Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Je to oficiální! Druhý Avatar se stává nejúspěšnějším filmem v českých kinech


ikona
Thomas
avatar 2kinomaniakkocour v botáchostrovtitanictržbyway of the water
Historické tabulky jsou přepsány. Na jaké sumě se druhý Avatar zastaví?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Vyvalte sudy pro celou partu, je čas oslavovat. Avatar: The Way of Water se dnešním dnem stává oficiálně nejúspěšnějším filmem v českých kinech, měřeno tržbami. Dosavadní vládce, Bohemian Rhapsody, padnul někdy v polovině minulého týdne, po víkendu už je to potvrzené. 273 miliónů korun pro druhého Avatara rozhodně není konečná, dál se bez problémů drží na špičce, a to má konkurenci ze všech stran. Hranice 300 miliónů Kč tak není vůbec vyloučená, nicméně pro dvojku teď je mnohem důležitější jiný mezník, a to je překonat prvního Avatara. Minule jsme psali, že mu chybí už jen 60 tisíc diváků, což za celý týden Avatar skoro dal, ale to srovnání nebylo úplně správně. 

K Avatarovi totiž kromě 1,35 miliónů z předchozích uvedení je nutné ještě připočítat loňskou obnovenou premiéru, a ta přilákala dalších 75 tisíc diváků. Mezi jedničkou a dvojkou je tak rozdíl aktuálně cca 100 tisíc diváků, což se zdá v celkovém měřítku jako nic, ale pro většinu filmů je to velký skok. Pro druhého Avatara by to v současném tempu měla být práce na 2-3 týdny. Nebo ještě jinak – bude se dříve slavit překonání této hranice než 300 miliónů, která je vzdálená zhruba 27 miliónů Kč neboli nějakých 140 tisíc diváků.

FILMY S NEJVYŠŠÍMI TRŽBAMI Z ČESKÝCH KIN 

To samozřejmě předpokládá, že to nebudou Avatarovi kazit další hollywoodské trháky, což s nástupem trojky Ant-Mana následující víkend vypadá jako největší nebezpečí. Aktuálně byl ovšem pro Jamese Camerona největším zahraničním soupeřem jiný snímek, který režíroval … James Cameron. Obnovená premiéra Titanicu po 25 letech přilákala do českých kin na valentýnský víkend cca 10 tisíc diváků, kteří si zavzpomínali, jaké to bylo, když James začal s prvními rekordy návštěvnosti. Titanic má pro zajímavost u nás návštěvnost zatím cca 1,1 miliónů diváků a „jen” 89 milionů korun. V historické tabulce nejnavštěvovanějších filmů je tedy těsně za první desítkou. Druhý Avatar je podle diváků zatím sedmý, šestý je Kolja a pátý první Avatar. Pro uzavření kolečka doplníme, že Bohemian Rhapsody přilákala hned 1,8 miliónů diváků. To jen ilustruje, jak moc se změnily ceny průměrné vstupenky za pět let – o více než čtvrtinu.

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY ČESKÉ HISTORIE

Zdá se to nemožné, ale v kinech jsou i jiné filmy než ty od Jamese Camerona, tak pojďme se podívat na ně. Bylo by to nefér hlavně k vítězovi posledního víkendu, kterým je opět česká romantická komedie Ostrov. Za 10 dní a 11 nocí v kinech přilákali Jiří Langmajer a Jana Plodková už více než 126 tisíc diváků a budou nejspíš bez problémů vládnout celý únor dokud neodezní studenější počasí a nepřijdou nové české komedie. Ostrov prakticky vymazal konkurenční Přání k narozeninám, jež si na podobná čísla sáhlo až po čtyřech týdnech.

Daří se stále dětským filmům. Podobně vytrvalý jako druhý Avatar je i druhý Kocour v botách, jenž už dotahuje jeho víkendové průměry. Posbíral více než 323 tisíc diváků a stává se vedle Mimoňů postpandemickým zachráncem dětských představení. Slušně mu druhý týden sekunduje nový hraný Asterix a Obelix. Pro něj je aktuálně cílem dosáhnout někam do oblasti, kde před lety úřadovala Mise Kleopatra nebo Její Veličenstvo, takže nějakých 120 až 140 tisíc diváků. Je zhruba na třetině (53 tisíc) a má pořád šanci. Všechny dětské filmy padly po minulém prodlouženém dětském víkendu zhruba o třetinu, víc to ale bolelo menší tituly jako MumieZoubková víla či Úžasný Mauric, které potřebují větší tempo než 5 tisíc diváků za víkend.

Neslavně dopadly všechny opravdové novinky týdne, již zmíněný Titanic byl z nich zdaleka nejúspěšnější. Slabý start má trojka Bez kalhot, ale u nás ani první dva díly nepatřily k zásadním hitům. Norský horor Uteč rozhodně čísel svého slavnějšího hollywoodské jmenovce také nedosáhne. A pouze pro okrajové diváky se na konci TOP 20 krčí dvojice náročnějších filmů – historické drama Korzet a předpremiéra potenciální oscarovky Velryba.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Velký návrat Brendana Frasera se jinak v naších kinech rozjede až 23. února, nadcházející víkend bude v režii jiných filmů. Norská komedie Je mi z tebe špatně se pokusí do TOP 20 alespoň nakouknout, kdežto od další novinky se nečeká nic jiného než prvenství. Ano, první hollywoodský trhák letošního roku je tady a vy si můžete tipovat, jak moc úspěšný třetí Ant-Man s podtitulem Quantumania u nás bude. První dva totiž úplnou díru do světa neudělaly a se svými čísly 108 a 182 tisíc diváků celkem patří k těm nejhorším kouskům z Marvel Cinematic Universe.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace