Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Netflixovka Na nože 2 bodovala i z pár kin, Black Panther tučně ovládl i Díkuvzdání


ikona
Cival
black adamblack pantherblack panther 2black panther: wakanda foreverblack panther: wakanda nechť žijebones and alldaniel craigfabelmanoviknives outmarvelmenuna nožena nože: glass onionrian johnsonsteven spielbergtimothée chalamettržbyvstupenka do ráje
Daniel Craig má v kapse nejen tučný šek, ale i další hit. 

Kina to měla letos na podzim hodně těžké, a proto všechno vsadí na jednu modrou kartu: Avatar 2 obsadí všechny myslitelné kinosály, pokusí se dlouhé týdny plundrovat IMAXy, a díky tomu snad tu miliardu a půl hravě přeletí. Než se tak ale stane, mohlo spáse kinotrhu zásadně pomoct druhé Na nože.

  

Bohužel (bohudík?) jde ale o exkluzivní produkci Netflixu, a ten bude film chtít povařit zejména na své streamovací platformě. Proto se film dostal jen do sedmi stovek kin, spíše na takové to propragační vokázání a zamachrování… o to působivější ale je, že si z tak skromného nasazení a bez velké kinokampaně připsal hned třináct milionů za pětidenní Díkuvzdání.

Novinka hvězdně obsazená Danielem Craigem, Edwardem Nortonem nebo Kate Hudson se těší z 93% pozitivních recenzí při náramném ratingu 8,0 z 10 a i z parádních reakcí diváků (na IMDb dokonce 8,1 z 10), takže zjevně jde o podobnou pecku, jakou byla povedená jednotka.

Riana Johnsona angažmá u Netflixu nezkazilo, na rozdíl od jedné nejmenované ságy své ego i kreativitu ukočíroval náramným způsobem. Jen bohužel jeho film nepíchne stamiliony dolarů kinům celého světa, ale nahrabe si víceméně drobné a za měsíc se stane velkou hitovkou Netflixu. Kolem Na nože: Glass Onion bude přes Vánoce ještě větší humbuk, než jaký loni zmákla satira K zemi hleď!

 

První příčku si tak mohl suverénně udržet sequel Black Panthera. Nikterak přelomová dvojka si vede v kinech velmi dobře, jen má laťku od jedničky nastavenou až nesmyslně vysoko. Čerstvých 64 melounů z pětidenních svátků je ale fajn a posouvá epickou marvelovku už na 367 mega.

V Americe by to mělo na kýžených 450 milionů v klidu stačit, zbytek světa ale zůstává za očekáváním a miliardu tedy nedoručí. Marvel, potažmo Disney tak sice nemusí panikařit nebo cítit extra ekonomickou újmu, přesto by ho propad výnosů během Fáze 4 mohl motivovat k výraznějšímu přemýšlení nad směřováním komiksového univerza i samotného Black Panthera. Nebo minimálně měl…

 

Málokdy se stane, aby na stříbrné pozici a s dvouciferným výnosem figuroval vyložený propadák. Ale tentokrát tomu opravdu je a beze zbytku. A navíc zcela nepřekvapivě. Už dlouhé týdny dopředu bylo vidět, že animák Divnosvět je podivnou variací na Avatara, která sice stála víc jak 150 milionů dolarů (a na její technické stránce je to cítit), nenabízí ale nic vyloženě osobitého, aby se šlo na novou rodinnou podívanou těšit. A proto z toho musel být kasovní propadák.

A taky že jo. Pětidenní start za 18 milionů nevypadá tak děsivě, při extrémních nákladech ale značí, že film bude mnoho desítek milionů dolarů v mínusu. Tahle předražená disneyovka se úplně minula, ačkoliv svými kvalitami poletuje lehoulince nad průměrem. Jen je smutné, že z toho hlavouni budou určitě zase vyvozovat, že diváci chtějí další remakey a hrané předělávky oblíbených klasik, a ne sázku na nové animované pohádky. Přitom je to právě naopak: jen nesmí tvůrci konceptem ustrnout u „bude to mít spoustu barviček, scény jako z Avatara, spoustu milého rodinného pištění a šokující pointu“.

 

Ohromným propadákem je i příběh amerických letců během Korejské války na začátku padesátých let Devotion. Film za skoro sto milionů bohužel už od trailerů vyznívá jako poněkud rutinní podívaná bez oslňujících blockbusterových parametrů, takže i když zámořští kritici dávají palec nahoru, diváci se jaksi nedostavili. Start za devět mega z víc jak 3400 kinosálů je vyložená katastrofa. Top Gun je holt jen jeden a přiblížit se mu jen tak nelze.

Šesté se udrželo Menu s Ralphem Fiennesem, jehož 33 milionů celosvětově nezní zle, ale ani nejde o žádnou bombu. Stejnými přívlastky by šlo popsat i výkonnost komiksovky od DC Black Adam, která aktuálně hlásí 378 milionů, což je víc než Shazam!, jenž si vysloužil brzký sequel, ale s ohledem na enormní náklady (i inflaci) je to veskrze rozpačitá bilance.

 

Na sedmé a osmé příčce máme novinky dvou výjimečných režisérů, bohužel jen s třímilionovými tržbami (které ale po nikterak zázračných prvních projekcích nezaskočí). Kasovní pohřeb zažila novinka tvůrců lahůdky Dej mi své jméno, režiséra Lucy Guadagnina a herce Timothéeho Chalameta, svérázná kanibalská romanická road-movie Bones and All. Vytěžit z velkorysého nasazení do skoro tří tisícovek kin jen 3,5 milionu dolarů je bohužel hrozná bída. My jsme ale dolarový tajfun ani v nejmenším nečekali, takže naopak radost dělá tučná porce pozitivních recenzí při hezkém průměrném hodnocení 7,7 z 10. Měl by to být dobrý film.

Nostalgickému retru Fabelmanovi od Stevena Spielberga stačilo na tři miliony jen 638 kin, tržební průměr na jedno kino ale není tak zázračný, aby případná expanze do dalších stovek sálů film zásadně komerčně nakopla. Spielbergova autobiografická lahůdka se dočkala skvostných recenzí (93% při průměrném hodnocení 8,3 z 10) a i diváci na obou stranách oceánů jsou velmi spokojeni, takže největšího z mistrů nejspíš v zimě čeká další vydatný sběr oscarových nominací.

 

Desítku uzavírá romantika devadesátkového střihu Vstupenka do ráje a televizní náboženské verbovačka o Ježíšovi The Chosen Season 3: Episode 1 a 2.

Kompletní žebříček tržeb za pět dní zde.

Za týden budeme fandit norskému masérovi Tommymu Wirkolovi s jeho vánočním akčním thrillerem Šílená noc. Oživí Santa odkaz Johna McClanea dostatečně cool způsobem?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace