Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Black Adam s Rockem má suverénně zlato, uspěla romantika s Clooneym


ikona
TedGeorge
amsterdamblack adamdwayne johnsongeorge clooneyhalloweenhallowen končíhororjulia robertsmichael myerssmilešoumen krokodýlsupermanthe rockto nic, drahátop gun: mavericktržbyúsměvválečnicevstupenka do rájewarner bros.
DC komiksové univerzum zkoušelo uspět s pomocí Dwaynea „The Rock“ Johnsona, ale ani jedna z největších hollywoodských hvězd jim jackpot netrefila.  

Od začátku srpna, kdy do multiplexů zavítal Bullet Train s Bradem Pittem, zažívali kinaři smutné časy. Konec léta a začátek podzimu totiž museli přežít jen s hrstkou levných hororů (díky bohu za Úsměv), návratem prvního Avatara a nejenom v českém případě samozřejmě s domácími novinkami à la Žižka. Především v Americe však byla situace v kinech velmi dlouho vyloženě tragická, takže premiéra DC komiksárny s Rockem v hlavní roli byla vyhlížena s velkým napětím. Výsledek?

Václav Klaus by řekl, že tržby Black Adama jsou „neprohra“. Analytici sice ještě před pár týdny očekávali o nějakých deset mega víc, ale 67 míčů za první americký víkend je vlastně uspokojivý výsledek. Pokud budeme brát v potaz bijáky, ve kterých si Rock střihnul hlavní roli, tak se dokonce jedná o nejvyšší otvírák jeho kariéry. Spolu se zbytkem světa si egyptský superman připsal 140 míčů, což je při pohledu na předchozí vyprahlé měsíce skoro až zázračné kasovní vzedmutí. Bezbřehé jásaní však rozhodně není na místě, protože Warneři se zase jednou pořádně plácli přes kapsu.

Utratili dvě kila, přičemž jenom Dwayne si podle zdrojů z Variety přišel na více než 22 míčů předem. Pokud bychom brali v potaz aktualizovanou tržební poučku (kvůli drahé reklamě násobte rozpočet třikrát), mělo by studio trhnout dobře 600 mega, aby se dostalo do plusu. To se podle všeho nestane, protože premiéra v nevypočitatelné Číně je pořád ve hvězdách a globální konečnou bude spíše 400 - 450 melounů. V ústředí Warner Bros. se však výjimečně nikdo věšet nebude.

Jasně, když srovnáme výsledky drahého Black Adama s podobně mastným Batmanem, o polovinu levnějšími Venomy a Shazamem, nebo dokonce třikrát lacinějším miliardovým Jokerem, vychází z toho komiksová eskapáda s Rockem jako další z řady nákladných komiksových přešlapů. Je však třeba brát v potaz, že nejrentabilnější DC superhrdinové se v posledních letech i díky Zacku Snyderovi vyčerpali, studio se svým DCEU (do kterého mimochodem Batman a Joker tak úplně nespadají) paběrkuje a Adam rozhodně nepatří mezi nejznámější a nejlákavější postavičky univerza. Možný (byť nepravděpodobný) útok na půlmiliardu lze tím pádem opatrně pochválit

Kritici sice nenechali na superhrdinském originu nit suchou, ale především zámořští diváci jsou o řád spokojenější (do kina se po pátečních 27 milionech hojně chodilo i v sobotu). No a je podzim, konkurence bude až do příchodu Black Panthera za tři týdny mizivá, takže vyhlídky nejsou úplně nejhorší. A nedá mi to - byť je temný antihrdina nejenom kolegy v redakci odzívaný, Warneři tu přeci jenom našli nějaký směr, na který se snad konečně dá rozumně navázat.

Za relativním úspěchem je podle mě třeba hledat právě Rocka. Vox populi hovoří jasně a většina návštěvníků kin zmiňuje, že právě kvůli hvězdnému hollywoodskému herci do kina první víkend přišla. Profík s pomocí Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítí znovu oslovil více než 400 (!!!) milionů fanoušků, kteří ho na internetu sledují a jeho pečlivě budovanou image namakaného sympaťáka od vedle mu žerou násobně víc než třeba kolegovi Johnu Cenovi. Bývalý wrestler už sice není největší hollywoodská hvězda současnosti (z dálky mu mává Tom Cruise, který po čtyřech měsících s Maverickem poprvé vypadnul z víkendové top desítky), ale bez Rocka by to měl Black Adam hodně těžké

Co dodat? Warneři samozřejmě vytěží superhrdinský biják i na HBO Max. Start na streamu se dá očekávat někdy před Vánocemi (klasicky tedy 45–60 dní po exkluzivní kinopremiéře) a do té doby se dost možná dočkáme i oficiálního potvrzení sequelu, ve kterém bude Adamovi dělat společnost… no však vy víte kdo. Výjimečně si zahraju na konspirátora, ale ať mi nikdo neříká, že kinorip potitulkové scény na internet neunikl s tichým posvěcením studia.

Rychle ke stříbru, které v amerických kinech kutá kamarádská dvojka George Clooney a Julia Roberts. Romantika Vstupenka do ráje úspěšně vstoupila do kin v drtivé většině světa už před měsícem a Universalům se taktika s odloženým americkým startem vyplatila. V zámoří padlo 16 míčů, což je o třetinu více, než se před víkendem očekávalo, a díky doposud nastřádaným 80 melounům ze zbytku světu se podaří překonat globální kilo už někdy v úterý.

Vyslat drahou (asi tušíte, kde se utopila velká část 60milionového rozpočtu) žánrovku na podzim do kin byl od studia chytrý tah, protože konkurence jaksi absentovala a diváci očividně nepohrdli easy flákem, ve kterém si většinu stopáže nadávají rozvedení manželé s tvářemi oblíbených (byť již trochu zašlých) hollywoodských hvězd. V USA se každopádně povede rozmnožit tržby z úvodního víkendu minimálně trojnásobně, svět také neřekl poslední slovo a rozpočet se studiu dost možná vrátí už z kin. V éře streamů, na něž v dnešní době míří romantiky přednostně, si Vstupenka v kinech zaslouží pochvalu.

Bronzem se pyšní nezdolný Úsměv. Panovaly sice obavy, že mu Michael Myers přistřihne křídla, ale 17milionový snímek nadále předvádí kasovní krasojízdu. V Americe si horor připisuje třetinový pokles (aktuálních 84 milionů se bez problémů povede rozmnožit na kilo, což před premiérou vůbec nikdo nečekal) a ve světě je výkon filmu prakticky totožný, tedy také výborný. Paramounti mají dobrý rok.

Méně radostný je pohled na výdrž třetího (respektive třináctého) Halloweenu. Kolaps o 80 % je šílený i na poměry triptychu Davida Gordona Greena. Rozpačitě přijímaná dvojka přitom padala „jenom“ o 70 procent. Trojka tedy jasně ukazuje, že naprostá většina diváků dočasnou rozlučku Myerse se stříbrným plátnem nenávidí, a byť se kvůli Dušičkám příští týden horor alespoň trochu stabilizuje, stejně si v USA nedojde ani pro sedm pětek. Halloween končí nikoliv na vrcholu, nýbrž na dně.

Žádnou velkou show nepředvádí v multiplexech ani Šoumen krokodýl na pětce. Muzikál od skladatelů, kteří pracovali i na Největším showmanovi (domácí distributoři očividně milují slovíčko „showman“¨) s Javierem Bardemem v hlavní roli, už viděl odvážný Mr. Hlad a vy se už brzy můžete těšit na jeho poctivou recenzi. Plakal. Po třech týdnech se každopádně zpívajícímu krokodýlovi v zámoří pořád nepovedlo překonat třicet míčů, což je při mizerné výkonnosti ve zbytku světa a rozpočtu 50 mega problém.

 

Na šestce sedí Válečnice. Necelých 63 milionů se sice kvůli (poprvé vysokému) poklesu o 49 % v USA nepodaří rozmnožit na predikovanou sedmdesátku, ale Sony nemusí truchlit. Ze světa už totiž připlula dvacka (lepší, než nic), na Netflixu si za pár týdnů pustí biják půlka Ameriky. A nějaký ten Oscar pro chválené válečné drama jistě také bude.

Šťastnou sedmu berou jatka, která se v USA dočkala premiéry v sedmi stovkách kin. V jistých kruzích kultovní Terrifier ve svém pokračování nezůstává nic dlužen pověsti nekompromisního masakru, v němž maniakální klaun Art brutálně vraždí úplně všechny. Více než 5 mega z limitované distribuce je pro levnou řezničinu dobré skóre, které potvrzuje, že hororům se letos setsakra daří.

Už ne tolik šťastnou osmu okupuje mysteriózní drama To nic, drahá. Olivia Wilde a Warneři nebudou spokojení, protože celosvětové nepadne ani kilo, které bylo po 19milionovém americkém otvíráku skoro ložené. Ambice byly mnohem větší, aktuálních 83 míčů ze všech trhů je slabota.

Ještě větší mrzení se odehrává u zbytků studia Fox (které koupil před časem Disney), kde někdo už před týdnem jistě dostal padáka. Odsouhlasit 80 milionů pro hvězdný ansámblový film Davida O. Russela totiž vážně nebyl dobrý nápad. Amsterdam v USA úpí u hranice 14 milionů babek a mikroskopická čísla ze světa snad ani není třeba zmiňovat.

No a konečně Trojúhelník smutku, který mi se šesti sty tisíci doláčů z 280 kin a penetrací do TOP desítky (šeptanda úřaduje) dělá radost. Můžu vám totiž i zde potvrdit, že se jedná o velkou pecku, kterou byste vážně měli vidět na velkém plátně. Buďte připravení na vše a hlavně si před návštěvou kina nepouštějte žádný trailer.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend se bude v Americe koledovat a každoroční svátek Všech svatých zkusí kromě Halloweenu a Úsměvu využít k rozmožení svého konta i vymítačská novinka Ďáblova kořist. Prvenství však bez větších problémů uhájí Black Adam.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace