Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřela Marie Poledňáková, režisérka S tebou mě baví svět a Jak vytrhnout velrybě stoličku


ikona
Spooner
komedieMarie Poledňákovátomáš holý
Autorka legendárních komedií odešla do filmového nebe.  

Tuzemská filmová scéna dnes přišla o další populární tvář. Ve věku 81 let nás navždy opustila známá česká režisérka a scenáristka Marie Poledňáková. O smutné události informoval s odkazem na rodinu filmový producent a šéf společnosti Falcon Jan Bradáč. Režisérka byla mnohými považována za královnu českých komedií, a když se může zdát tato přezdívka poněkud nadnesená, opravdu má na kontě řadu vděčných diváckých titulů, které zná díky památným hláškám i neustálým reprízám snad každý.

Do historie se zapsala už v roce 1977 – nesmrtelnými komediemi Jak vytrhnout velrybě stoličku a o rok později pokračováním Jak dostat tatínka do polepšovny, v nichž mimo jiné ukázala divákům neuvěřitelný talent dětské hvězdy Tomáše Holého. V roce 1982 se pak zapsala nesmazatelně do diváckých pamětí znovu a to rovnou jednou z nejpopulárnějších českých komedií vůbec, filmem S tebou mě baví svět.

Dále natočila např. komedii Dva lidi v ZOO či televizní Kotvu u přívozu. Poté ovšem přišla dlouhá tvůrčí pauza a autorka se naplno vrátila k režii až v roce 2006 snímkem Jak se krotí krokodýli. Jejím posledním filmem je pak, jak jinak, komedie Líbáš jako ďábel. Po mozkové příhodě v roce 2016 se pak stáhla do ústranní a další divácký hit si tak už bohužel na konto nepřipsala. Odešla tak režisérka, která zanechala v českých komediích nesmazatelnou stopu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace