Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar 2 drtí rekordy i v Česku a útočí na milion diváků!


ikona
Thomas
avatarjames cameronkinomaniakkocour v botáchtržby
Každý chce na Pandoru 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Po mizerném vánočním víkendu se nakonec Češi poslední víkend v roce rozšoupli a pomohli spravit chuť sobě i kinařům po dlouhém období blbé nálady. Takhle dobrý závěr roku tady nebyl poslední tři roky a čísla se nakonec podobně jako celý rok dostávají zhruba na úroveň roku 2016.

Vše táhnul především druhý Avatar, který po vánočním zakolísání nabral druhý dech. Zatímco premiérový víkend (od 15. do 18. prosince) byla jeho průměrná denní návštěvnost okolo 60 tisíc diváků, před Vánoci (od 19. do 21. prosince) zpomalil na 30 tisíc za den a během vánočního víkendu (22. až 25. prosince) ještě víc dupl na brzdu a přidával jen cca 24 tisíc diváků za den. Od pondělí (26.) do středy (28.) už ale zase nabral sílu a zrychlil na cca 53 tisíc diváků za den. A poslední víkend roku (29. prosince až 1. ledna) sice zpomalil, ale pořád to bylo tempo cca 40 tisíc diváků za den a úhrnem cca 160 tisíc diváků za celý víkend.

To je historicky nejlepší 3. víkend od premiéry historie, dosavadní vládce Ženy v běhu má zhruba dvoutřetinová čísla. Celková čísla jsou tak k 1. 1. 2023 úctyhodných 779 tisíc diváků a 154 miliónů Kč a Avatar: Way of Water díky tomu sprintuje k velkým číslům rychleji než další. U mety 500 tisíc diváků byli díky masivnímu startu dříve Avengers Endgame, kteří ji dosáhli už po druhém víkendu od premiéry (Avatar doplatil na ospalé Vánoce), ale další kritická meta, 750 tisíc diváků, padla pro Marvel hrdiny až po třetím týdnu, kdežto Avatar 2 na ní potřeboval jen cca dva a půl týdne.

Avatar: The Way of the Water také potřeboval jen cca 18 dní (včetně předpremiér) na to, aby se stal druhým nej filmem roku 2022. Unie filmových distributorů bude počítat pouze kalendářně vše utržené do 31. 12., takže z aktuálních celkových tržeb musíme odečíst cca 40 tisíc diváků a cca 8 miliónů Kč za novoroční neděli. Tím se dostáváme zhruba na číslo cca 740 tisíc diváků a 146 miliónů Kč za kalendářní rok 2022. Dle diváků už svůj status vylepšit nemůže, ale až zhruba v polovině ledna vyjde oficiální žebříček za rok 2022, možná nakonec Avatar v tržbách pokoří i Top Gun: Maverick, jehož aktuální tržby jsou také cca 146 miliónů Kč. Na diváky si titul už Tom Cruise vzít nenechá, se svými cca 806 tisíci prodanými vstupenkami zůstane králem loňského roku.

Pro Avatar: Way of Water bude ovšem velmi lehké tuto hranici překonat letos a může se soustředit na další milníky. Cílem je teď logicky 1 milión prodaných vstupenek, což se v postkomunistické historii podařilo v českých kinech pouhým 15 filmům, z toho pouze 5 mělo zemi původu jinou než Česko. Máme tu prakticky nedosažitelné Bohemian Rhapsody (1,831 milionu diváků), pak třeba první Jurský park (1,159 milionu) či Sám doma (1,026 milionu). Zbylé dva snímky režíroval kdo jiný než James Cameron, takže s Avatarem 2 bude vlastně soupeřit sám se sebou. Nižší cíl je Titanic (1,125 milionu), první Avatar už bude náročnější (1,358 milionu). Zajímavé bude, že pokud se druhému Avatarovi podaří vysněného milionu dosáhnout a klidně skončit někde okolo TOP 10 všech dob dle diváků, bude díky dražšímu vstupnému (zatím je průměr cca 200 Kč) automaticky v TOP 5 dle tržeb. Už dnes se jedná o 5. tržebně nejúspěšnější film v českých kinech, čtvrtí Avengers: Endgame (157 miliónů Kč) padnou každým dnem.

Mimochodem, Avengers: Endgame nikdy vysněného miliónu nedosáhli a ačkoliv se pyšní nejmasivnějším českým startem všech dob (344 tisíc diváků), nakonec se podobně jako další masivní starty museli jen spokojit s maximálně trojnásobkem prodaných vstupenek oproti prvnímu víkendu. První Avatar je opačným příkladem - po nadprůměrném startu vytrvale sbíral desítky až stovky tisíc od prosince do února a vyhrával, co se dalo. Druhý Avatar má zatím to nejlepší z obou stylů - masivní start ale zatím i překvapivě dobrou výdrž třetí víkend od premiéry. To se samozřejmě s povánočním návratem lidí do školy i do práce může už první lednový víkend změnit, ale protože ani filmové novinky ani sněhová nadílka na horách nestojí za nic, není vyloučeno, že bude o víkendu opět v multikinech nabito.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Česká kina ale ještě vyhráno nemají, protože jedna milionová vlaštovka ještě rekordy nedělá. S Avatarem byl schopen držet krok pouze Kocour v botách, který po předvánoční slabé premiéře přidal druhý víkend sympatických 32 tisíc diváků a zřejmě si rychle sáhne na první solidní metu 100 tisíc diváků celkem (chybí 20 tisíc). Zbytek pelotonu ovšem obrovské rychlosti Avatara jen přihlížel a od 10. místa nenajdete ve víkendovém žebříčku film, na který by přišlo víc než pár stovek lidí či něco lehce přes tisícovku. To platí jak pro poslední premiéru roku, německou romantiku Srdeční záležitost (1726 diváků), tak pro předpremiéry jako horor M3GAN (319 diváků), tak českou romantiku Přání k narozeninám (1034 diváků). V případě novinky režisérky Marty Ferencové si ale počkejme na premiéru za dva týdny, zatím ve svých 5 filmech drží solidní průměr návštěvnosti 200 tisíc diváků. Své by mohla k tomu říci Irena Pavlásková, která se svojí nenápadnou romantikou Vánoční příběh nenápadně po šesti týdnech doklouzala k metě 160 tisíc diváků.

V nadcházejícím víkendu nás bude kromě Avatara zachraňovat z novoroční kocoviny například Ivo Trajkov (Piargy) nebo Guy Ritchie (Operace Fortune), ale co si budeme povídat, zajímat nás bude hlavně tempo a výdrž Avatara. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace