delší době velké sály pro tento minoritní, ale čím dál tím oblíbenější subžánr.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace