Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Česká Láska nebeská boduje. Vánoční příběh trumfl dvojky Black Panthera i Princezny


ikona
Thomas
black adamblack pantherkinomaniakprinc mamánekprincezna zakletá v časetržbyvánoční příběh
Vánoce s českými hvězdami diváky lákají, Princezna zakletá v čase až nečekaně rychle padá.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Co šlo nahoru, musí jít zákonitě i dolů. A po masivním nárůstu návštěvnosti kin v předchozím prodlouženém víkendu tu máme zpět průměrná a neradostná čísla. 134 tisíc diváků pro filmy v TOP 20 je pro změnu nejhorší číslo za poslední měsíc a půl a zhruba půlka toho, co jsme zažili minule. Většina filmů popadala ještě víc než o polovinu, protože si třetinu návštěvnosti ukrojila česká novinka Vánoční příběh.

Ta vytáhla hned několik triumfů – kromě vánoční atmosféry také ještě stále slušný režijní kredit Ireny Pavláskové, která umí slušné hitovky (Bestiář, Fotograf), a hlavně hvězdné obsazení typu Karel Roden, Oldřich Kaiser či Jiřina Bohdalová. 40 tisíc diváků plus dalších skoro 7 tisíc z předpremiér je zhruba stejný start jako mělo tematicky podobné Přání Ježíškovi před rokem. Vstupuje však do mnohem větší konkurence českých filmů a mnohem méně přívětivé atmosféry v kinech, takže očekávaných 200 tisíc diváků bude hodně náročný boj.

 

A že je potřeba pracovat dobře s očekáváním, to by mohla vyprávět druhá Princezna zakletá v čase. Po velmi pěkném otvíráku minulý týden (67 tisíc) se tento víkend bez dopingu prodlouženého víkendu propadla o hrozivých 72 % a ještě ani nepřekonala 100 tisíc diváků. Sice už předehnala svoji předchůdkyni, ta však sbírala jen drobné během prvního roku pandemie, takže to není až tak výrazný výkon. A přibývá konkurence – Princ Mamánek se už sice pohybuje někde okolo 10. místa s průměrem 3 tisíce diváků za víkend (a 102 tisíci celkem), ale v druhé desítce nastupuje v předpremiéře další nová česká pohádka - Největší dar. Příští víkend čekejme proto pořádnou řežbu o dětského diváka a předvánočně naladěné rodiče.

Naopak zahraniční dětské konkurence se české pohádky moc bát nemusí. Na čtvrtém místě víkendového žebříčku sice startuje Divnosvět, ale nová disneyovka vyloženě zklamala i ve své rodné domovině a ve zbytku světa se to nespraví. 16 tisíc diváků za první víkend sice není takový výbuch jako v USA, ale příští víkend čekejte velké propady. Drobné si navíc u dětských diváků ještě rozebírají relativně nové věci jako Šoumen krokodýl či vyloženě filmy pro dětské pamětníky jako x měsíců staří Mimoni 2 či Princezna rebelka.

Víkendovou dvojkou se osamoceně v boji o klasického multiplexového diváka stal druhý Black Panther. Po pěkném startu a ne úplně odpovídajícím číslům za druhý víkend tu máme probuzení do reality a pád o 67 %. V součtu jsme zatím na číslovce 189 tisíc diváků a je to pořád těch 10 až 15 % ztráty na jedničku, která se s dvojkou táhne už od premiéry. Cílová meta tak zatím vypadá na nějakých cca 250 tisíc diváků, daleko za jinými letošními marvelovkami (Thor 4: 463 tisíc, Doctor Strange 2: 371 tisíc) a určitě i pod TOP 10 letošního roku. Těšit tak Black Panthera může jen očekávaná výhra nad Black Adamem, který s odřenýma ušima právě překročil hranici 100 tisíc diváků. Příští týden už bude The Rock zřejmě mimo TOP 20.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

V něm bude o pozice bojovat nejen už zmíněný Vánoční příběh, ale i české drama A pak přišla láska... Bez větších šancí budou vážné novinky jako Jízda na hraně či Když promluvila, ostatně jak moc diváci nevyhledávají náročnější témata by mohl vyprávět Steven Spielberg, když se svojí novinkou Fabelmanovi přilákal v premiéře jen cca 2 tisícovky českých diváků. Nejzajímavějším příběhem příštího víkendu však bude upřímně Top Gun: Maverick jehož počítadlo návštěvnost se aktuálně zastavilo na čísle 799 272 a my mu upřímně přejeme, ať do kino důchodu odejde se s překonáním magické hranice 800 tisíc, kterou za posledních 30 let překonalo jen 31 filmů.

 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace