Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Blíží se nějaké parádní marvelovky?


ikona
KarelR
avengersbladedeadpoolfantasticka ctyrkakapitan amerikakevin feigemarvelstrazci galaxiewolverine
Že vám vrtá hlavou, kdy už Kevin Feige začne sypat ty slíbené pecky? V tom případě vás čeká lehce strašidelné čtení. 

Tak máme za sebou Ant-Mana 3 a marvelácká spása, v níž řada lidí naivně doufala, bohužel nepřišla. Kang se sice povedl, konec filmu s ním ale dost zametl a potitulkové scény radši ani neotvírám. Hlavně ta první mi přišla jako neředěné peklo, po němž se na další kangovské dění příliš netěším. Někdy totiž přísné držení se komiksových designů nemusí být ku prospěchu věci.

Marvel v každém případě jasně potvrdil dvě věci. Zaprvé nebudou marvelovky nějak stárnout se svým publikem, ale hodlají se držet u cílení na rodiny s dětmi (hezkým kontrastem je třeba dospívání potterovské série, touhle cestou se však očividně nepůjde), a zadruhé se budou vytahovat čím dál tím bizarnější komiksové blbiny. Zatímco Thanos byl od začátku v mezích srozumitelnosti, protože chtěl zkrátka posbírat šest kamenů a vymazat půlku vesmíru, z kangovských plánů většina lidí asi moudrá není.

Pojďme ale na chvíli přehlédnout očividné problémy a zaměřme se na ty, jež si možná ještě neuvědomujete. Ačkoliv je Marvel hlavně mašinou, která jede podle rozkazů Kevina Feigeho, u každého celovečeráku je odjakživa klíčovou osobou režisér. Schválně se zamyslete nad tím, podle čeho si vybíráte filmy, na které se těšíte – určitě přijdete na to, že většinou podle režisérů. To samé pak platí i u bilancování na konci roku, kdy topkám jen málokdy vládnou novinky od pochybných tvůrců.

Co se tím snažím říct? Chci upozornit na to, že skutečně očekávaná marvelovka prostě musí mít schopného režiséra (nebo režisérku) – a že je pohled do budoucnosti MCU v tomhle směru velkou mizérií. Jasně, v květnu se s velkou pompou vrátí James Gunn, jenž by Strážce Galaxie 3 rozhodně neměl pohnojit. Můžete ale s čistým svědomím říct, že skončilo ve správných rukách následujících sedm marvelovek?

V listopadu nás čeká dámská týmovka The Marvels, na níž dohlíží Nia DaCosta, režisérka Little Woods (59 % na ČSFD) a remaku Candymana (48 %, ale možná tušíte proč). Konec roku 2023 tak pro Marvel asi nebude veselý, a to po návratu Captain Marvel, Ms. Marvel a Photon (Monica Rambeau z WandaVision) přijde dlouhé půlroční čekání na… Kapitána Ameriku bez Kapitána Ameriky.

Přesně tak, v květnu 2024 vtrhne do kin Captain America: New World Order s Falconem povýšeným do kapitánského stavu. Režisér? Julius Onah, v jehož filmografii najdete thriller The Girl Is in Trouble (54 %), sci-fi fail The Cloverfield Paradox (52 %) a drama Dokonalý student (58 %). Marvel asi tuší, že čtvrtý Kapitán příliš nezaboduje, a tak už dva měsíce později vytasí týmovku Thunderbolts od… podržte se… Jakea Schreiera.

Koho že? Schreier je ve Fázi 5 téměř premiantem, má totiž na kontě průměrnou konverzačku Robot a Frank (66 %) a průměrnou romanci Papírová města (62 %). Logicky proto dostal komiksový blockbuster s bandou postav, jež diváky buď příliš nezajímají, anebo jsou pro jistotu dávno zapomenuté (Ghost z Ant-Mana 2, jupí!). Jediným filmem z konce Fáze 5, na který se dá alespoň opatrně těšit, tak bude Blade, jehož za další dva měsíce (září 2024) pošle do kin Yann Demange.

Ano, i tady figuruje neznámé jméno, ale pozor – Demange na rozdíl od svých kolegů debutoval filmem, jenž na ČSFD přežívá v červené barvě! Jedná se o povedené válečné drama 71 (má hezkých 74 %), jeho druhý celovečerák, Mladý gangster s Matthewem McConaugheym, ale samozřejmě plave v modrých 62 %. Marvelovky z Fáze 5 tak s výjimkou třetích Strážců Galaxie nemají zrovna dobré vyhlídky, a jestli si myslíte, že to spasí Fáze 6, tak si tím nebuďte dvakrát jistí.

K finále takzvané Mnohovesmírové ságy se sice v listopadu 2024 vydáme s Deadpoolem 3 (ano, opravdu nás čekají čtyři marvelovky během půl roku), za kamerou ale bude sedět Shawn Levy. Režisér tří Nocí v muzeu (63, 54 a 56 %) si vybral nejsilnější chvilky u Ocelové pěsti (72 %) a Free Guye (74 %), naposledy pak drtil netflixovský průměr Projektem Adam (61 %). Řada lidí Levyho vzala na milost kvůli práci na Stranger Things. Svěřit mu velkolepou komedii, která by měla pořádně ždímat Deadpoola, Wolverinea a eRkový rating, ale vážně nezní jako skvělý nápad.

Co přijde dál? V únoru 2025 se v kinech objeví naprosto stěžejní Fantastická čtyřka. Možná nejdůležitější marvelácký komiks v 60. letech spasil celou firmu, jen aby ho slavný Hollywood už třikrát zprasil. Poprvé v nevydaném nízkorozpočťáku z roku 1994, podruhé ve dvojici filmů od Tima Storyho a potřetí v temném rebootu Joshe Tranka. Kevin Feige moc dobře ví, že budoucnost MCU stojí na Fantastické čtyřce (a na X-Menech), a tak povolal za kameru… televizního režiséra Matta Shakmana.

Dobrá zpráva je, že Shakman rozhodně umí točit. Úspěšně proběhl mnoha slavnými seriály (Hra o trůny, It's Always Sunny in Philadelphia, Fargo) a možná jste zaznamenali, že mu Fantastickou čtyřku přihrála práce na WandaVision (75 %). Na velké plátno se však zatím vydal jen jednou, a to s thrillerem Nepohodlný svědek (58 %), takže má do režijní jistoty hodně daleko.

No a jsme u Avengers! V květnu 2025 se konečně vrátí nejmocnější hrdinové světa, aby v dosud neznámé sestavě absolvovali Kangovu dynastii. Feige u pátého dílu klíčové ságy vsadil na stejný recept jako kdysi u trojky a čtyřky – dal ho za odměnu režisérovi, s jehož prací byl v minulosti spokojený. Jenže zatímco bratři Russoové natočili famózní dvojku Kapitána Ameriky (78 %), Destin Daniel Cretton si vysloužil blockbuterové ostruhy Shang-Chim (72 %).

Abych byl fér, Cretton má na ČSFD převážně červenou biografii – po hudebním debutu I Am Not a Hipster (66 %) totiž zabodoval Dočasným domovem (80%!), Skleněným zámkem (73 %) a Obhájcem nevinných (75 %). Zkuste si ale vzpomenout na finále Shang-Chiho, kde se jasně ukazuje, že zatímco přízemní akci Cretton zvládal, velké digiorgie mu příliš nejdou. A nedělme si iluze, Avengers 5 se bez velkých digiorgií stoprocentně neobejdou.

Že je projetí režisérů všech nadcházejících marvelovek vcelku depresivní? Povídejte mi o tom. Avengers 6 (aka Tajné války) ještě režiséra nemají, ale něco mi říká, že neskončí v rukou Ridleyho Scotta, Christophera McQuarrieho nebo alespoň Chada Stahelskiho. Přinejlepším se dá dohromady vyhořelý Jon Watts (tři Spider-Mani s Tomem Hollandem) nebo zaskočí někdo z ranku Justina Lina.

Řada výše zmíněných filmů může pochopitelně překvapit a doplazit se poblíž osmdesátkového hodnocení. Vzhledem ke kariérám vybraných režisérů bych se však smířil s tím, že Marvel následující dva roky pojede ve vodách průměru, kde jsme se (s výjimkou Spideyho s 82 %) cachtali po celou Fázi 4. Je to škoda, protože v prvních třech Fázích vznikla spousta komiksovek, které jsem si s chutí dal podruhé, potřetí nebo i počtvrté. V současné době ale Feigeho tým zkrátka není ve formě a nejsem si jistý, kdy a jak se má MCU vyšvihnout zpátky do sedla.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (44)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace