Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Black Panther popáté králem hubeného víkendu, čeká se na Avatar


ikona
imf
black adamblack pantherblack panther 2david harbourdevotionfabelmanovimarvelmaverickmenušílená nocsteven spielbergtom cruisetommy wirkolatop guntržbyviolent night
Wakanda klopýtá vpřed 

O fous druhý nejslabší víkend roku, kdy první desítka vygenerovala pouhých 35 milionů dolarů na tržbách, je smutným odrazem doby. Nejen že všichni v očekávání kasovního úspěchu Avatara odklízejí premiéry z cesty (do konce roku má kromě něj premiéru jen druhý Kocour v botách, zjevně prokletý Babylon a životopisný I Wanna Dance with Somebody), série slabších víkendů je přímým důsledkem méně početného startovního pole. Podle statistik jsme se letos dočkali pouhých 60 % filmů oproti standardní sezóně, z čehož některé filmy jednoznačně profitovaly - kromě komiksovek především Top Gun: Maverick a částečně i poslední Jurský svět. Divák ovšem strádal a o víkendech jako je tenhle prostě a jednoduše na kino zanevřel. 

Aby ne, když se neobjevila žádná novinka a první pětka je identická s minulým týdnem. Black Panther je popáté vítězem a tentokrát mu stačilo pouhých 11,1 milionů dolarů. Ano, papírově předbíhá globálně čtvrtého Thora a v amerických tržbách i Doktora Strange v mnohovesmíru šílenství, přičemž mít film na prvním místě pět týdnů v řadě je cenný skalp, bez ohledu na kontext. Skutečným vítězem je ale tentokrát Šílená noc. Santovský akčňák klesnul o pouhých 35 %, což pro dvacetimilionový projektík znamená dalších skoro devět milionů a globálně už skoro 42. Jednoduchá boxoffice matematika nám říká, že tenhle projekt Tommyho Wirkoly a gumových kaskadérů z Leitchova/Stahelskiho 87Eleven se pohodlně zaplatí a v budoucnu bude vůle podobné blbinky natáčet dál. A to je dobře.

Disneyho Divnosvět by nespasil ani rok o samotě v kinech. Ty trošky, které přidává k tržbám ho ke stamilionové hranici rozhodně neposunou, takže tenhle propadák budou účetní u Myšáka obcházet napřesrok velkým obloukem. Všechno ostatní je stále stejná nuda, nuda, šeď, šeď, kdy se do Top 5 dostávají malé filmy typu Menu a do desítky se skoro probojovala i Fraserova Velryba, promítající se v pouhých šesti kinech. A taky Cruisův Maverick, kdy Paramount využil chudé nabídky a málem statečného pilota vrátil do Top 10 po 29 týdnech od premiéry. Nakonec je z toho “jen” dvanácté místo a 500 tisíc dolarů na tržbách, což je pravděpodobně méně, než studio čekalo, protože k vytoužené metě půl druhé miliardy zbývá ještě dvanáct milionů. S nástupem Cameronova megahitu to vypadá jako nesplnitelná mise, ale za pokus to stálo.

Obyčejně je boxoffice report o pár odstavců delší, ale co tady ještě dodat? Odhadovat otvírák a výdrž Avatara nemusím, to už za mě udělal Ted. Jediné, na co se dá vyloženě těšit, je až lednový horor M3GAN. A plakat nad tím, že zjevně skvělým filmům jako Fabelmanovým nebo Vílám z Inisherinu v amerických kinech pšenka nekvete? Martin McDonagh už jiný nebude a vydělá jen v případě, že shrábne Oscary, nebo umístí svůj film na americký středozápad. A Spielberg si prostě na sklonku kariéry sobecky natočil osobní projekt a je mu srdečně jedno, jestli na něj přijde šest desítek nebo šest milionů lidí. Kdo by nechtěl být v podobně bohorovné pozici?

Na viděnou, dámy a pánové, u oslav návratu diváků do kin. Eventové pokračování Avatara však jenom na chvilku utiší stesky nad slabou sezónou bez miliardových šíbrů. Letos mělo premiéru cca 480 filmů. Loni jen 439 a v roce 2020 cca 450. Oproti předchozím dvěma sezónám jsme se odrazili od pomyslného dna, ale přibližných 7 miliard amerických tržeb je daleko od běžného průměru 11 miliard z předcovidové pětiletky a osmi až devíti stovek nových premiér. Nadcházející, doufejme už plnohodnotná sezóna, teprve ukáže, v jaké kondici vlastně kinaři jsou. A co všechno jsou studia v boji o kina a diváky ochotná podniknout.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace