Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Black Panther a Princezna zakletá v čase plní kina


ikona
Thomas
black panthergrand prixkinomaniakmarvelprincezna zakletá v časetržby
Kinaři mají radost, po delší době mají zase plno 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Kinaři se radují, prodloužený studený víkend přinesl nejlepší návštěvnost českých kin dle filmů TOP 20 za poslední čtyři a půl měsíce. Kombinace volna a filmových novinek vytáhla návštěvnost nad 250 tisíc diváků, více než polovinu z nich si rozdělily pouhé tři filmy. A první dva remizovaly v souboji o první místo víkendu.

Druhý Black Panther poklesl po prvním týdnu jen o 25%, což působí proti dvoutřetinovému pádu v USA skoro jako zázrak, ale na rozdíl od nás zaplavili kina Američané mohutně už první víkend a také neměli žádné volno čtvrtek a pátek. O to bolestivější může být pád v českých kinech další týden, ale zatím se slaví s číslem 57 tisíc diváků za druhý víkend a 164 tisíc celkem. Na jedničku chybí ještě nějakých 100 tisíc a v rámci MCU jsou také nejbližší soupeři lehce pod čtvrt milionem, příští víkend tedy rozhodne, zda se Panther vzepře očekáváním a nebo naopak zapadne do průměru. Tam mimochodem končí jeho konkurent Black Adam, který už vypadl z TOP 10 a ještě stále nepřekonal 100 tisíc diváků celkem. Shazama tedy v českých kinech jeho souputník překoná, nicméně to je tak všechno, Marvel u nás opět drtivě poráží DC.

Komiksová Marvel superhrdinka se nicméně už tento víkend musela na diváky sklonit před českou pohádkovou hrdinkou. Princezna zakletá v čase 2 totiž přilákala ještě o dalších 10 tisíc diváků více a pouze levnější průměrné vstupné ji znemožnilo překonat Panthera i na tržby. Tady se očekává, že návštěvnost bude držet do Vánoc a čeští producenti už zase mohou vyzývat pohádku jako úspěšný divácký žánr. Poté, co jednička v pandemii před dvěma lety zahučela a vidělo ji jen 84 tisíc diváků celkem, s dvojkou nespěchali a počkali si na lepší časy. Odměnou jim bude, že za prvních pár dní má už dvojka stejná čísla jako jednička za celou dobu. Výsledek by mohl být ještě lepší, protože Princ Mamánek na pátém místě víkendu ještě srdnatě bojuje o každého dětského diváka, nicméně Princezna je větší kalibr a těch 100 až 150 tisíc pro Mamánka je maximum. Naopak Princezna bude soupeřit na dálku s dvojkou Bambitky, která revival českých pohádek letos odstartovala. Ztrácí sice nějakých 20 tisíc diváků za 1. víkend, tedy více než čtvrtinu, ale může mít delší cestu. 300 tisíc diváků je jistých a můžeme jít klidně výš.

Na třetím místě víkendu, už se solidním odstupem, startuje další česká novinka Grand Prix. I tak může být Jan Prušinovský nadmíru spokojen, 43 tisíc je hodně kvalitní start a podobně jako u pohádek mohou čeští tvůrci nově nyní sázet na bláznivé komedie. Filmový Vyšehrad a Tři Tygři letos dokázali udělat mnohem lepší výsledky než většina nových českých romantických komedií. Logicky jsou to i větší čísla než přivedly předchozí filmy Prušinovského, jako byly dramata Kobry a užovky či Chyby. 150 tisíc diváků by mělo být jasným cílem, záleží, jak se podaří udržet laťku i další obyčejné víkendy.

Poslední novinkou týdne byl gurmánský horor Menu, na něj bylo zvědavo jen necelých 9 tisíc diváků, což stačilo až na 6. místo. Hororům, ani těm sebeoriginálnějším, letos moc pšenka nekvete. Úsměv na 13. místě by mohl povídat, i s dvěma měsíci v nohách a pozitivní šeptandou má stále daleko k hranici 100 tisíc. Podobnou raritou je nyní dětský snímek Šoumen krokodýl, který pod radarem sbírá už měsíc diváky, ale nikdy nebyl číslem 1 a přes slušné průběžné výsledky má také k magické stovkové hranici daleko. Tu by překvapivě mohl během následujících dvou týdnů dát béčkový animák Princezna Rebelka, ale už nebude mít luxus prodlouženého víkendu a má ještě okolo sebe další dojíždějící dětské filmy jako Websterovi ve filmu nebo DC Liga supermazlíčků.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Ve čtvrtek navíc dostanou animované filmy nového soupeře, drahou disneyovku Divnosvět. O české diváky bude také soupeřit Spielbergova autobiografie Fabelmanovi. Favoritem ovšem bude česká vánoční romantika Vánoční příběh, kterým se bude chtít mezi elitu vrátit přebornice na mezilidské vztahy v českých filmech, režisérka Irena Pavlásková.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace