Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar má dvě miliardy na dostřel, Kocour v botách a M3GAN jsou trvalky


ikona
Cival
avataravatar 2avatar: the way of waterbrendan fraserdisneygerard butlerjames cameronjames wankocour v botáchm3ganmeganmuž jménem ottoplanetom hankstržbyvelryba
... a jak vysoko vyletěla novinka s Gerardem Butlerem? 

Cameronova krasojízda pokračuje! Modrý opus přisypává dolary, halíře i švýcarské franky s mechanickou jistotou, jak podle přesně seřízených hodinek. Avatar: The Way of Water tak bez větší námahy o víkendu dohmátl na milion diváků v Česku (což jistě probere večer Thomas ve svém reportu) a zase si připočetl dvě třetiny výnosů oproti minulému týdnu i víkendu.

James Cameron zkrátka znovu naservíroval pompézní trvalku, která i po měsíci láká kvanta diváků, a díky tomu se prodere minimálně mezi čtyři kasovně nejúspěšnější tituly historie, pokud pomineme inflaci.

 

O uplynulém víkendu si sci-fi velkofilm připočetl v Americe dalších 31 milionů a posunul se už na tamních 570 milionů. Je zjevné, že minimálně na 650 mega v zámoří dvojka Avatara dosáhne a dostane se tak do historické top desítky. Zájem na ostatních kontinentech je ale o řád vyšší – a Cameron dál přepisuje v řadě zemí nejrůznější rekordní zápisy a díky tomu si užívá už 1,9 miliardy dolarů! Milník druhé miliardy překoná druhý Avatar během příštího víkendu a připojí se tak k Titanicu, Star Wars: Síla se probouzí, Avengers: Endgame a Infinity War a samozřejmě i k prvnímu Avatarovi, jako k jediným pěti filmům, které tuhle metu v kinech zdolaly.

 

Cameron má splněno. A upřímně řečeno, je vysoce pravděpodobné, že dalšího podobně úspěšného tvůrce, který by zkombinoval těžkotonážní blockbusterovou kvalitu, schopnost vyprávět i posouvat hranice technologických možností, a přitom byly jeho filmy tak moc úspěšné v pokladnách kin, už za našich mrzkých životů nepoznáme.

 

Výborně, byť samozřejmě v úplně jiných kasovních sférách se drží i horor M3GAN. Spolupráce producentských velmožů Jamese Wana a Jasona Bluma přinesla další levný, ale velmi výtěžný kousek – připsal si dalších sedmnáct milionů a posunul se na 57 mega při poklesu o pouhých 41% (horory přitom obvykle ztrácí 60% a víc), takže je jisté, že skončí nad stovkou jen z Ameriky.

Zbytek světa zůstává trochu pozadu, tam M3GAN přepočítává zatím jen 34 milionů. I tak ale v globálu půjde o krásný výsledek, a je jasné, že spolupráce dvou producentských es bude čile pokračovat. Minimálně u již ohlášeného druhého dílu…

 

I filmy na třetí a čtvrté příčce můžou být spokojeny, protože zastínily novinky a mile překvapují. Bronzový Kocour v botách protahuje svou novoroční vytrvalost a při poklesu o pouhé 1% (!) se posunul už na 110 mega z Ameriky a čtvrtmiliardu celosvětově.

A pro skvěle hodnocený animák to není ani zdaleka konečná, protože jeho výdrž je fascinující – koneckonců o svém čtvrtém víkendu v kinech si připsal 13,5 milionu dolarů, tedy o milion víc než během vánoční premiéry! Šeptanda funguje. A kdyby Ted psal svůj výroční článek o největších hitech až v únoru, chlupáče v bagančatech by se tam nejspíš k radosti Marka Wollnera promňoukal.

 

Brambory si spokojeně loupe Muž jménem Otto, což je nová adaptace severského hitu Muž jménem Ove s Tomem Hanksem. Studiu tu taky vychází jakýs pokus o budování šeptandy, protože se filmu dobře dařilo v jednotkách kin, pak i v desítkách a teď zapsal i dvanáct a půl milionu při expanzi. Nejsou to obří čísla, zvlášť při nasazení do skoro čtyř tisícovek kin, ale při průměrném hodnocení od kritiků a usedlé povaze filmu (takovéhle tituly už prostě chodí hlavně na stream) bude celkové páďo z amerických kin pro Hanksovu novinku hezkým výsledkem.

Úplné novinky pohříchu nezářily. Nejvýš vylítl další spotřební akční thriller s Gerardem Butlerem Plane s deseti miliony. Potěší u něj reakce diváků, které hodnotí nadprůměrně, takže čekejme fajn béčkový výplach. Na RottenTomatoes je mimochodem evidováno 74% pozitivních recenzí – průměrné hodnocení je přitom jen 5,9 hvězdiček z 10. Už docela bizárek.

 

Na šesté pozici jsem se dozvěděl o existenci remaku komedie House Party z roku 1990. Z téhle perspektivy je start za necelé čtyři miliony vlastně ještě docela fajn. Jdu vylovit trailer…

Desítku uzavírá za Black Pantherem 2, Aronofskyho emocionální Velrybou a za životopisem Whitney Houston s padesáti miliony celosvětově další indický export, tentokrát akční drama Waltair Veerayya s milionem dolarů z 350 kin.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí zaujmout desktopový thriller Nezvěstná a z pár kin i drama Syn s Hughem Jackmanem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace