Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: filmový Luther se příliš nepovedl


ikona
do_Od
filmIdris ElbaLutherNetflixprvní reakceseriál
Přesun z televize do filmu britskému drsňákovi Lutherovi údajně příliš nevyšel. 

Mám rád Elbu, přál bych mu úspěch, ale faktem je, že s výjimkou Sebevražedného oddílu se za poslední roky objevuje v jedné mizérii za druhou. A když to vezmeme z hlediska tržeb, tak si příliš nepomohl ani s týmovkou od DC. Kultovní status mu tak dodnes přisuzují zejména jeho dvě zásadní seriálové štace, The Wire - Špína Baltimoru, a temný Luther. Právě ten se teď po mnoha letech slibování od jeho tvůrce Neila Crosse dočkal filmového zpracování, jak ale dokazují první reakce a zahraniční recenze, není se zas až tak na co těšit.

Na Rottenech totiž momentálně svítí 66 % kladných recenzí s průměrným skóre 5,8 z 10. To je ještě o něco míň, než co měla poslední pátá řada seriálu (85 % pozitivních recenzí a 6,4/10), která si na ČSFD tak tak udržela červená čísla (něco málo přes 70 %) a podle mnohých se jednalo o zdaleka nejslabší bod série. A v čem že je tedy problém tentokrát?

Jak se zdá, tak se víceméně opakují ty samé neduhy co naposledy, akorát ještě v o něco silnější míře. Především tedy že film působí tak trochu natahovaným dojmem, kdy se většina kritiků shoduje na tom, že příběh kolem výbušného detektiva už zkrátka nemá moc co nabídnout, točíme se tedy lehce v kruhu, zápletka působí samoúčelně, některé motivy jsou recyklovány a celá linka se záporákem je všechno, jenom ne uvěřitelná. 

V čem se film naopak liší jsou akční scény, kterých je to podstatně víc. Celé je to pak o řád intenzivnější, adrenalinovější, ale spolu s tím taky uspěchanější, takže některé temné momenty, jež by v seriálu respektive delší formě vyprávění mohly lépe vyniknout, tady mají výrazně menší dopad. Jedna recenze film bohužel přirovnává ke Sněhulákovi, což byla obzvlášť nezdařená adaptace norského autora. Kdo si naopak opět získal chválu je samotný Elba, který ačkoliv hraje stále to samé, má takové charisma, že vás prostě stále baví. Povedl se prý celkem i vizuál nočního Londýna a pokud nemáte seriál nakoukaný, paradoxně si možná film užijete více než jeho fanoušci. Na českém Netflixu každopádně snímek uvidíme už příští pátek.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace