Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Ant-Man 3 marvelovky vážně nezachrání


ikona
KarelR
ant-manavengersjonathan majorskangmarvelpaul rudd
Marvelácká Fáze 5 začíná sci-fi výletem do kvantové říše (nebo, chcete-li úspěšně nadabovat trailer, říše kvant). Co přesně od něj můžete čekat? 

Je to tady! Po čtyřech letech čekání se konečně blíží důležitá marvelovka, která nám vytře zrak. Ant-Man 3 bude epickou podívanou kráčející ve šlépějích druhého Kapitána Ameriky a třetích a čtvrtých Avengers, takže budou diváci absolutně nadšení. Čeká nás špičková akce, luxusní trikové podání i strhující příběh, po kterém Marvelu konečně odpustíme předchozí roky tápání. Akorát…

… akorát že vůbec!

Odpusťte mi žertovný úvod, ale zhruba takový pocit občas mívám z očekávání Ant-Mana 3. Jasně, představí se v něm Kang, velký padouch pro Fázi 5, takže Marvel v trailerech maličko hrotí. A po loňském roce, který přinesl hned tři velká zklamání (Doctor Strange 2, Thor 4 a Black Panther 2), je logické, že se zraky fanoušků upírají k dalšímu pokusu o dobrou komiksovku. Jenže nesmíme zapomínat, že to proboha pořád je Ant-Man 3 – tedy pokračování komorního Ant-Mana a jeho extrémně přehlíženého sequelu (schválně, kdo v něm byl záporák, hm?), jež se inspiruje Thorem 3.

Jak přesně? Paul Rudd a režisér Peyton Reed sází na to, že mravenčí sága napotřetí otočí kormidlem stejně divoce jako výlety do Asgardu. Místo „menších“ žánrovek, které se na rozdíl od green screeny protkaných Avengers 3 a 4 odehrávaly na opravdových ulicích (San Francisca) a byly plné živých lidí, tentokrát fasujeme výlet do plně digitální kvantové říše s podivnými stvořeními. Filmu tak naroste měřítko, počet masek a jakási „blockbusterová líbivost“, já bych se ale hádal, že to nutně není pozitivní změna. Odříznout Ant-Mana od všeho, čím se lišil od konkurence, beru spíš jako velký varovný signál.

Vzpomeňte si třeba na kuchyňskou bitku s Wasp ze druhého dílu. Velmi nápaditá akční scéna si vystačila s málem a byla vcelku zábavná a hezky vymyšlená. Nic podobného tentokrát zřejmě nedostaneme, protože se chystá generické bitkaření v uměle vytvořeném prostředí s padouchem, jemuž Ant-Man (v každém ohledu) nesahá ani po kotníky. Trailery se dokonce nebojí natvrdo říct, že Scott Lang tentokrát nemusí vyhrát – stačí, když zařídí, aby Kang prohrál stejně jako on. Místo velkého finále nejmenší trilogie tak dostaneme spíš odrazový můstek k budoucím filmům, což je další detail, který tomuhle projektu zrovna nepřidává.

Že to u marvelovek není žádná novinka? No jasně. A právě na to se snažím upozornit. Stavění Ant-Mana 3 do role spasitele Marvelu, jen aby nás po premiéře zavalila tuna šokovaných komentářů o tom, že to je generický rodinný biják za 6/10, a tudíž obří zklamání (!), mi přijde trochu mimo. Ještě jsem ani nevytáhnul další velkou změnu, která je poplatná marveláckému trendu posledních let – přidání mladého superhrdinského sidekicka, v tomto případě Ant-Manovy dcery Cassie, která dospěla a představí se jako fialová „ant-manka“ Stature. Marvelovky očividně nehodlají růst se svým publikem, jež se baví u Invincible, The Boys a kreslené Harley Quinn. Naopak pořád cílí na novou a tím pádem mladší generaci diváků, a nikde to nebude citelnější než u Ant-Mana 3.

Zkuste si tedy na poslední chvíli upravit očekávání. Na co se reálně můžete těšit? Ant-Man, jeho dcera a jejich sympatičtí spoluhráči (Evangeline Lilly jako Wasp, Michael Douglas jako původní Ant-Man a Michelle Pfeiffer jako původní Wasp) se ocitnou v roztodivném digitálním světě, který má víc tajemství, než se na první pohled zdá. Nejdřív se tam potkají s Billem Murraym, o němž Marvel po menším skandálu raději mlčí (velké preview v časopisu Empire ho nezmínilo ani jedním slovem!), a posléze narazí na Kanga, jednoho z nejmocnějších padouchů celého mnohovesmíru.

Kang, jehož si už podruhé zahraje Jonathan Majors (poprvé se mihnul na konci Lokiho), uvízl v kvantové říši a potřebuje Ant-Manovu technologii, aby rozfungoval svoji loď a mohl se vrátit do normálního světa. Pokusí se proto ujednat dohodu – když dostane „pymovské částice“ ovládající zmenšování, vrátí Ant-Manovi pět let života s dcerou, které propásl kvůli Thanosovu lusknutí. Jak už to ale s padouchy bývá, člověk nemůže věřit všemu, co mu nadšeně vyprávějí. A tajemný dobyvatel z budoucnosti, jenž zlikvidoval mnoho civilizací napříč mnohovesmírem a pozabíjel spoustu Avengerů, nikdy nebude králem důvěryhodnosti.

„Výtahový nástřel“ Ant-Mana 3 byl podle jeho scenáristy: Co by se stalo, kdybychom napsali další díl Avengers, ale místo Avengers v něm byl jen Ant-Man? A vskutku – celá zápletka by šla z fleku použít pro Avengers 5, akorát by se místo Scotta Langa a jeho známých v kvantové říši poztráceli nejmocnější superhrhrdinové světa, kteří by se museli najít a porazit Kanga. Na tenhle film možní časem také dojde (divil bych se, kdyby tak nevypadala skutečná pětka Avengers s tím, že se Thor a spol. poztrácí po celém mnohovesmíru), nejdřív ale dostaneme předkrm, v němž diváci poznají, co Kang opravdu zač.

V čem je háček? Samozřejmě v tom, že v následujících třech letech poznáme spoustu dalších variant slavného dobyvatele. Většina z nich má být extrémně nebezpečná (Kang z Ant-Mana 3 ještě není úplně za hranou rozumu) a bude potřeba veškeré pomoci, aby na konci Avengers 6 nebyl celý mnohovesmír v troskách. K téhle události se dopracujeme skrz návrat Deadpoola, představení nové Fantastické čtyřky a další komiksové radosti. Teď se ale smiřte s tím, že začínáme u Ant-Manovy party, která přichází pouze s nabídkou milého a sem tam zábavného sci-fi dobrodružství.

Nečekejte tak akci jako od McQuarrieho, triky jako od Camerona a příběh jako od Spielberga. Na druhou stranu to ale neznamená, že tahle jednohubka nemůže být fajn. Marvelácká laťka je ostatně z roku 2022 nastavená tak nízko, že ji Ant-Man 3 klidně může o kousíček přeskočit – a být tak prvním krokem k tomu, aby v marvelovkách zase fungovaly alespoň vztahy mezi postavami a nechyběla jim upřímná hravost, na níž se ve Fázi 4 bohužel zapomnělo. Cokoliv navíc bude vyloženě bonus!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (51)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace