Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Fantasy Dungeons & Dragons


ikona
Spooner
chris pineDungeons & Dragonshugh grantprvní dojmy
Fantasy verze Strážců galaxie, nebo průměrná nuda, která střílí mimo? 

Trailery na fantasy novinku Dungeons & Dragons: Čest zlodějů nás dokázaly příjemně překvapit a nalákat na zábavnou žánrovku s fajnovými charaktery a zejména Chrisem Pinem ve své hláškujícím živlu. A navíc slibovaly, že se legendární stolní RPG dočká o něco důstojnější adaptace než v případě 20 let starého odpadu s Jeremy Ironsem. Což ale na druhou stranu není tak těžké. Dokázal ovšem výsledný film naplnit popcornové předpoklady, nebo jde nakonec o zklamání? My už máme v redakci celkem jasno.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Co trailery slibovaly, to nám film dodal. Dungeons & Dragons je výpravné fantasy dobrodružství, které chce být spíš zábavné a vtipné než vyloženě osudové a velkolepé za každou cenu. Ne že by tu ta velkolepost nebyla, monstra jsou nápaditá a obří a lokace atraktivní, ale hlavní hrdinové tu nijak zvlášť netouží zachraňovat svět, spíš napravit svoje staré chyby a ideálně u toho i něco bokem vydělat. Téhle partě ovšem člověk rád drží palce, protože všichni do jednoho jsou sympaťáci a Chris Pine je vyloženě boží. Osobně pro mě byl však nejpříjemnějším překvapením Regé-Jean Page a jeho pojetí dušínovského paladina. Na druhou stranu žvatlaví záporáci Hugha Granta už se mi začínají malinko zajídat. 

Hlavním tahákem je však samotné prostředí a dobrodružství. I když jsou v něm za hrdiny loseři, umí si to rozdat s partou nemrtvých i vyžraným drakem (nebo před nimi včas zdrhnout) a tvůrci příběh vyprávějí jako herní kampaň. A celé to má příjemnou lehkost a nadhled jako Strážci Galaxie, takže i když zrovna draci žrali lidi, měl jsem na ksichtě přiblbý úsměv a bavil se podobně jako třeba u Princezny Nevěsty nebo Hvězdného prachu. Jejich kvalit sice Dungeons & Dragons nedosahuje, ale při srovnání dejme tomu s Ant-Manem, Black Adamem nebo Thorem vítězí. Hlavně proto, že nechce být ničím jiným než dvouhodinovou zábavou se sympatickými herci a správně namíchanou akcí, atrakcemi a humorem.

Jak to vidí KarelR:

Fantasy Strážci Galaxie, kteří mi s odstupem přijdou čím dál tím lepší. Styčných ploch je nespočet a sedí i některé slabiny (hlavně nic moc záporáci), největší radost mi ale dělá fakt, že je parta z Dungeons & Dragons hrozně sympatická a celkem zábavná – a scénář je o něco promyšlenější, než se na první pohled může zdát. Do půlky se film ještě trochu vleče i kvůli tomu, že je v něm hodně blábolivého Hugha Granta (Christopher Waltz nebo kdokoliv jiný neměl čas?). Od famózní scény na hřbitově se ale všechno rozjede vstříc nadupanému finále, jež nabízí skvělý mix odlehčené zábavy, budování postav i solidní (a vítaně přehledné) akce. Nechci to zase extra přechválit, o žánrový milník rozhodně nejde a leccos trochu drhne. Jako celek je ale tahle fantasy komedie milou popcornovou trefou, kterou jsem rozhodně neviděl naposledy.

Jak to vidí do_Od:

Dobrý to bylo. Lepší, než jsem čekal a doufal. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů se ani v ukázkách netvářila jako kdovíjak náročná podívaná, jsem proto moc rád, že se ten humorný tón i patřičnou nadsázku podařilo přenést do výsledného filmu, který je nejen barevný, akční a vtipný, ale kupodivu místy i temný a emotivní. Milovníci fantasy si v něm pak přijdou na své, zejména hráči D&D based RPGček jako Baldur´s Gate nebo Neverwinter si pošmáknou na celé řadě odkazů a hlášek, po kterých budete mít ihned chuť tyhle klasiky oprášit.

Především jsem měl ale z filmu pocit, že nesleduji jen nějakou výplachovou fantasy na zakázku, nýbrž skutečně hezky poskládanou a natočenou práci, do níž spousta lidí vlila své srdíčko. Je to vidět i na hercích, kteří tu nejsou jen kvůli výplatě, ale svým postavám propůjčují veškeré své charisma i um, se kterými pak prodají i ty scény, kde humor třeba tolik nefunguje. A ano, i těch se tu pár našlo. Stejně tak bych si rýpnul do tempa filmu, zejména v části, kdy se skupina dává dohromady, ale to jen proto, že konkrétně tuhle část už jsme viděli v tolika filmech, že si člověk prostě nemůže pomoct a doufá, že se co nejdřív děj po obligátním kolečku zase rozjede. Nicméně jakmile se tady rozjede, je to parádní jízda plná nápadů až do konce, ze které jsem měl v kině velikánskou radost.

Recenzi čekejte brzy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace