Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar trumfl jedničku, ale rekordy neláme. Miliarda padne snadno


ikona
Cival
avataravatar 2avatar: the way of waterblack adamblack pantherdevotionfabelmanovijames cameronmarvelmaverickmenušílená nocsteven spielbergtom cruisetommy wirkolatop guntržbyviolent night
Zjeví se nový kasovní titán? 

Dočkáme se druhého kola modrého zázraku i v pokladnách kin? Pokud ano, dovíme se to nejdřív na konci letošního roku. Aby totiž opulentní blockbuster Jamese Camerona dosáhl těch nejvyšších kasovních met, musí se znovu stát megahitem s nadstandardní výdrží. Rozhodně se nedá očekávat, že by šlo o trvalku historických rozměrů – tak jako jednička, která ze sedmdesátimilionového otvíráku vystoupala jen v Americe na desetinásobek a celosvětově se pak postupem času vyšplhala až k 2,7 miliardám dolarů a statutu komerčně nejúspěšnějšího titulu historie. Ale nadstandardní výdrž Avatar 2 prokázat může…

 

Teď je Avatar známější, ale pořád nejde o popcornovku rychlé spotřeby, na kterou by se většina diváků měla nahnat o prvním víkendu. V tomhle směru je nikterak rekordní, ale rozhodně moc hezký americký start za 137 milionů dolarů adekvátní. Avatar nejsou nové Star Wars ani čerstvá marvelovka, aby na něj nutně běžely hned celé rodinky o prvním víkendu, přesto film v rámci své premiéry zapsal dvojnásobek, co jednička. A teď bude záležet na vytrvalosti.

 

Je jisté, že Cameronův velkofilm dá - tak jako každý povedený snímek startující před Vánoci - čtyřnásobek svého úvodního víkendu, což by znamenalo útok na šest set mega v Americe. S ohledem na hodně spokojené ohlasy a navázání na IMAXy bych ale čekal ještě větší výdrž.

Vyloženě rekordní sumy Avatar nezapsal ani ve zbytku světa. Spekulovalo se o tajfunu v Číně, ten se ale nekonal – nicméně za úvodní přísun 57 milionů z nejlidnatější země světa by ostatní letošní blockbustery rvaly ruce. Po prvním víkendu to pro Avatar dělá 300 milionů z trhů mimo Ameriku a i zde platí, že to bude hezký rozjezd (globálně zatím 435 mega), pokud zájem vydrží přes celé vánoční svátky i v lednu.

 

Jisté je tak jen zatím to, že Cameron propadák nenatočil, protože přes globální miliardu film půjde hravě, že jde zase o ultra velkolepou podívanou, která některými svými parametry trumfuje veškerou popcornovou konkurenci, a že je tudíž fajn, že Cameron do toho důchodu nešel a dál se snaží okouzlovat diváky v multiplexech a daří se mu to (viz okamžitý výskok do top 250 nej filmů na ČSFD).

Zbytek žebříčku Avatar jen doplňuje, protože denní tržby žádného z titulů nepřesáhly dva miliony. Nejvýš je pochopitelně nadále dvojka Black Panthera, která koketuje už s globálními osmi kily, ale u Disneyho si určitě mysleli na víc.

 

Solidní bilanci si udržela akční santashow Šílená noc – z kin celého světa totiž nastřádala páďo, a to je v době, kdy se do kina na tyhle menší filmy moc nechodí, fajn součet pro šikovného režírujícího řízka Tommyho Wirkolu.

Na čtyřce a pětce jsou dva tituly se zhruba šedesáti melouny z celého světa: Zatímco ale předražený animák Divnosvět je jedním z největších propadáků sezóny, mysteriózní Menu se nakonec stane jedním z mála titulů, co se z kin zaplatí, a ještě pomůže svým hereckým hvězdám k nominacím na nejrůznější ceny.

 

Do druhé půlky žebříčku se vešel létající propadák Devotion, Spielbergovi velebení, ale dolarově naprosto zoufalí Fabelmanovi, recenzemi i tržbami velmi chladně přijatá novinka oscarového Sama Mendese Říše světla i doják se Sheldonem a rakovinou Spoiler Alert. Hodně trudnou kapitolou je pak komiksový Black Adam, jehož pokračování vlastně zařízl nový kápo u DC James Gunn a The Rock se prý sakra zlobí. Snad se Gunnovi tahle čistka povede víc než vánoční speciál Strážců Galaxie…

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se do boje o vánoční miliony zapojí i animovaný Kocour v botách 2, extravagantní Babylon s Bradem Pittem a Margot Robbie a životopis Whitney Houston od tvůrců Bohemian Rhapsody.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace