Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ant-Man je králem českých kin. Na jiné marvelovky ale ztrácí


ikona
Thomas
ant-manavatar 2kinomaniakkocour v botáchostrovtitanictržbyway of the water
Bude z mravenčího hrdiny komiksový držák? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Na všechno existují dva pohledy. Takže například z jednoho pohledu je start třetího Ant-Mana rekordní, protože výrazně překonal otvíráky prvních dvou dílů, zlepšení je zhruba o 40 % proti dvojce. Jenže z druhého pohledu je start 63 tisíc diváků (a dalších 6 tisíc z předpremiér) nejslabším Marvel Cinematic Universe otvírákem od Eternals. A pokud bychom roky 2020 až 2021 kvůli pandemii vynechali, tak naposledy takhle slabý byl…druhý Ant-Man před čtyřmi a půl lety. Holt mravenčí superman u nás a vlastně ani nikde jinde po světě netáhne tak jako původní osazenstvo Avengers a bledne i ve srovnání s druhou třídou jako je Black Panther či Doctor Strange. Všichni u nás bodovali výrazněji, v případě Doctora Strange dokonce velmi výrazněji (dvojka loni měla start 150 tisíc diváků). Ant-Man bude upřímně rád, když hranici 150 tisíc vůbec dosáhne, protože jeho recenze jsou zatím velmi průměrné, a tím pádem ohrožují i jistotu trojnásobku v celkových čísel.

Ant-Man také z jednoho pohledu může být rád za vítězství během uplynulého víkendu, ale fakt je ten, že svým soupeřům tolik neublížil. Česká romantika Ostrov klesla jen o 16 % a suverénně kráčí za titulem domácí hitovky prvního kvartálu letošního roku. Ostrov nasbíral už 181 tisíc diváků v úhrnu bez nějakých větších známek zpomalení, nevadilo mu ani poslat 9 tisíc diváků konkurenčnímu Přání k narozeninám (zatím celkem 150 tisíc diváků). Na dalším místě není překvapivě druhý Avatar, ale druhý Kocour v botách, který má skutečně devět životů a mezi víkendově dokonce stoupá! Přidává po dvou měsících skoro dalších 30 tisíc diváků a evidentně nebude mít problém brzy zaútočit na metu 400 tisíc diváků celkem. Neuvěřitelná výdrž. 

Druhý Avatar přeci jen dech s Ant-Manem trochu ztratil, ale výrazně méně, než se čekalo. Pokles jen 25 %, plus nových 23 tisíc diváků. Jak jsme si počítali minule, pro Avatara je nyní cílem pokořit jedničku a do ní chybí ještě zhruba 60 tisíc diváků. Oproti předchozímu víkendu, kdy Avatar: The Way of Water pokořil na tržby Bohemian Rhapsody a stal se českou jedničkou měřenou tržbami, si tentokrát připsal jen drobnější úspěch a v historické tabulce měřené diváky se posunul ze sedmého na šestého místo s 1,371 miliónem a odsunul za sebe Kolju.

Druhé želízko v ohni pro Jamese Camerona, obnovená premiéra Titanicu, si už tak dobře nevedla. Valentýnský doping vyprchal a mezi víkendově film klesl hlouběji než samotná loď – mínus 58 % a pouze 4,5 tisíce nových diváků. Celkově od minulého čtvrtka jen 23 tisíc, což Titanic v historické tabulce moc neposune, na diváky zůstává stále třináctý a zaklíněný mezi Jurský park a Pelíšky. Relativně dobře se po zamilovaném víkendu drží třetí Bez kalhot, propad jen 28 %. Ale je to opravdu relativní, protože v součtu má tento aktuální třetí film slavné série v českých kinech za poslední týden a půl méně diváků než čtvrt století starý Titanic v obnovené premiéře. Co zatím funguje lépe než romantika, jsou dětské filmy. Hraný Asterix po třech týdnech už 71 tisíc diváků a ta stovka zřejmě bez problému padne, pak je otázka, zda zájem vydrží. Z béčkových animáků se drží lépe Zoubková víla (59 tisíc celkem), která v přímém souboji porazila Úžasného Maurice (56 tisíc), nejnovější Mumie zatím 35 tisíc v úhrnu.

Ve zbytku žebříčku zůstaly jen filmy pro náročnější diváky – slušně se zatím drží Babylon (33 tisíc celkem), vzdát se ale nechce ani oscarový favorit Víly z Inisherinu (16 tisíc), vychvalovaná Velryba druhý týden v předpremiérách se stále jen zahřívá, do boje oficiálně vyrazí tento čtvrtek. Moc se nedaří evropským komediím, francouzská Julie, co by bylo kdyby i norská Je mi z tebe špatně o prvním víkendu sotva dohmátly na TOP 20. Hororovky UtečNěkdo klepe na dveře jsou také v posledním tažení a nadcházející víkend už je také nemusíme v žebříčku vidět.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

O příštím víkendu se všechny odstrkované žánry pokusí o reparát. Kromě Velryby se dočkáme také dalšího oscarového favorita Tár, napínáky zastupují norský horor Posedlost a americký thriller Nezvěstná, lehčí romantiku potom film Láska podle plánu. Češi tentokrát doručí jen rodinnou podívanou Děti Nagana, samozřejmě stylově na výročí Turnaje století, ale všichni jsme moc zvědaví, jak si komerčně i kriticky povede Medvěd na koksu. Tady není s čím srovnávat, protože filmů o zfetovaném medvědovi, který se vydá na krvavou jízdu ve vidlákově, jsme tu zatím moc neměli.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace