Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tragédii v kinech nezachránil ani drsný Santa. Druhý Top Gun překonal důležitou metu


ikona
Thomas
black panther 2kinomaniakšílená noctop gun 2tržbyvánoční příběh
Česká kina stále zejí prázdnotou. Bude příští víkend konečně líp? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

„Nejtemnější noc je vždycky před úsvitem,“ říká jedna slavná filmová postava. A nic to nepopíše lépe než aktuální situaci v českých kinech. 87 tisíc diváků za filmy v TOP 20 je druhý nejhorší víkend roku a prodlužuje to tak nelichotivou sérii, kterou započal už minulý víkend, jenž byl čtvrtý nejhorší. Absence slevových akcí, typických pro předvánoční období, absence velkých hitů, opět tradičních pro toto období a ekonomické starosti většiny lidí, tentokrát hodně netypických, se protnuly v dokonalou bouři, která aktuálně trápí (nejen) česká kina. Doufejme, že nástup Avatara 2 už tento čtvrtek vrátí kinům naději.

Jednookým mezi slepými se stal potřetí za sebou Vánoční příběh s 18 tisíci diváky. To sice není druhý či nejhorší, resp. nejslabší vítěz víkendu tento rok, ale i tak to potvrzuje skokové propady v zájmu. Od premiéry před třemi týdny ztrácí Vánoční příběh každý víkend zhruba třetinu až čtvrtinu. Má tedy už splněno v překonání stotisícové hranice a tudíž může prohlásit, že i v tak slabém kino období zaznamenal nějaký úspěch.

Podobně bude chtít po historii stejnou omluvenku Princezna zakletá v čase 2, ta na třetím místě víkendu přidává 9 tisíc diváků, nicméně nic nemohlo zkazit tvůrcům náladu po skvělém otvíráku náladu tak, že jejich film po měsíci v kinech ještě ani nezdvojnásobil premiérová čísla. Aktuálně počítají 122 tisíc diváků a už to zřejmě zásadně růst nebude. Další pohádka, Největší dar, si s Princeznou vyměnila místo, klesla na čtvrté a klesla o více než 30 % od předchozího víkendu. S tímhle tempem to bude ledva 50 tisíc diváků, takže hluboko v poli poražených letošního roku. Zuby nehty se drží v TOP 20 ještě Princ Mamánek, který 100 tisíc diváků pokořil už předminulý víkend a na víc už mu síly nezbyly.

Mezi českou trojicí se nahoře drží ještě Black Panther 2, jehož aktuální účet zní na 216 tisíc diváků. Růžová budoucnost ho už moc nečeká, protože poslední marvelovka je z hlediska cílové skupiny nejohroženější při očekávaném hurikánu jménem Avatar. Animák Divnosvět na pátém místě také promeškal zaznamenat větší úspěch, nových 8 tisíc diváků už příští víkend nezopakuje. Částečně kvůli Avatarovi, částečně protože nemá takový potenciál pro kinaře, kteří klidně dál budou hrát druhé Mimoně nebo Šoumena krokodýla.

Na šestém až osmém místě najdeme konečně dvě novinky týdne. Lepší byl nakonec krvavý vánoční film Šílená noc, jenž otevírá se 6 tisíci diváky. Překonal tak překvapivě dětský film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo, který začíná se 4 tisíci diváky, jenže vstupuje do mnohem tvrdší konkurence z Čech i zbytku světa. Ve zbytku žebříčku se potácí s pár tisícovkami kromě výše zmíněných filmů ještě doznívající česká komediální ekipa (Grand Prix, Za vším hledej ženu), zahraniční dramatická skupina (MenuTrojúhelník smutkuFabelmanovi) či kombinace (Hranice láskyIl Boemo). Nicméně největším zadostiučiněním týdne se stává Top Gun: Maverick, který konečně – po 28 týdnech v českých kinech – překonává magickou hranici 800 tisíc diváků. Je to hezká labutí píseň na rozloučenou a může tak už odejít na zasloužený odpočinek.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Své žezlo předává filmu, který je také pokračováním po hodně dlouhé době. Opět tedy jedna závěrečná otázka – za kolik druhý Avatar otevře v českých kinech? Jednička pro srovnání před 13 lety začínala s 111 tisíci diváky, nakonec toto číslo díky několika opakovaným uvedením zdvanáctinásobila (!!!). Dodneška je s 213 milióny Kč druhým nejvýnosnějším filmem v českých kinech (lepší je pouze Bohemian Rhapsody), Top Gun: Maverick je mimochodem číslo 6 (146 miliónů). Budeme tedy od příštího víkendu či v dalších týdnech přepisovat jiné rekordy? Přejme si to, protože pokud Avatar skutečně nebude superúspěšný, budoucnost vybraných kin tím dostává povážlivou trhlinu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace