Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar slaví v českých kinech milion návštěvníků! V rekordní rychlosti


ikona
Thomas
avatarjames cameronkinomaniaktržby
Modráscí nezpomalují 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Megajízda druhého Avatara pokračuje: Pátý víkend po sobě neklesl pod 100 tisíc diváků, což se ještě nikomu nepodařilo. Překonání miliónů diváků celkem se mu povedlo už někdy během čtvrtka, aktuálně jeho skóre činí 1,082 miliónů prodaných lístků. Avatar: The Way of Water se tak stává oficiálně 16. filmem, který v naší porevoluční historii překonal magický milión diváků. Učinil tak nejrychleji v historii, za zhruba pět týdnů. Jeho pouť ovšem ani zdaleka nekončí. V historické tabulce už stačil během víkendu přeskočit hned tři další filmy, a to Sám doma (1,026), Obecná škola (1,037) a Pelíšky (1,059). Na 12. místě se symbolicky drží jiný Cameronův snímek, Titanic (1,125), kterého ho má šanci druhý Avatar překonat už následující víkend. A proč se zastavit zde? První Avatar se aktuálně pyšní 5. místem v historických tabulkách s číslovkou 1,358 miliónů a při aktuální výdrži vůbec není pro dvojku nereálné to překonat.

Obzvláště, když konkurence stojí za starou bačkoru. Jediný, kdo je schopen jakž takž držet tempo, je animovaný Kocour v botách: Poslední přání. Ten po slabém vánočním startu naskočil do tempa okolo 35 tisíc diváků za víkend a už to dokázal třikrát po sobě. Celkově přilákal pěkných 167 tisíc diváků a zřejmě nebude mít problém dotáhnout to na čtvrt miliónu. Jeho skóre by možná mohlo být ještě o něco větší, kdyby mu radost nezkazil jiný animovaný kocour, britský Úžasný Mauric, který po nenápadné premiéře minulý týden startuje s velmi pěkným skóre skoro 20 tisíc v oficiální premiéře. To je mimochodem víc než druhý Kocour v botách, ale tam je na vině nevhodný vánoční start a navíc se od té doby veze na vlně pozitivní šeptandy. Může tento příběh podle knihy u nás velmi oblíbeného Terryho Pratchetta dopadnout podobně? Rozhodne už další víkend, ve kterém do souboje o dětského diváka půjde také evropský animák Zoubková víla, který si to o víkendu také zkusil s pár stovkami dětí v předpremiéře.

Naopak druhá novinka, horor M3GAN, zatím definici překvapivého hitu nenaplňuje. 16 tisíc za 1. víkend je víceméně v mezích průměrných hororových startů poslední doby, z nichž ale ani jeden se nestal vyloženě megahitem jako kdysi V zajetí démonů nebo To. Opět tedy musí spoléhat na internetovou šeptandu, která loni proměnila stejně nenápadný start Úsměvu až na číslovku 90 tisíc diváků. Pořád je to ale lepší start než francouzská komedie Lhář na plný úvazek, 2 tisíce diváků je slabota a další úspěch ala Co jsme komu udělali se nekoná. Netáhne už ani francouzský Mikuláš, jeho nejnovější patálie nasbíraly po měsíci a půl jen necelých 18 tisíc diváků, kde jsou časy jeho prvních patálií z roku 2009 a návštěvnosti 124 tisíc diváků...

Ve zbytku žebříčku dál vidíme trápení biografie Whitney Houston (po 4 týdnech jen 34 tisíc diváků), slavně si nevede ani akční Operace Fortune (2. víkend a celkem jen 16 tisíc diváků), naopak relativně spokojeni mohou být čeští producenti Vánočního příběhu (173 tisíc diváků po necelých 2 měsících) a druhé Princezny zakleté v čase (160 tisíc diváků za 2 měsíce). Nejhůře jsou na tom náročnější dramata jako Osm hor (po 2. víkendu necelých 7 tisíc), zatím dobře se drží obnovená premiéra The Doors (necelé 2 tisíce), která má s minimem propagace zatím podobné tempo jako zářivě noví spielbergovští Fabelmanovi.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Zajímavou směsku nabídne následující víkend. Kromě animované Zoubkové víly dorazí skandinávský horor Ono, óda na Hollywood od Damiena Chazella s názvem Babylon a především česká komedie Přání k narozeninám od hitmakerky Marty Ferencové (Příliš osobní známost, Přání Ježíškovi). Porazí česká novinka Avatara, nebo si James Cameron pohlídá prvenství i šestý víkend v řadě?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace