Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 5 nádherných dobrodružných filmů pro fanoušky Taylora Sheridana


ikona
KarelR
brad pittcharlie hunnamharrison fordhelen mirrenjude lawmeryl streepmichael douglasrobert redfordtaylor sheridanval kilmer
Máte rádi filmy, v nichž drsní muži a krásné ženy pozorují čarokrásné scenérie? V tom případě byste měli zpozornět. 

Hitovka jménem 1923 je už po čtyřech dílech žhavým kandidátem na nejlepší seriál roku. Druhý prequel Yellowstonu, jenž se odehrává 40 let po prvním prequelu nazvaném 1883 (což byl nejlepší seriál loňského roku!), je naprosto úchvatnou podívanou, která dál rozšiřuje westernovou ságu rodiny Duttonových od Taylora Sheridana. Hlavních rolí se tentokrát ujali Harrison Ford a Helen Mirren, jejich dějová linka ale paradoxně nestrhla nejvíc pozornosti. Všechno totiž válcuje romanticko-dobrodružný výlet do Afriky, který dává vzpomenout na to nejlepší z časů Sydneyho Pollacka, Anthonyho Minghelly a Edwarda Zwicka.

1923 má aktuálně pauzu (pátý díl bude mít premiéru v neděli 5. února), takže pokud máte rádi epické westerny a dobrodružné filmy, vpalte si 1883 a první čtyři díly nového pokračování, abyste mohli rovnou pokračovat s námi ostatními. Nějak zásadněji vás samozřejmě přemlouvat nebudu. Jen si tu ledabyle odložím pětici filmů, ze kterých africká část 1923 očividně čerpá… a které vás v době green screenů a digibordelu nefalšovaně pohladí po duši.

Vzpomínky na Afriku (1985)

Na Vzpomínky na Afriku si u 1923 vzpomněl asi každý. Romantický epos Sydney Pollacka má totiž s Sheridanovou novinkou asi milion styčných ploch a nabízí přesně tu éterickou nádheru, s níž se většina dnešních filmů příliš nemaže. Ať už jde o dechberoucí krajinu, divoká zvířata nebo bezchybný ústřední pár, Vzpomínky na Afriku jsou špičkou svého subžánru, na níž můžou být Meryl Streep a Robert Redford navždy pyšní.

Legenda o vášni (1994)

Edward Zwick dal světu Posledního samuraje, Krvavý diamant nebo Slávu, takže mu pověst schopného tvůrce už nikdo neodpáře. Značné divácké přízni se pak těší i jeho Legenda o vášni, která přesně zapadá do hrstky rozmáchlých romancí, v nichž křehká žena podléhá charismatickému a vnitřně rozervanému dobrodruhovi. V tomhle případě kolem Julie Ormond a Brada Pitta rotují ještě další skvělí herci (zejména Anthony Hopkins) a celé je to nádherná podívaná, která potěší vaše oči i uši, aniž by vám smazala všechny mozkové buňky. Jo a odehrává se stejně jako 1923 a Yellowstone přímo v Montaně!

Lovci lvů (1996)

Už úvodní scéna africké linky v 1923 je jasnou poctou Lovcům lvům. Ve druhém díle se dokonce zmiňují „lidožrouti z Tsava“, tedy dvojice lvů, kteří v roce 1898 lovili železniční dělníky v Keni. Na nezvyklou hrozbu si tehdy vyšlápl podplukovník John Henry Patterson, a právě o něm vypráví famózní survival s Valem Kilmerem a Michaelem Douglasem. Na MovieZone jsme ho zrovna nedávno oslavovali ve VIMku, pro detaily tak klidně zamiřte sem.

Návrat do Cold Mountain (2003)

Zatímco Vzpomínky na Afriky si došly pro sedm Oscarů z jedenácti nominací, jejich „duchovní bratránek“ z mrazivějších míst vytřískal ze sedmi nominací jedinou sošku (pro Renée Zellweger). Návrat do Cold Mountain to ale nijak nesráží, stále totiž jde o parádní spolupráci Sydneyho Pollacka a Anthonyho Minghelly, jejíž drsnější válečné kontury se jasně odrážejí i v 1923. Pokud tedy nechcete pořád odbíhat jen do afrických plání, určitě zkuste také hory v Severní Karolíně.

Ztracené město Z (2016)

Takřka všechno, z čeho se dá radovat u 1923, nám naposledy přinesl James Gray ve Ztraceném městě Z. Charlie Hunnam si tu zahrál legendárního dobrodruha Percyho Fawwetta, jehož pročesávání Amazonie disponuje přesně tím fyzičnem a úžasnou prací s přírodou (a flashbackem do První světové války), z nichž tolik těží seriály od Sheridana. Pochopitelně musím zmínit, že Ztracené město Z bolestivě propadlo a zhruba půlka lidí u něj usnula nudou. Pokud ale holdujete Sheridanovi, mohli byste patřit mezi druhý tábor, který byl z téhle poctivé dobrodružné výpravy docela nadšený.

Že jste všechny tyhle kousky viděli, máte je rádi a chtěli byste nášup? Tak zamiřte... no však víte, k 1883 a potom k 1923!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace